Politika

ABD’nin Paris Anlaşması’ndan Çekilmesinin 1. Yılı: Pişmanlıklar, Teselliler ve Yeni Umutlar

ABD Başkanı Donald Trump geçtiğimiz yıl 1 Haziran’da yaptığı açıklamada ABD’nin Paris Anlaşması’ndan çekileceğini açıklamıştı. Bir yıllık süreçte ise eyalet ve şehir düzeyinde emisyonları durdurmak ve iklim değişikliğine karşı mücadele etmek için belirli politikalar uygulanmaya başlanmıştı. Ancak uzmanlar, parça parça yapılan düzenlemelerin federal politikaların etkisiyle bir olamayacağını söylüyorlar.

ABD Başkanı Donald Trump’ın ABD’yi Paris Anlaşması’ndan çekme kararının üzerinden bir yıl geçti. Uzmanlar Trump’ın kararı ile ilgili hayıflanırken, şehirlerin ve eyaletlerin bu boşluğu doldurmak için gösterdikleri çabaları takdirle karşılıyorlar.

Trump geçtiğimiz yıl 1 Haziran’da yaptığı duyuruda, yaklaşık 200 ülke tarafından kabul edilen anlaşmadan çekilme kararı aldıklarını açıklamıştı.

Trump yaptığı açıklamada bir önceki başkan Barack Obama tarafından imzalanan anlaşmadan çekilme kararının yurt içinde enerji üretimini destekleyeceğini ve ekonomik büyümeyi hızlandıracağını belirtmişti.

Ancak ABD’nin aldığı karar sonrasında anlaşmanın destekçileri arasında, diğer ülkelerin de bu karardan etkileneceğine dair bir endişe oluştu.

Georgetown Üniversitesi İklim Merkezi Müdürü Vicki Arroyo kararın açıklandığı günü “kara gün” olarak tanımlarken, karar hakkında “Domino etkisi yaratabilirdi” diyor.

Ancak bunun yerine, Trump’ın kararını açıklamasının ardından Suriye ve Nikaragua da anlaşmayı imzaladıklarını duyurmuştu.

Uzmanlar, dünyada Çin’den sonra ikinci en büyük seragazı emisyonuna neden olan Amerika Birleşik Devletleri’nin yokluğunda momentumun tehlikeye atıldığını söylüyorlar.

Barbados Büyükelçisi Selwin Hart, Dünya Kaynakları Enstitüsü (WRI) tarafından düzenlenen Washington’daki bir panelde, “ABD’ye masada ihtiyacımız var” demişti.

ABD’nin Virginia eyaleti ticaret müsteşar yardımcısı Angela Navarro ise, ABD’nin Paris Anlaşması’ndan ayrılmasını “bize bir ateşleme noktası verdi” şeklinde yorumluyor.

Virginia eski Valisi Terry McAuliffe de geçtiğimiz yıl federal hükümetin iklim tartışmalarından geri çekilmesini gerekçe göstererek, enerji santrallarından kaynaklanan seragazı emisyonlarını durdurmak adına emisyon üst sınırı ve ticareti sistemi için talimat vermişti.

Kaliforniya Valisi Jerry Brown, Eylül ayında küresel iklim zirvesi planlıyor.

Dünya Kaynakları Enstitüsü’ne göre, ABD ekonomisinin ve nüfusunun yarısından fazlasını temsil eden eyaletler, şehirler ve işletmeler seragazı emisyonlarını azaltma hedeflerini benimsedi.

Ancak, Georgetown Üniversitesi İklim Merkezi Müdürü Vicki Arroyo’ya göre parça parça yapılan düzenlemeler federal hükümetin politika erişimiyle bir tutulamaz. Arroyo, “Kimsenin daha iyi bir konumda olduğumuzu tartışacağını düşünmüyorum” diyor ve ekliyor: “Görev kesinlikle daha da zorlaştı”.

Paylaş

Önceki Haberler

BM İklim Şefi Finans Müzakereleri Yavaş İlerlerken G20 Liderlerinden Destek İstedi

BM iklim şefi Stiell, gelecek hafta toplanacak G20 liderlerine iklim finansmanı çabalarına destek verme çağrısında…

16 Kasım 2024

Aliyev Bir Senedir Paris Anlaşması’nı Bir Kez Olsun Anmamış!

İlham Aliyev’in geçtiğimiz 1 senede yaptığı konuşmaları analiz eden bir çalışmaya göre, COP29’un ev sahibinin…

16 Kasım 2024

COP29’daki İlk Günün Fosili Ödülü G7’ye Gitti!

G7, son 20 yılda iklim finansmanı borçlarını ödememesi nedeniyle COP29’da “Günün Fosili” ödülünü aldı. BM…

16 Kasım 2024

Fosil Yakıt Liderleri COP29’da “Kırmızı Halıyla” Karşılandı

Bu yılki BM iklim zirvesine ev sahipliği yapan Azerbaycan, fosil yakıt patronlarına ve lobicilere başkanlığın…

16 Kasım 2024

Fosil Yakıt Endüstrisinin Desteğiyle Oluşturulacak Fon “Şimdilik” İptal

Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…

15 Kasım 2024

Metan Emisyonlarını Azaltmak için Taahhüt Var, Eylem Yok

UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…

15 Kasım 2024