Yeni yayımlanan bir rapora göre Afrika, iklim değişikliğinin etkisini yönetmek için ihtiyaç duyduğu finansmanın sadece %12’sini alıyor.
Yılda 100 milyar dolar verme taahhüdünü yerine getirmeyen zengin ülkelerin üzerindeki baskı Kasım ayındaki küresel iklim müzakereleri öncesi git gide artıyor.
İklim Politikası Girişimi (Climate Finance Innovation) tarafından hazırlanan bir rapora göre, Afrika ülkelerinin daha yeşil teknolojilere geçmesine ve iklim değişikliğinin etkilerine uyum sağlamasına yardımcı olmak için yılda yaklaşık 250 milyar dolara ihtiyacı var. Ancak hesaplamalar 2020’deki finansmanın sadece 29.5 milyar dolar olduğunu gösteriyor.
Zengin ülkeler, 2009 yılında daha yoksul ülkelere yardım etmek için verdikleri yılda 100 milyar dolar aktarma taahhüdünü yerine getirmediler. Bu nedenle güçlenen eleştirilerle karşı karşıya karşıyalar.
Kayıp ve hasar konusu ve iklim finansmanı, Mısır’daki COP27 iklim müzakerelerinin merkezinde yer alacak gibi görünüyor.
Uluslararası Enerji Ajansı’na (IEA) göre, Afrika dünya nüfusunun yaklaşık beşte birine sahip, ancak karbondioksit emisyonlarının %3’ünden daha azına neden oluyor.
İklim Politikası Girişimi raporunda, Afrika ülkelerinde iklim yatırımlarını değişen derecelerde engelleyen riskler arasında altyapı, veri ve finansal piyasalar derinliği, yönetişim sorunları ve para birimi gösterildi.
Raporda, engellerin en çok, altyapı ve krediye erişimin olmadığı ve yatırımları engelleyen siyasi sorunların bulunduğu yüksek riskli Orta Afrika ülkelerinde olduğu belirtildi.
Raporda, “Bu engeller gerçek olsa da, Afrika kıtasındaki yatırımlarla bağlantılı risk algısı, özel yatırımcılar tarafından ulusal bağlamların sınırlı bir şekilde anlaşılması nedeniyle genellikle ağırlaşıyor” denildi.
BM iklim şefi Stiell, gelecek hafta toplanacak G20 liderlerine iklim finansmanı çabalarına destek verme çağrısında…
İlham Aliyev’in geçtiğimiz 1 senede yaptığı konuşmaları analiz eden bir çalışmaya göre, COP29’un ev sahibinin…
G7, son 20 yılda iklim finansmanı borçlarını ödememesi nedeniyle COP29’da “Günün Fosili” ödülünü aldı. BM…
Bu yılki BM iklim zirvesine ev sahipliği yapan Azerbaycan, fosil yakıt patronlarına ve lobicilere başkanlığın…
Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…
UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…