Bilim

AB’nin 2021 Seragazı Emisyonları, 2008 Zirvesinden Yüzde 22 Daha Düşük

AB’nin İstatistik Ofisi yeni yaptığı açıklamada, bloğun 2021’deki seragazı emisyonları seviyesinin 2008’deki en yüksek seviyeye göre %22 düştüğünü söyledi.

Eurostat’ın bu yıl emisyonlarda beklenen bir toparlanmayı hariç tutan en son yıllık analizi, 27 AB üye ülkesi arasında en çok emisyon salan beş ülkenin (Almanya, Fransa, İtalya, Polonya ve İspanya), seragazı emisyonlarında baskın olan karbondioksit emisyonlarının kabacaca %60’ına neden olduğunu ortaya koydu.

Eurostat, altı grupta bir araya getirilen 64 sektörü ve hanehalkı tüketimini inceledi.

Metan ve azot oksit ile karbondioksit dahil olmak üzere genel seragazı emisyonları, 2021’de 3,6 milyar ton karbondioksit eşdeğeri (CO2 eşdeğeri) olarak gerçekleşti.

Madencilik ve taş ocakçılığı, 2008 ile 2021 arasında %42 düşüşle en büyük düşüşü kaydetti, bunu kamu hizmetleri, buhar ve iklimlendirme arzı (%-39), imalat, nakliye ve depolama (%-23) ve meskenler (%-13) izledi.

Karantinaların hafifletilmesi, nükleer ve hidroelektrik enerjisinin düşük performans göstermesi, fosil yakıtlı enerjiye olan talebin artması ve yazın sıcak hava dalgalarının klima kullanımının artmasına yol açması nedeniyle bu yıl ekonomik faaliyette yaşanan toparlanma, 2022’de emisyonları yükseltti.

Eurostat’ın Kasım ayına ait verileri, 2022’nin ikinci çeyreğinde sanayilerde ve hanelerde seragazı emisyonlarının 2021’in aynı dönemine kıyasla %3 artarak toplam 905 milyon ton CO2 eşdeğerine ulaştığını gösterdi.

Paylaş

Önceki Haberler

İklim Dezenformasyonuna Karşı BM Destekli Yeni bir Girişim Başlatıldı

Brezilya hükümeti, Birleşmiş Milletler ve UNESCO iklim eylemini geciktiren ve raydan çıkaran dezenformasyon kampanyalarına yönelik…

25 Kasım 2024

Greta Thunberg Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı ile Bir Araya Geldi

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret eden Thunberg, eş başkan Bucak ile iklim değişikliği ve küresel ısınmanın…

25 Kasım 2024

Plastik Anlaşması için Müzakereler Başlıyor

175 ülkeden delege Pazartesi günü Güney Kore'nin Busan kentinde, plastik kirliliğini azaltmaya yönelik uluslararası bir…

25 Kasım 2024

Azerbaycan’daki COP29 İklim Zirvesinde Neler Yaşandı?

Ülkeler 2 haftalık müzakereler boyunca başta iklim finansmanı olmak üzere birçok farklı konuda derin fikir…

25 Kasım 2024

Türkiye Enerjide Pahalı, Kirli ve Dışa Bağımlılığı Artıran Bir Yola Girdi!

İklim STK’ları, Türkiye’nin COP29’da kömürden çıkış tarihi vermediği gibi nükleer enerji kapasitesini artırmayı hedefleyerek enerjide…

24 Kasım 2024

Suudi Arabistan Fosil Yakıtlardan Uzaklaşma Tartışmalarının İlerlemesini Engelledi

Suudi Arabistan ve diğer fosil yakıt üreticisi devletler, başta fosil yakıtlardan uzaklaşma kararı olmak üzere,…

24 Kasım 2024