Brezilya Devlet Başkanı adayı Jair Bolsonaro, geçtiğimiz ay gerçekleştirdiği kampanya tanıtımında ABD Başkanı Donald Trump’ın politikasını desteklediğini ve seçimleri kazanması durumunda Brezilya’nın Paris Anlaşması’ndan çekileceğini belirtti. Bolsonaro’nun bu ifadesi geniş bir kesimden tepki alıyor.
Haber: Zeynep Balioğlu
Brezilya Devlet Başkan adayı Jair Bolsonaro’nun önümüzdeki Ekim ayında gerçekleşecek başkanlık yarışında seçilmesi durumunda ABD Başkanı Donald Trump’ın yolunu izleyerek Paris Anlaşması’ndan çekileceğini duyurdu. Başkan adayının bu kararı Birleşmiş Milletler (BM) Çevre Yöneticisi tarafından tepkiyle karşılandı.
Sonu öngörülemeyen bu rekabette sağ kanadın temsilcisi Bolsonaro, sosyalist eski Başkan Lula da Silva’dan sonra ikinci sırada yer alıyor. Fakat Lula yolsuzluk suçlamalarından dolayı hapiste ve mahkeme tarafından seçim yarışından diskalifiye edileceği tahmin ediliyor. Bolsonaro’nun geçtiğimiz ay gerçekleşmiş olan kampanya tanıtımı ve sonrasında gerçekleşen bazı röportajlarında Trump’ın politikalarını benimseyeceğini ve Paris Anlaşması’ndan çekileceğini vurgulayan ifadeleri ise dikkat çekiyor.
Bolsonaro’nun bu tutumu, BM Çevre Yöneticisi Erik Solheim’den sert bir tepki aldı. Solheim, iklim değişikliğiyle ilgili gerçekleştirilecek eylemlerin daha sağlıklı ve zengin ekonomileri mümkün kıldığını belirtiyor. Solheim, Paris Anlaşması’nın reddinin, bilimin ve gerçeğin reddi anlamına da geldiğini vurguluyor. Aynı zamanda iklim ile ilgili eylemleri halka bir bedel gibi sunmanın yanlış bir vaat olduğunu ve yönetim konseptinin yanlış anlaşıldığını sözlerine ekliyor.
Geçtiğimiz hafta Brezilya hükümeti, ülkelerinin 2020 yılı için kararlaştırılan orman emisyonu hedeflerine üç yıl erken ulaştığını açıklamıştı. Çevre Bakanlığı’ndaki iklim değişikliği yetkilisi Thiago Mendes de, bu politikanın Paris Anlaşması’nın sınırları içinde kalmayı hedeflediğini belirtiyor.
Dünyanın en geniş yağmur ormanlarına sahip Brezilya’nın, Paris Anlaşması’ndan çekilmesi halinde uluslararası iklim işbirliğine çok ciddi bir darbe vuracağı düşünülüyor. Henüz doğrulanmamış olmasına karşın, Brezilya’nın 2019 Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi’ne ev sahipliği yapması bekleniyordu. Fakat Brezilyalı uzmanlar Bolsonaro’nun bu tehdidini uygulama ihtimalinin düşük olduğunu söylüyor.
Amazon Environmental Research Institute’un Başkanı André Guimarães, Brezilya’nın ABD’nin aksine Paris Anlaşması’nı parlamentoda onayladığını ve Bolsonaro’nun seçimi kazanması durumunda bile bu anlaşmadan çekilmesinin kolay veya olası olmayacağını belirtiyor. Guimarães, Amazonlar’ı konu alan bir araştırmaya atıf yaparak Amazonlar’daki orman tahribinin yağış oranlarını ve bundan dolayı da tarımı etkileyeceğini ve orman tahribini engellemenin Brezilya için ulusal bir görev olduğunu ekliyor.
Bolsonaro’nun Paris Anlaşması’nı desteklememesiyle ilgili detaylı bir açıklaması bulunmamasına karşın sosyal medya hesaplarında bu tutumunu ortaya koyan birtakım izler bulunuyor: Bolsonaro, coğrafya uzmanı ve iklim inkarcısı Ricardo Felicio ile yapmış olduğu bir röportajı paylaşmıştı.
Bununla birlikte Trump’ın Paris Anlaşması’ndan çekilme niyetini beyan etmesinden sonra Bolsonaro, sosyal medya hesabında Trump’ın bu kararını destekleyen “Seragazı Yalanları” başlıklı bir yazı da paylaşmıştı.