Acil durum senaryosuna kömür kullanma seçeneği eklense de hiçbir Avrupa ülkesi, mevcut 2030’a kadar kömürü kullanımdan kaldırma planını değiştirmedi.
Avrupa hükümetlerinin son haftalarda kömür rezervlerinin geçici olarak kullanılacağına dair açıklamalarına karşın Kömürün Ötesinde Avrupa’nın (Europe Beyond Coal) derlemesine göre, halihazırda emekli olan veya 2030’a dek kapatılması planlanan Avrupa’daki kömürlü termik santralların sayısı, bu yıl 171’e yükseldi.
2030’a Dek Kömürü Kullanımdan Kaldırma Planı Değişmedi
Kömür kullanımından vazgeçerken gazı kullanmaya devam eden hükümetler, Rusya’nın Avrupa’ya gaz tedarikini kesme tehdidi nedeniyle önümüzdeki kış öncesinde acil durum senaryosuna kömür kullanma seçeneğini ekledi.
Bununla birlikte, kısa vadeli kesintilere yanıt verme amaçlı önlemler haricinde, hiçbir Avrupa ülkesi, mevcut durumdaki 2030 yılına dek kömürü kullanımdan kaldırma planını değiştirmedi.
“Karar Önlenebilirdi”
Kömürün Ötesinden Avrupa Kampanya Direktörü Kathrin Gutmann, “Avrupa ülkeleri, enerji tasarrufu önlemleri ve yenilenebilir enerji çözümlerine dair daha önce daha sıkı taahhütlerde bulunmuş olsaydı ve bir fosil yakıttan başka bir fosil yakıt kullanarak uzaklaşmaya çalışmasaydı, kömür santrallarını geçici de olsa yeniden devreye sokma kararları önlenebilirdi” dedi.
Gutmann şunları söyledi: “Avrupa toplumu, kış gelmeden önce faturalarını azaltmak için hükümet desteğine ihtiyaç duyuyor. Bunun için evlerin yalıtılması ve elektrifikasyonu ile güneş ve rüzgar tarafından üretilen enerjiye ihtiyaç var. Bu, fosil yakıtlara olan talebi kalıcı olarak azaltmanın ve önümüzdeki kışlarda insanlara yardım etmenin en hızlı, en ucuz ve en etkili yolu.”
“Temiz Elektrik Üretimine Geçmeye Yönelik Hedeflerde de Artış Görünüyor”
Avrupa ülkelerinin 2030 yılına dek kömürden çıkış hedeflerinde bir değişiklik olmadığını belirten Kömürün Ötesinde Avrupa Kampanyacısı Duygu Kutluay ise şöyle konuştu: “Avrupa ülkelerinin 2030 yılına kadar kömürden çıkış hedeflerinde bir değişiklik yok. Hatta, kömürle birlikte gazı da devreden çıkararak tamamen temiz elektrik üretimine geçmeye yönelik hedeflerde de artış görünüyor. Ancak bu ülkelerin hatalı bir şekilde gazı bir geçiş yakıtı olarak görmeleri, yenilenebilir kurulumlarının devreye alınmasını ve gerekli altyapı yatırımlarının yapılmasını geciktirdi.”
Türkiye’nin aynı hataya düşmemesi gerektiğini söyleyen Kutluay, “Türkiye acilen enerji tasarrufu ve yenilenebilir kurulumlarını önceliklendirmeli. Kömür ve gaz gibi fosil yakıtlarda ısrar önümüzdeki dönemlerde de tekrarlaması beklenen bu krizlere karşı enerjide dışa bağımlı olan ve derin bir ekonomik krizden geçmekte olan Türkiye’yi, iklim krizinden en çok etkilenecek bölgelerden birinde yer aldığı için çok daha kırılgan hale getirecek” dedi.
Fransa, Avusturya ve Yunanistan
Kömür çıkış planlarını uzatan ülkelerden Fransa, bu kış acil durum koruması olarak 647 MW’lık Emile Huchet kömür santralını hazırlıyor, bu da ülkenin 2022 kömür çıkış planının birkaç ay uzayacağı anlamına geliyor. 2020’de son santralını kapatan Avusturya, 246 MW’lık Mellach santralını yedek olarak hazırlıyor. Yunanistan, en baştaki 2028 kömür çıkış planına geri döndü, ancak linyitten elektrik üretimi, Yunanistan’ın ilk beş ayında tüm zamanların en düşük seviyesindeydi.
Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…
UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…
Çatışmalardan etkilenen bir grup ülke, halklarının karşı karşıya olduğu doğal afet ve güvenlik krizleriyle mücadele…
COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan ve komşuları hâlâ büyük ölçüde fosil yakıtlara bağımlı ancak yenilenebilir…
COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan, 2229 kişiyle zirvede en büyük delegasyona sahip ülke olarak kaydedildi.…
Fosil yakıt lobicileri COP29’da iklim açısından en hassas ülkelerin delegasyonlarını gölgede bıraktı; zirveye iklim açısından…