Dünya Gıda Programı (WFP) sözcüsü Thomson Phiri, Reuters’e verdiği demeçte, kuraklığın Afrika’nın gıda ihtiyacını önemli ölçüde artırması nedeniyle finansman ortamının giderek zorlaştığını ifade etti.
Afrika, son yılların en kötü kuraklığını yaşıyor ve Zambiya, Malavi ve Zimbabve’yi felaket durumu ilan etmeye zorluyor. Kuraklık, dünyadaki hava durumunu değiştirebilen, aşırı mevsimsel sıcaklıklara, yağışlara veya kuraklığa yol açabilen ve mahsul verimine zarar verebilen El Niño iklim olgusunun bir sonucuydu.
Phiri, Mayıs ayında Reuters’e verdiği demeçte, yağmurla beslenen tarıma dayanan güney Afrika nüfusunun yaklaşık %70’inin, yağmur eksikliği nedeniyle hasatlarının yok olduğunu söyledi.
WFP, şu ana kadar elde edilen geliri, 2025’teki bir sonraki hasat sezonuna kadar bölgedeki gıda sıkıntısı çeken 27 milyon kişiden 5,9 milyonunu beslemek için kullanmayı hedefliyor ve bölgedeki topluluklara yardım etmek amacıyla Tanzanya, Güney Afrika ve Latin Amerika’dan beyaz tahıl tedarik etmeye başladı.
Phiri, kayda değer bağışçı desteğine rağmen, tarihi bir kuraklık sırasında mevcut gıda ihtiyaçlarının “olağanüstü derecede yüksek olduğunu ve mevcut kaynakları geride bıraktığını” söyledi.
Bazı bağışçıların yardım bütçelerini kısmak zorunda kaldıklarını ve “güney Afrika gibi yerlerdeki insanların hem tarihi kuraklıktan hem de ciddi fon kesintilerinden dolayı çifte bir belayla karşı karşıya olduklarını” söyledi.
BM’nin El Niño müdahalesinden sorumlu iklim krizi koordinatörü Reena Ghelani acil eylem çağrısında bulundu. Ghelani geçen hafta Reuters’e “Çok endişeliyiz. Aç kalan insan sayısında keskin bir artış görüyoruz.”
Ghelani, iklim değişikliğinin bir sonucu olarak önümüzdeki yıllarda bölgede uzun süreli ve şiddetli kuraklık yaşanacağı konusunda uyardı.
COP29 başmüzakerecisi Yalchin Rafiyev’in "üç yıllık teknik süreçte ilk kez tartışma için uygulanabilir bir temel"…
BM iklim müzakerelerine ilk defa heyet gönderen Taliban, Afganistan’ın iklim finansmanından yararlanmasını talep ediyor. Geçimi…
Climate Action Tracker tarafından yapılan analiz, mevcut politikaların devam etmesi durumunda ortalama sıcaklık artışının 2100…
Önde gelen bağımsız ekonomistlerden oluşan bir grubun yaptığı yeni bir çalışma, yoksul ülkelerin, 2030 yılına…
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Türkiye’nin ilk olarak COP28'te duyurulan nükleer enerji kapasitesini 2050'ye…
COP29 zirvesinde iklim finansmanı müzakereleri hız kazanırken, yeni bir çalışma, IMF’nin iklimle ilgili felaketlerden zarar…