;
Ekonomi Politika

Afrika Ülkeleri İklim Kriziyle Başa Çıkmak için Milyarlarca Dolar Harcamalı

Yeni bir rapora göre GSYH’nin ortalama %4’ü iklim krizine uyum sağlamak için harcanacak. Bu da daha derin bir yoksulluk riskini beraberinde getirebilir.

Afrika ülkeleri, potansiyel yatırımları okullardan ve hastanelerden uzaklaştırıp ülkeleri daha da derin bir yoksulluğa sürüklemekle tehdit eden iklim krizinin etkileriyle başa çıkmak için her yıl milyarlarca dolar harcamak zorunda.

Düşünce kuruluşu Power Shift Africa’nın araştırmasına göre, aşırı hava koşullarıyla uğraşmak, yalnızca Etiyopya’da GSYH’nin %6’sına yakın bir maliyete sahip ve bu da iklim hasarını onarmak amacıyla, her 20 dolarlık milli gelir için 1 dolardan fazla harcamaya denk geliyor.

Afrika, iklim krizine neden olan sorumluluklarda en az paya sahip olmasına rağmen, en kötü etkilenen bölgelerden biri. Power Shift Africa’nın “Adapt or Die: An analysis of African climate adaptation strategies” (Uyum Sağla veya Öl: Afrika İklim Uyum Stratejilerinin bir Analizi) başlıklı çalışmasına göre Afrika ülkeleri, iklim bozulmasına uyum sağlamak için GSYH’lerinin ortalama %4’ünü harcayacak.

Bu ülkeler arasında dünyanın en yoksul insanlarına ev sahipliği yapan bazıları yer alıyor. Sierra Leone vatandaşlarının her biri yılda yaklaşık 0,2 ton karbondioksit emisyonundan sorumlu olsa bile iklim krizine uyum sağlamak için yılda 90 milyon dolar harcamak zorunda kalacak. ABD vatandaşları yaklaşık 80 kat daha fazla karbondioksit üretiyor.

Power Shift Africa direktörü Mohamed Adow çalışma hakkında şunları söyledi: “Bu rapor, iklim acil durumunun derin adaletsizliğini gösteriyor. Dünyanın en yoksul ülkelerinden bazıları, kendilerinin yaratmadığı bir krize uyum sağlamak için kıt kaynakları kullanmak zorunda kalıyor. Dünyanın zengin kesimiyle karşılaştırıldığında, küçük karbon ayakizlerine sahip olmalarına rağmen, bu Afrika ülkeleri, halihazırda sorunlu olan kamu maliyesini zorlayan ve diğer sorunları çözme yeteneklerini sınırlayan kuraklık, fırtına ve selden mustarip.”

7 Ülkenin Planları İncelendi

COP26 BM iklim zirvesinde yoksul ülkeler, iklim krizine uyum sağlamalarına yardımcı olacak mevcut miktarı ikiye katlama sözü veren gelişmiş ülkelerden daha fazla fon talep etti. Zengin ülkeler, 2009 yılında, yoksul ülkelerin seragazı emisyonlarını azaltmalarına ve iklim bozulmasının etkileriyle başa çıkmalarına yardımcı olmak için yılda 100 milyar dolar sağlama sözü vermişti. Ancak şimdiye kadar bu hedefin gerisinde kaldılar ve sağlanan fonların çoğu, ülkelerin uyum sağlamasına yardımcı olmak yerine rüzgar santralları ve güneş panelleri gibi emisyonları azaltmaya yönelik projelere gitti.

Çalışma, yedi Afrika ülkesi tarafından BM’ye sunulan ulusal uyum planlarını inceledi: Etiyopya, Kenya, Liberya, Sierra Leone, Güney Afrika, Güney Sudan ve Togo. Dünyanın en yoksul ikinci ülkesi olan Güney Sudan, geçen yıl 850 bin kişiyi yerinden eden ve su kaynaklı hastalıkların salgınlarına yol açan sel baskınlarına uğradı. Ülke, uyum için yılda 376 milyon dolar, yani GSYH’sinin yaklaşık %3,1’ini harcayacak.

Nijerya’daki Alex Ekwueme Federal Üniversitesi’nde iklim değişikliği ve kalkınma merkezi direktörü Chukwumerije Okereke, zengin ülkelerin bulgulara ve IPCC raporuna yanıt vermesi gerektiğini söyledi: “İklim değişikliğine neredeyse hiç katkıda bulunmayan Afrika, bu etkiden orantısız bir pay almaya devam ederken, iklim değişikliğinin başlıca nedeni olanlara bakmamak hem sorumsuzluk hem de ahlaksızlık. Hararetli sözlerin zamanı çoktan geçti. Dünyanın önde gelen iklim kirleticilerinden acil, ölçekli ve uzun vadeli desteğe ihtiyacımız var.”