Ekonomi

Afrika İklim Zirvesi Sona Erdi: Liderlerden Borçların Hafifletilmesi Çağrısı

İlk kez düzenlenen Afrika İklim Zirvesi’nde yayımlanan Nairobi Deklarasyonu, iklim kriziyle mücadele için borçların hafifletilmesi talebinin yanı sıra, küresel karbon vergisi çağrısını da içeriyor.

Afrikalı liderler, ilk Afrika iklim zirvesinin sonunda Nairobi Deklarasyonu’nu yayınlayarak, ülkelerin iklim krizine yanıt vermeye devam edebilmeleri için kıta genelinde borçların hafifletilmesi çağrısında bulundu.

İklim finansmanına yoğun bir şekilde odaklanan deklarasyon, aynı zamanda küresel karbon vergileri ve çok taraflı bankaların yönetiminde Afrika ve diğer ülkelerin daha fazla temsil edilmesi yönünde bir çağrıyı da içeriyor.

Ancak delegeler ve kampanya grupları, kıta çapında aşırı hava olaylarının geçim kaynaklarını kesintiye uğrattığı ve yerinden edilmeye yol açtığı bir dönemde, iklim finansmanının etkinlik boyunca ön plana çıkarılmasını eleştirdiler ve bunun adaptasyon ve gıda güvensizliği gibi sorunlara rağmen gerçekleştiğini söylediler.

Uluslararası Kriz Grubu’nda, Afrika için iklim, çevre ve çatışma analisti Nazanine Moshiri, “Artan sel ve kuraklıkların yükünü taşıyan ve aynı zamanda çatışma riskiyle karşı karşıya olan pek çok topluluk, yeşil yatırımların kendilerine akmasını sağlamaya önem verilmemesi nedeniyle hayal kırıklığına uğradı” dedi.

Gruplar, liderlerin geçen yıl COP27 sırasında başlatılan Afrika karbon piyasaları girişimi aracılığıyla kıtadaki karbon piyasası projelerini büyütme planlarına karşı çıktı.

İklim üzerine çalışan Sivil Toplum Ağı ise yaptığı açıklamada, “İlk Afrika iklim zirvesi zayıf ve yetersiz bir deklarasyonla sona erdi ve küresel kuzeyden gelen eski sömürgeci tutumların Afrika’nın iklim politikasını belirlemeye devam ettiği, kıtaya başarısız ve tehlikeli karbon piyasaları dayattığı açık” dedi.

Deklarasyonda ana hatlarıyla belirtilen planların “çığır açıcı” olacağına inanan Kenya’nın iklim değişikliği özel danışmanı Ali Mohamed, “Liderliğin iklim değişikliğine yaklaşımında önemli bir değişiklik oldu” dedi ve özel iklim yatırımlarını daha fazla sürdürme planlarını övdü.

Bazı Afrikalı liderler, karbon piyasalarının muazzam bir ekonomik potansiyele sahip olacağına ve kıtanın kullanabileceği iklim fonlarını artırabileceğine inanıyor.

Ancak aktivistler, Afrika’nın doğal kaynaklarının “metalaştırılması” ve “yeşil aklama” konusundaki endişelerini dile getirdi. Projelerin batılı şirketlerin ve ülkelerin kirletmeye devam etmesine izin verdiğini söyleyen aktivistler, konferans öncesinde ve sırasında seslerinin duyulmadığını aktardılar.

Zirveye karşı ortak protestoları düzenleyen Christian Aid’in pan-Afrikan savunuculuk danışmanı Joab Okanda, “Bildirgenin kendisi insan hakları konusunda oldukça sessiz. Adil bir enerji geçişinin merkezinde insan hakları olmalı” dedi.

Zirvenin kıtanın “yeşil büyüme” yolunu izlemesi yönündeki çağrısı, liderler ve iklim grupları arasında geniş destek gördü. BM Genel Sekreteri António Guterres konferansta şöyle konuştu: “Afrika’nın yenilenebilir bir enerji süper gücü haline gelmesi için hep birlikte çalışmalıyız.”

Aralık ayında yapılacak olan COP28 zirvesine ev sahipliği yapacak Birleşik Arap Emirlikleri, kıtada yenilenebilir enerjiyi artırmak için 4,5 milyar dolarlık yatırım sözü verdi. COP28 Başkanı Sultan Al Jaber, toplantıda “dünyanın iklim değişikliği hedeflerine ulaşma yarışını kaybettiğini” de söyledi.

Önceki Haberler

Biden Giderayak Büyük Bir Sondaj Yasağı Getirdi

Biden, Trump'ın başkanlık görevini devralmasından hemen önce, ABD’nin kıyı sularında fosil yakıt çıkarmaya yönelik sondaj…

7 Ocak 2025

Kahramanmaraşlılar Bir Kömürlü Termik Santral Daha İstemiyor:”Artık Yeter!”

Elbistan Hayatı ve Doğayı Koruma Platformu’ndan Mehmet Dalkanat Afşin ve Elbistan'ın bir kömür santralını daha…

7 Ocak 2025

Elektrikli Araç Satışının 2025’te yüzde 30 Artması Bekleniyor

S&P Global Mobility’nin yeni bir çalışmasının sonuçlarına göre, elektrikli araç pazarı 2025’te, diğer segmentlerdeki durgun büyümeye…

6 Ocak 2025

İklim Krizi Dünyanın Su Döngüsüne Ağır Darbe Vuruyor

Yeni bir raporda, iklim krizinin şiddetli seller ve felç edici kuraklıklarla milyarlarca insanı etkilemesiyle gezegenin…

6 Ocak 2025

Temiz, Sağlıklı ve Sürdürülebilir Bir Çevrede Yaşama Hakkı için Mücadeleye Devam

Türkiye’de 2024’te Danıştay, zeytinlikleri madenciliğe açan yönetmeliği iptal etti; Kirazlıdere ve Karaburun Termik Santral Projeleri’nin…

6 Ocak 2025

Akbelen’de Zeytin Ağaçlarının Kesilmesine Karşı Mücadele Sürüyor

Milas'a bağlı İkizköy'de bulunan Akbelen Ormanı'nda Limak Holding ve İçtaş Holding ortak iştiraki YK Enerji tarafından işletilen Yeniköy-Kemerköy Termik Santralı'nın kömür…

3 Ocak 2025