Avrupa Parlamentosu (AP) ve Avrupa Konseyi (AK), AB ülkeleri içerisinde, karayollarındaki ağır taşıtların zehirli gaz üretimini 2030 yılına kadar %30’a kadar azaltacak bir anlaşmaya imza attı.
AP ve AK, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde, karayollarındaki ağır taşıtların neden olduğu zehirli gaz salımını 2030 yılına kadar %30’a kadar azaltacak bir anlaşmayı onayladı. Bu geçici karar, AB ülkeleri içerisinde özellikle ağır taşıtların zehirli gaz üretimini azaltmaya yönelik atılacak ilk adım oldu.
Geçtiğimiz Aralık ayında AB, 2020 yılından sonra otomobillerin ve hafif ticari araçların karayollarında karbondioksit salımlarına bir standart getirilmesini gündeme getirmişti.
Buna göre, AB ülkeleri, kamyon ve tırların zehirli gaz üretimini 2030 yılına kadar en az %30 dolayında azaltarak, 1990 yılların seviyelerine getirmeye çalışacak.
Zehirli gazlarla mücadele, Paris Anlaşması çerçevesinde AB’nin küresel iklim değişikliğine karşı yapılan katkılar olarak değerlendiriliyor.
Geçici anlaşmanın resmileşmesi için AP ve AK tarafından onaylanması gerekiyor. AB sınırları içerisindeki karayollarındaki ağır taşıtlar, karbondioksit gaz salımının %6’sından sorumlu.
BM iklim şefi Stiell, gelecek hafta toplanacak G20 liderlerine iklim finansmanı çabalarına destek verme çağrısında…
İlham Aliyev’in geçtiğimiz 1 senede yaptığı konuşmaları analiz eden bir çalışmaya göre, COP29’un ev sahibinin…
G7, son 20 yılda iklim finansmanı borçlarını ödememesi nedeniyle COP29’da “Günün Fosili” ödülünü aldı. BM…
Bu yılki BM iklim zirvesine ev sahipliği yapan Azerbaycan, fosil yakıt patronlarına ve lobicilere başkanlığın…
Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…
UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…