Ekonomi

AB’de Seragazı Emisyonları Artıyor

Eurostat, AB genelinde seragazı emisyonlarının bu yılın ilk çeyreğinde bir önceki yıla göre arttığını, ancak pandemi öncesi seviyelerin altında kaldığını duyurdu.

Eurostat, şirketlerden, hanelerden ve hükümet faaliyetlerinden kaynaklanan seragazı emisyonlarının, 2022’nin ilk çeyreğinde 1.029 milyon ton karbondioksit eşdeğeri olduğunu söyledi.

Geçtiğimiz yıla göre %6’lık bir artış yaşansa da, 2019’un ilk çeyreğinde seragazı emisyonları 1.035 milyon ton karbondioksit eşdeğeri idi.

Eurostat, belirtilen dönemdeki emisyonların %24’üne hanehalkının katkıda bulunduğunu ve bunu sırasıyla %21 ve %20 ile enerji arzı ve imalat sektörlerinin izlediğini söyledi.

Seragazı Emisyonu Artışı Tüm Sektörlerde Hızlandı

Salgından sonra, hanehalkı hariç, tüm sektörlerde ekonomik bir toparlanmayı yansıtan ve yıldan yıla artan emisyonlara da vurgu yapıldı.

Neredeyse tüm üye ülkeler geçen yılın aynı dönemine göre bir artış kaydetti; Bulgaristan %38’lik bir artışla blok genelinde en büyük artışı gösterdi ve onu %21’lik bir artışla Malta izledi.

Hollanda ve Finlandiya, 2021’in ilk çeyreğine kıyasla düşüş kaydeden tek AB ülkesi oldu.

Kömürle çalışan santralların kapatılmasını gerektiren bir plan çerçevesinde, 27 üyesi olan AB’nin seragazı emisyonlarını 2030 yılına kadar, 1990 seviyelerine göre en az %55 azaltma ve 2050 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşmak gibi hedefleri bulunuyor.Bu genel emisyon artışı ise bahsi geçen hedefleri tehdit ediyor.

AB’de Kömür Tartışması

Ukrayna’daki savaş ve ardından AB’nin ana fosil yakıt tedarikçisi olan Rusya’ya uygulanan ekonomik yaptırımlar, AB’yi bu kış gaz tasarrufu yapmaya ve depolamaya sevk etti. Hatta bazı Avrupa ülkeleri bu hedefe ulaşmak için kömürü geri getirmeyi de düşünüyor.

Acil durum senaryosuna kömür kullanma seçeneği eklense de hiçbir Avrupa ülkesi, mevcut 2030’a kadar kömürü kullanımdan kaldırma planını değiştirmedi.

Avrupa hükümetlerinin son haftalarda kömür rezervlerinin geçici olarak kullanılacağına dair açıklamalarına karşın Kömürün Ötesinde Avrupa’nın (Europe Beyond Coal) derlemesine göre, halihazırda emekli olan veya 2030’a dek kapatılması planlanan Avrupa’daki kömürlü termik santralların sayısı, bu yıl 171’e yükseldi.

Kömür kullanımından vazgeçerken gazı kullanmaya devam eden hükümetler, Rusya’nın Avrupa’ya gaz tedarikini kesme tehdidi nedeniyle önümüzdeki kış öncesinde acil durum senaryosuna kömür kullanma seçeneğini ekledi.

Bununla birlikte, kısa vadeli kesintilere yanıt verme amaçlı önlemler haricinde, hiçbir Avrupa ülkesi, mevcut durumdaki 2030 yılına dek kömürü kullanımdan kaldırma planını değiştirmedi.

Paylaş

Önceki Haberler

İklim Dezenformasyonuna Karşı BM Destekli Yeni bir Girişim Başlatıldı

Brezilya hükümeti, Birleşmiş Milletler ve UNESCO iklim eylemini geciktiren ve raydan çıkaran dezenformasyon kampanyalarına yönelik…

25 Kasım 2024

Greta Thunberg Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı ile Bir Araya Geldi

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret eden Thunberg, eş başkan Bucak ile iklim değişikliği ve küresel ısınmanın…

25 Kasım 2024

Plastik Anlaşması için Müzakereler Başlıyor

175 ülkeden delege Pazartesi günü Güney Kore'nin Busan kentinde, plastik kirliliğini azaltmaya yönelik uluslararası bir…

25 Kasım 2024

Azerbaycan’daki COP29 İklim Zirvesinde Neler Yaşandı?

Ülkeler 2 haftalık müzakereler boyunca başta iklim finansmanı olmak üzere birçok farklı konuda derin fikir…

25 Kasım 2024

Türkiye Enerjide Pahalı, Kirli ve Dışa Bağımlılığı Artıran Bir Yola Girdi!

İklim STK’ları, Türkiye’nin COP29’da kömürden çıkış tarihi vermediği gibi nükleer enerji kapasitesini artırmayı hedefleyerek enerjide…

24 Kasım 2024

Suudi Arabistan Fosil Yakıtlardan Uzaklaşma Tartışmalarının İlerlemesini Engelledi

Suudi Arabistan ve diğer fosil yakıt üreticisi devletler, başta fosil yakıtlardan uzaklaşma kararı olmak üzere,…

24 Kasım 2024