Brezilya, Güney Afrika, Hindistan ve Çin’den bakanlar, AB’nin sınırda karbon düzenleme mekanizması planlarının “ayrımcı” ve gelişmekte olan ülkelere haksızlık olduğu konusunda uyardı.
Temel ülkeler olarak bilinen dört ülke ortak bir açıklamada “tek taraflı karbon sınır düzenlemesi gibi ticaret engellerinin getirilmesi” önerisiyle ilgili ciddi endişelerini dile getirdiler.
AB, karbon fiyatı olmayan ülkelerden birliğe ithal edilen karbon yoğun ürünlere vergi getirmeyi önerdi. Ancak, gelişmekte olan büyük ekonomilerden bakanlar, öneriyi “ayrımcı ve eşitlik ilkelerine [ortak ancak farklılaştırılmış sorumluluklara] aykırı” olarak tanımladılar. Bu BM terimi, iklim krizinde tarihsel olarak sorumlu olan gelişmiş ülkelerin gelişmekte olanlara göre daha çok şey yapması gerektiği anlamına geliyor.
E3G düşünce kuruluşu politika danışmanı Byford Tsang, temel ülkeler grubunun AB’nin planına karşı ilk kez böyle bir şikayette bulunduğunu söyledi.
Tsang, “Bu gelişmekte olan ülkelerin sahip olduğu endişelerin bir yansıması” dedi.
Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans, geçtiğimiz günlerde, diğer ülkelerin ihracatta karbon vergilendirmeye geçmeleri durumunda “ithalata karbon vergisinin ortadan kalkacağını” söyledi. Tersi bir durumda, AB’nin bu planla ilerleyeceğini ve “ne olursa olsun hiç tereddüt etmeyeceğini” söyledi. AB’nin Haziran ayında bir iklim politikası paketi sırasında önerisini açıklaması bekleniyor.
Öneriyi eleştirenler ise, COVID-19’un ekonomik etkileri ile mücadele ettikleri bir zamanda, AB’nin daha yoksul ülkelerin ekonomilerine zarar verecek olan iklim eylemi olarak adlandırılan teklifin korumacılığını tartışıyorlar.
İklim değişikliği ve sürdürülebilir geçiş üzerine Avrupa yuvarlak masası tarafından hazırlanan bir rapor, AB teklifinden en çok etkilenen endüstrilerin Kolombiya’nın çimento endüstrisi, Çin’in plastik sektörü, Kuzey Afrika gübre ve Güney Amerika kağıt hamuru ihracatı olduğunu ortaya koydu.
Şubat ayında isminin açıklanmaması koşuluyla konuşan Güney Afrikalı bir ticaret yetkilisi, yükün çoğunu gelişmekte olan ülkelerin üstleneceğinden endişe duyduklarını söyledi. Elektrik için hâlâ büyük ölçüde kömüre bağımlı olan Güney Afrika, muhtemelen yatırım ve iş kaybına uğrayacak.
Hindistan düşünce kuruluşu Finans Araştırma Grubu danışmanlarından Charmi Mehta, Lights On haber bültenine yakın zamanda verdiği bir röportajda, önerilen sınır vergisinin Hindistanlı çelik ve demir üreticilerini dezavantajlı duruma getireceği, ekonomiye zarar vereceği ve sektörün fosil yakıtlardan geçişini zorlaştıracağı konusunda endişelerini dile getirdi.
Mehta, “İklim değişikliğine neden olan şeyin ön saflarında yer alan biri, bugün başkalarını sorumlu tutacak meşru bir otorite olamaz” dedi.
E3G’den Tsang, Çin’in AB’nin önerdiği karbon sınır vergisinin sadece demir ve çelik gibi karbon yoğun ürünlere değil, diğer imalat ürünlerine de uygulanacağından endişe duyduğunu söyledi. Tsang, “Çin’in ürünlerine ekstra tarifeler konulması konusunda çok ciddi bir endişe var. Diğer endişe ise, bunun tek taraflı bir önlem olması ve bunun Paris Anlaşması ile uyumlu olmaması, çünkü ortak ancak farklılaştırılmış sorumluluklar ilkesine aykırı” dedi.
Karbon emisyonları azaltımı hedeflerini açıklayan Kanada hükümeti, resmi danışma kurulunun tavsiye ettiği miktarın altında bir…
Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…
Karadeniz'de iki Rus petrol tankerinin ağır hasar almasıyla petrol sızıntısı yaşandığı açıklandı. Greenpeace ise iki…
Yeni ABD Başkanı Donald Trump'ın geçiş ekibi, elektrikli araçlara ve şarj istasyonlarına yönelik desteğin kesilmesini…
İklim değişikliği açısından dönüm noktası olarak nitelendirilen ve Uluslararası Adalet Divanı'ndan görülen davanın duruşmaları sona…
Enerji Yatırımcıları Derneği Başkanı Cem Özkök, GES ve RES projelerinin yapı denetim kapsamından çıkarılmasının, yatırımcıların…