Rusya, AB ülkelerine en fazla kömür tedarik eden ülke konumundaydı.
Avrupa Birliği’nin (AB) Rusya’dan kömür ithalatını yasaklama kararı yürürlüğe girdi.
AB ülkelerinin Nisan ayında kabul ettiği, Rusya’dan kömür ithalatını yasaklamayı içeren yaptırım paketi, geçiş sürecinin sona ermesiyle uygulamaya girdi. AB Konseyi’nden yapılan yazılı açıklamada, yaptırımların Rus silahlı kuvvetlerinin Buça’da ve Rus işgali altındaki diğer yerlerde işlediği vahşetlerin ardından kabul edildiği bildirilmişti.
Böylece, yılda 8 milyar euro değerindeki Rusya menşeli veya Rusya’dan ihraç edilen kömür ve diğer katı fosil yakıtların satın alınması, ithal edilmesi veya AB’ye aktarılması yasaklandı.
AB’nin Rusya’ya yönelik enerji alanındaki yaptırımların ilki kömür alım yasağıydı. Rusya’dan petrol ithalat yasağının ise Aralık ayında yürürlüğe girmesi bekleniyor.
Rusya, AB ülkelerine en fazla kömür tedarik eden ülke konumundaydı. Rusya, kömür ihracatının yaklaşık yüzde 25’ini Avrupa’ya yapıyordu.
AB ülkeleri ise toplam kömür ithalatının yüzde 45’ini, elektrik üretiminde kullanılan termal kömürün de yüzde 70’ini Rusya’dan sağlıyordu.
Rusya Enerji Bakanlığı verilerine göre, Rusya 2021’de AB’ye 48,7 milyon ton kömür sattı
Avrupa Kömürden Çıkış Planından Vazgeçmiyor
Avrupa hükümetlerinin son haftalarda kömür rezervlerinin geçici olarak kullanılacağına dair açıklamalarına karşın Kömürün Ötesinde Avrupa’nın (Europe Beyond Coal) derlemesine göre, halihazırda emekli olan veya 2030’a dek kapatılması planlanan Avrupa’daki kömürlü termik santralların sayısı, bu yıl 171’e yükseldi.
Kömür kullanımından vazgeçerken gazı kullanmaya devam eden hükümetler, Rusya’nın Avrupa’ya gaz tedarikini kesme tehdidi nedeniyle önümüzdeki kış öncesinde acil durum senaryosuna kömür kullanma seçeneğini ekledi.
Bununla birlikte, kısa vadeli kesintilere yanıt verme amaçlı önlemler haricinde, hiçbir Avrupa ülkesi, mevcut durumdaki 2030 yılına dek kömürü kullanımdan kaldırma planını değiştirmedi.
Avrupa ülkelerinin 2030 yılına dek kömürden çıkış hedeflerinde bir değişiklik olmadığını belirten Kömürün Ötesinde Avrupa Kampanyacısı Duygu Kutluay şöyle konuşmuştu: “Avrupa ülkelerinin 2030 yılına kadar kömürden çıkış hedeflerinde bir değişiklik yok. Hatta, kömürle birlikte gazı da devreden çıkararak tamamen temiz elektrik üretimine geçmeye yönelik hedeflerde de artış görünüyor. Ancak bu ülkelerin hatalı bir şekilde gazı bir geçiş yakıtı olarak görmeleri, yenilenebilir kurulumlarının devreye alınmasını ve gerekli altyapı yatırımlarının yapılmasını geciktirdi.”