AB’de ilk kez tam bir ay boyunca yenilenebilir enerjiler diğer kaynaklara göre daha fazla enerji üretti.
Enerji alanında çalışan Birleşik Krallık merkezli düşünce kuruluşu Ember‘e göre AB’de mayıs ayında üretilen elektriğin üçte biri rüzgar ve güneş enerjisinden elde edildi. Fosil yakıtların ürettiği enerji ise yüzde 27 seviyesinde kaldı.
Bu oranın kaydedilen en düşük seviye olduğunu belirten Ember, AB’de fosil yakıtlardan enerji üretiminin “büyük düşüş” yolunda olduğunu bildirdi.
euronews Türkçe‘nin aktardığına göre, “Temiz enerji rekor üstüne rekor kırıyor” diyen Ember Avrupa yöneticisi Sarah Brown, AB’de elektrik dönüşümünü “hiperaktif” olarak tanımladı.
Ember, AB’de fosil yakıtlardan üretilen enerji düşüşün 2022’nin sonlarından ilk aylarına kadar süren bir eğilim olduğunu belirtti.
Bazı AB ülkelerinin yoğun şekilde kömür kullanmasına rağmen, mayıs ayında kömür enerjisi toplam elektriğin yalnızca yüzde 10’unu üretti.
Bu durum, Almanya‘nın son nükleer santralini nisan ayında kapatmasına rağmen gerçekleşti ve ülkede kömürle enerji üretimi 2020’den bu yana en düşük seviyesini gördü.
Avrupa’nın en büyük kömür enerjisi üreticisi Polonya‘da da kömürün toplam enerji üretimindeki oranı rekor düşüşle yüzde 62’ye geriledi.
Doğal gazdan elde edilen enerji de 2018’den bu yana en düşük seviyesine indi.
Öte yandan İtalya bu hafta, doğal gaz fiyatlarının düşük kalmaya devam etmesi halinde 2024’te, yani planlanandan bir yıl önce, ülkede kömürle çalışan termik santralleri kapatacağını açıkladı.
Fosil yakıtlardan üretilen enerjinin payındaki azalma eğiliminin sürmesi bekleniyor.
Ember’in verilerine göre rekor büyümede güneş ve rüzgarın enerjisinin güçlü performanslarının yanı sıra elektriğe olan talebin azalması önemli rol oynadı.
Mayıs ayında AB’de güneş enerjisinden elde edilen elektrik tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşarak, üretimi yüzde 14’ünü tek başına karşıladı.
Henüz yaz mevsimine yeni girilmiş olmasına rağmen güneş enerjisi kömürden elde edilen enerjiyi geride bırakmayı başardı. Mayıs ayında AB elektriğinin yüzde 10’u kömürden karşılandı.
Geçen yılın mayıs ayıyla kıyaslandığında rüzgar enerjisinden elde edilen elektrik üretiminde de artış görüldü. Ancak bu artış ocak ayındaki rekor düzeye erişemedi. Rüzgar enerjisi ocak ayında AB elektriğinin yüzde 23’ünü karşılamıştı.
Yenilenebilir enerji tesislerine yönelik ivme de, bu yılın ocak ve mayıs ayları arasında fosil yakıtlardan elde edilen enerjinin düşmesine yardımcı oldu.
2022’de 0,9 gigavatlık güneş panelleri inşa eden Portekiz, güneş enerjisi kapasitesini yüzden 50’den fazla arttırarak yaklaşık bir milyon evi aydınlatacak güç olan 2,5 gigavata çıkardı.
Bu ek kapasite sayesinde nisan ayında ülkenin enerji ihtiyacının yarısından fazlası rüzgar ve güneşten üretildi.
Aralarında İspanya, İsveç ve Belçika‘nın da bulunduğu diğer AB ülkeleri de bu yıl yenilenebilir enerji kaynaklarından tüm zamanların en yüksek üretimini yaptı.