Politika

AB’de Havayolu Şirketleri Karbon Salımı Ücreti Ödeyecek

AB, havayolu şirketlerinin küresel ısınmaya neden olan karbon salımı nedeniyle ödedikleri ücreti artırmayı öngören bir yasa üzerinde anlaştı.

Üzerinde anlaşılan yasayla, sektörün üzerinde fosil yakıt kullanımını azaltmak konusunda baskı oluşturulması hedefleniyor.

Mevcut durumda havayolu şirketleri Avrupa içi uçuşlar için AB’nin karbon pazarından aldıkları izinleri bildirmeleri gerekiyor, ancak AB çoğu zaman bu izinleri ücretsiz veriyor. Söz konusu yasayla bu uygulamanın değiştirilmesi planlanıyor.

AB ülkeleri ve Avrupa Parlamentosu’nun anlaşmasına göre bu ücretsiz izinlerin 2024 yılına kadar %25’inin, 2025 yılında %50’sinin sonlandırılması planlanırken, 2026 yılına kadar bu ücretsiz izinlerin tamamen iptal edilmesi öngörülüyor.

Böylece havayolu şirketleri karbondioksit izinleri için ödeme yapmak durumunda kalacaklar. Bu uygulamayla yarattıkları kirliliğin azaltılması hedefleniyor.

Ücretsiz olarak verilen karbondioksit izinleri 2024 ve 2030 yılları arasında az miktarda olacak şekilde sadece sürdürülebilir havacılık yakıtları (SAF) kullanan havayolu şirketlerine sağlanacak, böylece SAF’lar ile fosil yakıtlar arasındaki fiyat farkı giderilecek.

Avrupa Parlamentosu Baş Müzakerecisi Suncana Glavak konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Yeşil dönüşüm konusunda sektörün yanındayız” ifadelerini kullandı.

İklim aktivistleri ise karbon pazarı uygulamasına uluslararası uçuşların eklenmemesini eleştiriyor. Ulaşım ve Çevre Derneği’nden Jo Dardenne, “Ortalama bir Avrupalı aile karbon salımı için, uzun uçuşlar yapanlardan daha fazla ödeyecek” dedi.

Bu uygulamanın yanı sıra havayolu şirketleri 2025 yılından itibaren nitrojen oksit ve is partikülleri gibi kirliliğe neden olan diğer maddeleri de bildirmek zorunda kalacaklar.

Paylaş

Önceki Haberler

Fosil Yakıt Endüstrisinin Desteğiyle Oluşturulacak Fon “Şimdilik” İptal

Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…

15 Kasım 2024

Metan Emisyonlarını Azaltmak için Taahhüt Var, Eylem Yok

UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…

15 Kasım 2024

Çatışmalardan Mustarip Ülkeler Ekstra Bir Finansman Talep Ediyor

Çatışmalardan etkilenen bir grup ülke, halklarının karşı karşıya olduğu doğal afet ve güvenlik krizleriyle mücadele…

15 Kasım 2024

Yeşil Enerji Koridorları Orta Asya ve Kafkasya’ya “Güç Verebilir”

COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan ve komşuları hâlâ büyük ölçüde fosil yakıtlara bağımlı ancak yenilenebilir…

15 Kasım 2024

COP29 Delege Sayısında Türkiye 3. Sırada

COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan, 2229 kişiyle zirvede en büyük delegasyona sahip ülke olarak kaydedildi.…

15 Kasım 2024

Fosil Yakıt Endüstrisi COP29’a Akın Etti!

Fosil yakıt lobicileri COP29’da iklim açısından en hassas ülkelerin delegasyonlarını gölgede bıraktı; zirveye iklim açısından…

15 Kasım 2024