Afrikalı iklim kampanyacıları yayımladıkları bildiride Etiyopya’da buluşan liderleri herkesin iyiliği için temiz ve güvenli yenilenebilir enerji kaynaklarına doğru hızlı bir dönüşüm başlatmaya davet etti.
Haber: Chloé Farand
Çeviri: Çisil Sevinç
Afrikalı iklim kampanyacıları, Afrika Birliği zirvesinde buluşan hükümet liderlerini kıtadaki kömür, petrol ve doğalgaz projelerini durdurmaya davet etti.
Pazartesi günü yayımlanan bildiride, Afrika kuruluşları ve topluluk grupları kıtada artan kömür, petrol ve doğalgaz projelerinden endişe duyduklarını ifade ettiler.
Kampanyacılar, kıtada planlanan fosil yakıt projelerinin Paris Anlaşması’nın küresel taahhütlerine ters düşeceğini söyledi.
Grup, Addis Ababa’da 9-10 Şubat tarihlerinde buluşan Afrika liderlerine seslenerek “fosil yakıta son verin ve temiz ve güvenli yenilenebilir enerji kaynaklarına dönüşümü hızlandırarak günümüzde enerjiye ulaşamayanlara tam destek sağlayın” dedi.
İklim Haber'i Telegram'da Takip Edin!İklim Haber'i Linkedin'de Takip Edin!
Bildiride geçen sene yayımlanan bir BM raporuna atıfta bulunuldu. Bu rapor, dünyadaki ülkelerin petrol, doğalgaz ve kömür üretiminin olması gerekenden %53 daha fazla olduğunu ve bu şekilde küresel ısınma sınırının 2 dereceye sabitlenemeyeceğini açığa çıkarmıştı.
Raporda aynı zamanda, 2030’a kadar planlanan fosil yakıt üretiminin, Paris Anlaşması uyarınca belirlenen sınırı aşarak küresel ısınmayı 3 derece artıracağı söyleniyor.
Uluslararası Enerji Ajansı (International Energy Agency – IEA), 2018 yılında Afrika’daki enerji yatırımlarının %70’inin fosil yakıt üzerine olduğunu açıklamıştı. Buna karşın, Afrika ülkeleri küresel seragazı emisyonlarının yalnızca %5’lik oranından sorumlu ve yoksulluğu sonlandırmak için daha fazla enerjiye ihtiyaç duyuyorlar.
İklim ve enerji düşünce kuruluşu Power Shift Africa’nın yöneticisi Mohamed Adow, Afrika sivil toplumunun siyasi liderlere “fosil yakıtın yayılmasını önleme anlaşması” yapmaları çağrısında bulunduğunu söyledi.
Adow, “Afrika ülkelerinin fosil yakıtlara yaptığı yatırımlar atıl varlıklara yol açma riskine sahip” dedi. Adow açıklamasına şu şekilde devam etti: “Ya enerji ihtiyaçlarımızı karşılamak için emisyonlarımızı artırmayacak yeni yollar keşfedeceğiz ya da güvenli iklim ve sürdürülebilir gelecek fırsatlarını kaybedeceğiz.”
Bu seneki Afrika Birliği zirvesinde, Afrika ülkelerinin gelişme faktörü olarak görülen ülkeler arası barışın teşvik edilmesine odaklanıldı. Afrika enerji sektörü dönüşümü konusu üye devletler tarafından organize edilen yan etkinliklerde tartışıldı.
Çin ve Rusya gibi büyük ekonomiler, enerji projeleri ve altyapı alanlarında Afrika’ya yatırım yapmak üzere giderek artan bir rekabet içerisinde. Çin’in dev Kuşak ve Yol girişimine yenilenebilir yatırımları dahil edilirken, paranın büyük bir kısmı ana karadaki petrol ve doğalgaz altyapısına ayrılıyor.
Geçen ay Londra’da gerçekleşen Birleşik Krallık – Afrika yatırım zirvesinde, Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson yurtdışına yapılan doğrudan kömür desteklerini sonlandıracağı sözünü vermişti. Ancak Afrika ülkelerine petrol ve doğalgaz çıkarma ve kullanma konularındaki destek devam edecek.
Pazartesi günkü bildiride Afrika liderleri “Afrika’yı ve halkını ayrımcı muameleye maruz bırakan fosil yakıt şirketlerini halka açık olarak kınamaya ve yarattıkları çifte standardı reddetmeye” davet edildi.
Güney Afrika İnanç Toplulukları Çevre Enstitüsü (Southern African Faith Communities Environment Institute – SAFCEI) yöneticisi Francesca de Gasparis, Afrika’nın topluluk odaklı, ulaşılabilir, ekonomik ve temiz enerji yaratmak için “muazzam fırsatlara” sahip olduğunu söyledi.
Gasparis, “Fakat liderlerimizi halka az yarar sağlayıp eşitsizliği devam ettiren pahalı ve çevre tahribatına yol açan fosil yakıt ve nükleer enerji projelerine imza atarken buluyoruz. Afrika Birliği’nden ileriyi gören bir duruş almasını istiyoruz” dedi.