Politika

AB’nin Küresel Yenilenebilir Enerji Hedefine Yönelik Çağrısı Destek Kazanıyor

BAE, AB’nin COP28 iklim müzakerelerinde yenilenebilir enerjinin yaygınlaştırılması için küresel bir hedef belirleme çağrısını destekledi.

AB’nin yenilenebilir enerjiyi yaymak için küresel bir hedef belirleme çabası, Berlin’de düzenlenen Petersberg İklim Diyalogu’nda bir miktar destek kazandı.

COP28’e ev sahipliği yapacak Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) iklim elçisi Sultan Al-Jaber toplantıda, AB’nin, 2030 yılına kadar küresel yenilenebilir enerji kapasitesi üç katına çıkarılsın çağrısını desteklediğini söyledi.

Bu taahhüdün diğer destekçileri arasında ABD, Şili, Kolombiya ve küçük ada devletlerinin temsilcileri yer alıyor. Teklif önemli bir muhalefetle karşılaşmadı.

Avrupa Birliği Komisyonu başkanı Ursula Von der Leyen, ilk olarak iki hafta önce ABD’nin ev sahipliğinde düzenlenen bir iklim zirvesinde yaptığı konuşmada küresel yenilenebilir ve enerji verimliliği hedeflerini önerdi.

Berlin’de, AB’nin iklim lideri Frans Timmermans çağrıyı tekrarladı.

Çinli bir temsilcinin de aralarında bulunduğu iklim bakanları grubuna “Çin’in yenilenebilir enerji yolunda neler yaptığına bakın. Bunun gerçekleştiği ölçeği görmek inanılmaz. İlham verici” dedi. 

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ve BAE’den Al-Jaber, müzakerelerin açılışı çerçevesinde yaptıkları konuşmalarda, yenilenebilir enerji kaynaklarının 2030 yılına kadar üç katına çıkarılması gerektiğini söylediler.

Yenilenebilir Enerji Oldukça Rekabetçi

COP28’in gündemini şekillendirecek olan Al-Jaber, bu ilk hedefe ulaştıktan sonra yenilenebilir enerji kaynaklarının 2040 yılına kadar yeniden ikiye katlanması gerektiğini söyledi.

Görüşmelerin resmi bir özeti, hedefe muhalefetten bahsetmedi. Ancak adı açıklanmayan bazı hükümetler toplantıda yenilenebilir enerjiyi eleştirerek, “yenilenebilir enerjinin yüksek ön maliyetleri göz önüne alındığında, özellikle gelişmekte olan ülkelerde fosil yakıtların şu anda en uygun fiyatlı enerji türü olduğunu” iddia etti.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), yenilenebilir enerji maliyetleri düştükçe, artık birçok ülkede fosil yakıtlarla “rekabetçi” olduklarını tespit etti.

IEA, dünya çapındaki ülkelerin önemli bir çoğunluğunda yeni elektrik üretimi için şebeke ölçeğinde güneş enerjisi ve karadaki rüzgarın en ucuz seçenekler olduğunu söyledi. 

Hedefin ayrıntıları üzerinde çalışılıyor ancak 2030 yılına kadar kapasiteyi üçe katlamak, küresel yenilenebilir enerjinin yaygınlaşması konusundaki mevcut hedef düzeyini önemli ölçüde artırmak anlamına gelecek.

IEA, hükümetlerin mevcut politikaları nedeniyle, 2030 yılına kadar dünyanın yenilenebilir enerji kapasitesinin 2021 seviyelerine göre iki katından daha az artacağını tahmin ediyor.

Fosil Yakıtlardan Çıkış Ne Zaman Gerçekleşecek?

Yenilenebilir enerji hedefi önemli bir muhalefetle karşılaşmasa da, fosil yakıtları kademeli olarak terk etme önerisi çok daha tartışmalı.

Öneri; Suudi Arabistan, Rusya ve İran’ın muhalefetinin ardından Mısır’daki son COP iklim görüşmelerinde reddedildi.

Şili Çevre Bakanı Maisa Rojas, Berlin görüşmelerinde gazetecilere, yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği hedeflerinin fosil yakıtlardan aşamalı çıkışla “el ele” gitmesi gerektiğini söyledi.

Rojas, “Paralel şekilde eyleme geçilmeli. Aksi takdirde sadece yeni enerji ekleyeceğiz. Yeni enerji eklersek, kirli enerjiyi de sistemden çıkardığımızdan gerçekten emin olmalıyız” dedi.

BAE’den Al-Jaber, fosil yakıtların değil, yalnızca “fosil yakıt emisyonlarının” aşamalı olarak azaltılması gerektiğini söyledi ve bu, emisyonların karbon yakalama teknolojisi ile ele alınması durumunda fosil yakıt kullanımının devam etmesine izin veren bir ifade.

Önceki Haberler

Kirli Hava Ruhsal Hastalıklara Yol Açıyor

Hava kirliliği ile fiziksel rahatsızlıklar arasındaki bağ üzerine daha önce birçok araştırma yapılmıştı. Ancak yeni…

18 Aralık 2024

IEA: Küresel Kömür Talebi 2024’te Rekor Kırabilir

Küresel kömür talebinin bu yıl rekor seviyeye ulaşmasının ardından 2027'ye kadar yatay bir seyir izleyeceği…

18 Aralık 2024

10 Kentte Enerji Projeleri için Acele Kamulaştırma Kararı Çıktı

Türkiye’de 10 kentte enerji şirketlerinin projeleri için acele kamulaştırma kararı verildi. Niğde, Ankara, İstanbul, Sakarya,…

18 Aralık 2024

Yeni Sıcaklık Rekorları Kapıda!

Dünyanın ortalama sıcaklığının orta vadede 1,5 dereceden öte 2 dereceyi de geçebileceğini belirten Prof. Dr.…

18 Aralık 2024

Kanada Hükümeti Emisyon Azaltım Tavsiyesine Uymadı

Karbon emisyonları azaltımı hedeflerini açıklayan Kanada hükümeti, resmi danışma kurulunun tavsiye ettiği miktarın altında bir…

17 Aralık 2024

Salda Gölü Her Geçen Gün Eriyor!

Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…

17 Aralık 2024