Yurttaşlar, ocağın köyün tarımsal alanlarını yok edeceğini, hayvancılığı bitireceğini, içme suyunu kirleteceğini ve bölgedeki bitki ve hayvanların yaşama alanlarını tahrip edeceğini dile getiriyor.
YAZI: Şenol BALİ
Adıyaman’a bağlı Serintepe köyünde MEDOS madencilik şirketi tarafından yapılması planlanan Mermer ocağına karşı direniş 10. güne girerken direnişin öncülüğünü ise kadınlar yapıyor. Köylülerin tepkisi üzerine yol açma çalışmaları durdurulurken 13 Nisan’da direnen 20 köylü gözaltına alındı.
5 Nisan tarihinde Adıyaman merkeze bağlı Kömür Beldesi Serintepe köyündeki ormanlık alanda kurulacak mermer ocağı için gece yarısı yol açmaya çalışan şirket, yöre halkının direnişiyle karşılaştı. Rezerv arama çalışmalarını yürüten şirket çalışanları için yol açan iş makinalarını durduran kadınlar, maden ocağı için açılan yolu geri kapattı. Kadınlar ve diğer köylüler iş makinelerinin bölgeye girme girişimine karşı ellerindeki baston ve yol güzergahına yerleştirdikleri taşlarla direniyor. Akşam saatlerine kadar sahayı terk etmeyen köylüler; ocağın köyün tarımsal alanlarını yok edeceğini, hayvancılığı bitireceğini, içme suyunu kirleteceğini ve bölgedeki bitki ve hayvanların yaşama alanlarını tahrip edeceğini dile getiriyor. Köylüler, iş makinaların son üç ayda dört kez yol açmak için bölgeye geldiğini belirtiyor ve çalışmalar kapsamında birçok ağacın kesildiğini söylüyor.
Kadınlar Direniyor
Çoğunluğu kadınlardan oluşan köylüler, maden ocağının planlandığı alanda nöbet eylemi başlattı. Kadınlar ve diğer köylüler kendilerinden 800 metre uzaklıkta açılmak istenen mermer maden ocağına karşı direniyor. Farklı yaşlarda kadınlar, ellerinde taş ve bastonlarla bekleyişini sürdürürken bir taraftan iş makinalarının açtığı yolu toprak ve taşlarla doldurarak kapatmaya çalışıyor. Nöbetleşen kadınlar yöreyi terk etmiyor. Köylü kadınlardan Hatun “Hepimizi öldürseler de buradan gitmeyeceğiz. Dünya yıkılsa da terk etmeyeceğiz burayı. Bir iki gün değil, çadırlarımızı burada kurup çalışmalar tamamıyla duruncaya kadar bekleyeceğiz” derken, geri adım atmayacaklarını söylüyor
ÇED Raporu Alınmış
İklim Haber’e konuşan TMMOB Maden Mühendisleri Odası Adıyaman Temsilcisi Zülküf Cevizci, söz konusu şirketin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu aldığını söylüyor. Cevizci; “Yine sahaların işletilmesi için de gerekli izinler alınmış. Şu an rezerv çalışması yapılıyor, sonuca göre firma çalışmalarına başlayacak. Ocak , köyün çaprazında kurulmuş ve belirtmekte fayda var ki henüz kurulmamış. Köylülerin de günlerdir bir itirazı söz konusu. Köylülerin kaygılarının giderilmesi için bazı çalışmalar yapıldı, ancak yetersiz”
ÇED raporunun masa başında hazırlandığı savunan köylüler de ruhsatı veren ilgili bakanlığa çağrı yaparken, ÇED’in iptal edilmesini istiyor.
Tütüncülük Azalmıştı, Şimdi de hayvancılık tehlikede
Bölgede tütüncülük önemli oranda geriledi. Son 18 yılda Türkiye’de kullanılan yerli tütün oranı %42’den yüzde 11’e geriledi. Tütün üreten çiftçinin sayısı %86 azaldı. Üretim 160 bin tondan 82 bin tona geriledi. Şu an yöre halkı temel olarak hayvancılıkla uğraşıyor. Ancak köylülere göre yapılacak ocak hem çevreyi tahrip edecek hem de tarım ve hayvancılık yapabilecekleri mera ve otlaklara zarar verecek. Köylüler, bu politikalarla halkın göç ettirilmek istendiğini savunuyor. Halkın kaygı duyduğu bir başka konu ise içme suyunun kirlenecek olması. Bölgedeki içme suyu kaynaklarının önemli bir kısmı söz konusu alana oldukça yakın.
CHP’li ve HDP’li Heyetler Mahalleye Dayanışma Ziyaretinde Bulundu
Kömür Beldesi halkı geri adım atmazken TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, bölgeyi ziyaret ederek dayanışma mesajı verdi. Tutdere, yapılan çalışmanın durdurulması için Adıyaman Valiliği ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına çağrıda bulundu. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adıyaman Kadın Meclisi üyeleri de mahalleyi ziyaret etti. Ziyarette HDP Ekoloji Komisyonu Eş Sözcüsü Menekşe Kızıldere, HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü, Urfa Barış Anneleri Meclisi ve HDP Urfa Kadın Meclisi üyeleri, HDP Kömür Belediye Eşbaşkanı Erkan Karakaş yer aldı.
Bölgede Gözaltılar Oldu
13 Nisan Çarşamba günü köylüler, nöbet eylemini devam ettirmek için maden ocağının planlandığı alana gitmek istedi. Yüzlerce köylünün alana geçmesi jandarma tarafından engellenmek istendi. Köylülere alana girişlerin yasak olduğunu söyleyen jandarmaya rağmen patikalardan kepçelerin çalıştığı alana ulaşan köylüler, kepçelerin önüne büyük taşlar yuvarlayarak çalışmaları durdurdu. Jandarma kepçelerin çalıştığı alana ulaşan en az 20 mahalleliyi, kelepçeleyerek gözaltına aldı. Yoğun biber gazının kullanıldığı Jandarma saldırısında gözaltına alınanlar, Kömür Jandarma Komutanlığı’na götürüldü. Gözaltına alınanların işlemlerinin sürdüğü belirtildi.
2016’dan Bu Yana 4 Kez Denendi
Öte yandan 2016 yılında aynı bölgede başka bir şirket tarafından da mermer ocağı için yol yapım çalışması denendiği, mahallelilerin dört kez iş makinalarını engelleyerek çalışmanın yapılmasına izin vermediği belirtildi. Son olarak 2022 yılının başlarında MEDOS Maden Şirketi’ne “ÇED olumlu” kararı verildi.
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…