;
Politika

AB’nin İklim Hedeflerine Ulaşmak için Yatırımı İkiye Katlaması Gerekiyor

AB

Araştırma kuruluşlarından oluşan bir konsorsiyum, AB’nin 2030 iklim hedefine ulaşmak için yatırımları iki katına çıkarması gerektiğini belirterek, Avrupa’nın ilgili eyleminin hızının artması gerektiği konusunda uyardı.

2030 hedefine ulaşmak, AB’nin 2050 yılına kadar net sıfır seragazı emisyonu hedefine ulaşma ve küresel ısınmaya yaptığı katkıyı sona erdirme becerisi açısından hayati önem taşıyor.

AB’nin karbon nötr olma rotasını izleyen Avrupa İklim Nötr Gözlemevi’nin (ECNO) raporunda, elektrik üretimi ve sanayinin karbondan arındırılması ve temiz enerji teknolojisinin yayılması konusunda “umut verici ilerleme işaretleri” olduğunu söylerken, bahsi geçen ilerlemenin ise oldukça yavaş olduğu vurgulandı.

Grup, iklim finansmanı eksikliğinin geçişi yavaşlattığı konusunda uyarıda bulundu: “Finans konusunda bir geri dönüş olmadan ve gerekli yatırımlar gerçekleştirilmeden geçiş başarısız olabilir.”

Rapor, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin AB’yi enerji krizine sürüklediği 2022 yılına ait verilere dayanıyor. Araştırmacılar, o yıl AB’nin yalnızca enerji, inşaat ve ulaştırma sektörlerinde 2030 iklim hedefine ulaşmak için gereken miktarla karşılaştırıldığında 406 milyar euroluk bir yatırım açığı tespit etti.

AB, sera gazı emisyonlarını 2030 yılına kadar 1990 seviyelerine göre en az %55 oranında azaltmayı taahhüt etmişti. İklim hedefine uyum sağlamak için bu sektörlerdeki yıllık yatırımların ikiye katlanarak 800 milyar euroya ulaşması gerekiyor.

İklim Ekonomisi Enstitüsü’nden raporun ortak yazarı Clara Calipel, “AB Komisyonu için bir sonraki zorluk yatırım açığını nasıl gidereceğine dair uzun vadeli bir yatırım planı ortaya koymak” dedi.

Analiz, yatırım ihtiyaçlarını 2022’de 27 AB üye ülkesindeki hanelerin, şirketlerin ve hükümetlerin harcamalarıyla karşılaştırdı.

Aynı yıl, hükümetlerin artan enerji fiyatlarıyla karşı karşıya kalan haneleri ve şirketleri desteklemeye çalışmasıyla fosil yakıt sübvansiyonları 2021’deki seviyelere göre üç katına çıkarak 190 milyar euroya ulaştı.

Calipel, fosil yakıt sübvansiyonlarının kademeli olarak kaldırılması ve hane halkının evlerini yenilemesine, ısı pompası kurmasına ve elektrikli arabaya geçmesine yardımcı olmak da dahil olmak üzere geçiş finansmanına yönlendirilmesi gerektiğini söyledi.

İklim eyleminin hızını artırmak aynı zamanda yenilenebilir enerjinin yaygınlaştırılmasının ve kömür, petrol ve gazın aşamalı olarak durdurulmasının hızlandırılması anlamına da geliyor.