Perşembe günü Kenya’da düzenlenen bir toplantıda Afrika ülkelerinin temsilcileri, kıtadaki ülkelerin bu yılki BM COP toplantılarını iklim değişikliğinden kaynaklanan artan tehditlerle başa çıkmaya yardımcı olmak amacıyla küresel iklim finansmanından çok daha büyük bir pay elde etmek için değerlendirmek istediklerini vurguladı.
Afrikalı müzakereciler, önümüzdeki ay Fildişi Sahili’nde Afrika çevre bakanlarının yapacağı COP29 öncesi hazırlık toplantısında sunulacak stratejilerin bir listesini hazırladılar.
Hükümet yetkilileri, 54 ülkeden oluşan kıtanın son yıllarda azaltım ve uyum projeleri için daha fazla fon alabildiğini, ancak hâlâ yıllık bazda küresel iklim finansmanının %1’inden azına ulaşabildiklerinin altını çizdi .
Toplantıda konuşan Kenya Konut ve Kentsel Gelişim Bakanı Alice Wahome, Afrika’nın %1’lik payını “şaka” olarak yorumladı.
Yetkililer, miktarın ne zaman gerekli olduğuna dair bir zaman çerçevesi belirtmeden, %1’lik kısmın halihazırdaki 100 milyar dolarlık küresel iklim finansmanındaki pay olduğunu, Afrika’nın ise 1,3 trilyon dolarlık yatırıma ihtiyaç duyduğunu söyledi.
Gelecek yıl yapılacak seçimlerde Afrika Birliği Komisyonu’nun başkanı olmak için yarışan Kenyalı siyasetçi Raila Odinga, dış finansmana sınırlı erişimin kıtadaki pek çok hükümeti bütçelerinin bir kısmını iklim uyumu önlemlerine ayırmaya zorladığını aktardı.
Afrika iklim müzakerecileri grubunun eş başkanı Ali Mohamed, bu tür ekstra harcamaların birçok Afrika ekonomisinin zaten borçla mücadele ettiği bir dönemde durumu daha da kötüleştirdiğini ifade etti.
Mohamed, Afrika’nın iklim nakdi payını artırmanın bir yolunun, Yeşil İklim Fonu ve Küresel Uyum Fonu gibi bu amaç için oluşturulmuş mevcut küresel fonlara erişimi artırmak olduğunu belirtti.
Toplantıda ülkenin Maliye Bakanı John Mbadi, Kenya’nın iklim finansmanındaki payını artırmanın bir yolu olarak devlet yeşil tahvillerinin ihracına izin veren yasaları çıkarmasını örnek verdi.
Kenyalı yetkililer daha fazla ayrıntı vermeden, Doğu Afrika ülkesinin aynı zamanda borç ödeme tasarruflarını projelere yönlendirmek için yenilikçi yeşil finansman anlaşmaları konusunda kalkınma ortaklarıyla görüşmelerde bulunduğunu anlattı.
Hava kirliliği ile fiziksel rahatsızlıklar arasındaki bağ üzerine daha önce birçok araştırma yapılmıştı. Ancak yeni…
Küresel kömür talebinin bu yıl rekor seviyeye ulaşmasının ardından 2027'ye kadar yatay bir seyir izleyeceği…
Türkiye’de 10 kentte enerji şirketlerinin projeleri için acele kamulaştırma kararı verildi. Niğde, Ankara, İstanbul, Sakarya,…
Dünyanın ortalama sıcaklığının orta vadede 1,5 dereceden öte 2 dereceyi de geçebileceğini belirten Prof. Dr.…
Karbon emisyonları azaltımı hedeflerini açıklayan Kanada hükümeti, resmi danışma kurulunun tavsiye ettiği miktarın altında bir…
Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…