Avrupa Parlamentosu (AP) ve Avrupa Konseyi (AK), AB ülkeleri içerisinde, karayollarındaki ağır taşıtların zehirli gaz üretimini 2030 yılına kadar %30’a kadar azaltacak bir anlaşmaya imza attı.
AP ve AK, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde, karayollarındaki ağır taşıtların neden olduğu zehirli gaz salımını 2030 yılına kadar %30’a kadar azaltacak bir anlaşmayı onayladı. Bu geçici karar, AB ülkeleri içerisinde özellikle ağır taşıtların zehirli gaz üretimini azaltmaya yönelik atılacak ilk adım oldu.
Geçtiğimiz Aralık ayında AB, 2020 yılından sonra otomobillerin ve hafif ticari araçların karayollarında karbondioksit salımlarına bir standart getirilmesini gündeme getirmişti.
Buna göre, AB ülkeleri, kamyon ve tırların zehirli gaz üretimini 2030 yılına kadar en az %30 dolayında azaltarak, 1990 yılların seviyelerine getirmeye çalışacak.
Zehirli gazlarla mücadele, Paris Anlaşması çerçevesinde AB’nin küresel iklim değişikliğine karşı yapılan katkılar olarak değerlendiriliyor.
Geçici anlaşmanın resmileşmesi için AP ve AK tarafından onaylanması gerekiyor. AB sınırları içerisindeki karayollarındaki ağır taşıtlar, karbondioksit gaz salımının %6’sından sorumlu.
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…