Orman yangınlarının bu yıl Sibirya, ABD ve Türkiye’nin bazı bölgelerinde rekor miktarda karbon emisyonuna neden olduğu açıklandı.
Avrupa Birliği’ne (AB) bağlı Copernicus Atmosfer İzleme Servisi Pazartesi günü yaptığı açıklamada, orman yangınlarının 2021’de küresel olarak 1,76 milyar ton karbon saldığını söyledi. Bu, Almanya’nın yıllık CO2 emisyonlarının iki katından fazlasına eşdeğer. Kurum, iklim değişikliğinin alışılmadık derecede yoğun yangınları körüklediğini de bildirdi.
Copernicus’un veri setinin 2003’te yayımlanmaya başlamasından bu yana, Sibirya’nın Yakutya bölgesi, Türkiye, Tunus ve Amerika Birleşik Devletleri’nin batıdaki bazı bölümleri de dahil olmak üzere sıcaklıklardan en kötü etkilenen noktalardan bazıları Ocak-Kasım dönemi için en yüksek orman yangını emisyonlarını kaydetti.
Copernicus’tan kıdemli bilim insanı Mark Parrington, “Geniş bölgelerin yoğun ve uzun süreli orman yangınına maruz kaldığını gördük. Değişen bir iklim altında daha kuru ve daha sıcak bölgesel koşullar, yanıcılık riskini ve bitki örtüsünün yangın riskini artırdı” dedi.
Kuzeydoğu Sibirya’daki Yakutya, 2003’ten bu yana herhangi bir yaz için orman yangınlarından kaynaklanan en yüksek karbon emisyonunu üretirken, batı Sibirya’da “çok sayıda” yangın, 2003-2021 ortalamasının çok üzerinde günlük karbon emisyonlarına neden oldu.
Copernicus, Kuzey Amerika’da Kanada, Kaliforniya ve ABD’nin Pasifik Kuzeybatısındaki yangınların yaklaşık 83 milyon ton CO2 saldığını ve Atlantik boyunca Avrupa’ya sürüklenen devasa duman bulutları yaydığını söyledi.
Kaliforniya’da yaklaşık bir milyon dönümü tahrip eden “Dixie yangını”, eyalet tarihinde kaydedilen en büyük yangındı.
Akdeniz’de sıcak ve kurak geçen bir yaz, Yunanistan ve Türkiye’nin de aralarında bulunduğu ülkelerde yoğun yangınları körükledi. Bu ülkelerdeki binlerce insan evlerinden tahliye edildi ve Copernicus, yangınların yüksek düzeyde sağlığa zarar veren belirli maddelere neden olması nedeniyle bölgenin hava kalitesinin bozulduğunu söyledi.