ABD’li zenginlerin evleri, daha az varlıklı olanlara göre %25 daha fazla seragazına neden oluyor. ABD’deki 93 milyon evi analiz eden araştırmanın sonucunda en çok enerji harcayan konutların Maine, Vermont ve Wisconsin’de bulunduğu tespit edildi. Enerji harcayanlar zenginler olsa da yoksullar, iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine daha çok maruz kalıyor.
Haber: Oliver Milman
Çeviri: S. Sena Akkoç
Araştırmaya göre zengin ABD’lilerin evleri, iklim krizinin ana motorları. ABD’nin en varlıklı banliyöleri, çevrelerindeki daha fakir bölgelere göre 15 kata kadar daha fazla seragazı emisyonuna neden oluyor.
ABD’deki 93 milyon evin analiz edilmesi sonucunda, metrekare başına en fazla enerji tüketen konutların Maine, Vermont ve Wisconsin’de; en az enerji yoğun olanların ise Florida, Arizona ve Kaliforniya’da bulunduğu görüldü.
Varlıklı ailelerin yaşadığı konutlar daha büyük oldukları için aydınlatma, ısıtma ve soğutma yoluyla yoksulların evlerine göre yaklaşık olarak %25 daha fazla seragazı üretiyor.
ABD emisyonlarının yaklaşık beşte biri konutlardaki elektrik kullanımından kaynaklandığı için bu eşitsizliğin iklim değişikliği üzerinde önemli etkileri var. ABD’liler enerji kullanımı konusunda açgözlüler: ABD’de yaşayan ortalama bir kişi, Hindistan’da yaşayana göre yaklaşık olarak 30 kat daha fazla elektrik harcıyor.
Michigan Üniversitesi’nde araştırmacı Benjamin Goldstein, Ulusal Bilimler Akademisi Bildiriler Kitabı‘nda yayımlanan bir çalışmada “Evler daha enerji tasarruflu hale gelse de ABD’deki hane halkının enerji kullanımı ve ilgili seragazı emisyonları küçülmüyor. Bu ilerleme eksikliği, iklim değişikliğini azaltmak için gerekli olan emisyon hedeflerini baltalıyor” dedi.
Araştırmacılar, enerji şebekeleri fosil yakıtlardan güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerjilere dönüştürüldüğünde evlerde üretilen emisyonların düşeceğini ancak iklim krizinin etkilerine karşı daha kapsamlı değişikliklerin yapılması gerektiğini söylüyorlar.
Yapılması gereken değişiklikler, enerji tasarruflu iyileştirmeleri ve daha küçük evlere geçişi kapsıyor. Demokratların adayı Joe Biden tarafından geçen hafta yayımlanan bir iklim planında, Biden’in kongre desteği alıp almayacağı belli olmasa da 2 trilyonluk iklim paketinde enerji verimliliğini artırmak için 4 milyon binayı iyileştirme ve 2 milyon eve izolasyon yapma önerisi de yer alıyor.
Zenginlik, ABD’deki iklim değişikliğinin nedenlerindeki tek demografik bölücü değil. Daha önceki araştırmalar, beyazların süt ve sığır eti gibi önemli miktarda su harcayan ve seragazlarına neden olan yiyecekleri daha fazla tüketerek iklim değişikliğini orantısız şekilde etkilediğini göstermişti.
Buna rağmen beyazlar, enerji için yakılan yakıtların olumsuz etkilerine maruz kalma ihtimaline diğerlerine göre daha uzak. Geçen yıl yapılan bir araştırmada, Siyahilerin ve Latinlerin hava kirliliğine neden olan kurum gibi bazı gazları soluma oranlarının kendi faaliyetleriyle ürettiklerine göre daha fazla olduğu bulundu.
Yazının aslına buradan ulaşabilirsiniz.
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…