Güney Afrika Ülkeleri Kalkınma Topluluğu’na (SADC) bağlı 16 ülkenin devlet başkanı, Zimbabwe’nin başkenti Harare’de bir araya gelerek bölgesel sorunları ve gıda güvenliğini tartıştı. Topluluğun Genel Sekreteri Elias Magosi, bu toplantıda yaptığı açıklamada, “2024 yağmur mevsimi zorlu geçti ve bölgenin çoğu kısmı, yağmurların geç başlamasıyla karakterize edilen El Nino hava fenomeninin olumsuz etkilerini yaşadı” dedi. Magosi, bölgede El Nino kaynaklı kuraklık nedeniyle 68 milyon kişinin yardıma ihtiyacı olduğunu söylerken, bu rakam bölge nüfusunun %17’sine denk geliyor.
Zimbabwe, Malavi ve Zambiya, 2024 başlarında başlayan kuraklıktan en çok etkilenen Güney Afrika ülkeleri arasında yer alıyor. Bölgede mahsul ve hayvancılık üretimindeki düşüş, birçok ülkede gıda kıtlığına neden oluyor.
Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı, Haziran başında kuraklığın özellikle gıda kıtlığına karşı savunmasız topluluklar üzerindeki vahim etkilerine dikkat çekti. BM İklim Krizi Koordinatörü Reena Ghelani, “Sahada karşılaştığımız kırsal topluluklar, daha önce böyle bir şey görmediklerini söylüyor. Gelecekleri konusunda son derece endişeliler” açıklamasında bulundu.
BM verilerine göre, Afrika kıtasının güneyi son 100 yılın en kurak Şubat ayını yaşadı ve normal yağışın yalnızca %20’sini aldı. Sıcaklıklar da ortalamanın birkaç derece üzerindeydi.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, geçen ay yaptığı açıklamada, “İklim krizinin körüklediği aşırı sıcaklıklar, giderek ekonomileri parçalıyor, eşitsizlikleri derinleştiriyor, Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini baltalıyor ve insanları öldürüyor” dedi.
Uzmanlar, iklim değişikliğinin etkileri yoğunlaştıkça, kuraklık, süper şarjlı kasırgalar, seller ve orman yangınları gibi aşırı hava olaylarının dünyanın büyük bir bölümünü etkileyeceği konusunda uyarıyor.
BM iklim şefi Stiell, gelecek hafta toplanacak G20 liderlerine iklim finansmanı çabalarına destek verme çağrısında…
İlham Aliyev’in geçtiğimiz 1 senede yaptığı konuşmaları analiz eden bir çalışmaya göre, COP29’un ev sahibinin…
G7, son 20 yılda iklim finansmanı borçlarını ödememesi nedeniyle COP29’da “Günün Fosili” ödülünü aldı. BM…
Bu yılki BM iklim zirvesine ev sahipliği yapan Azerbaycan, fosil yakıt patronlarına ve lobicilere başkanlığın…
Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…
UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…