Bilim

ABD’deki Helene ve Milton Kasırgalarının Verdiği Zararın Arkasında İklim Değişikliği Var!

İki hızlı etki ilişkilendirme çalışması, insan kaynaklı iklim değişikliğinin Florida’da arka arkaya meydana gelen Helene ve Milton kasırgalarıyla bağlantılı doğrudan ekonomik zararların neredeyse yarısına neden olduğunu ortaya koydu.

Araştırmacılar, Florida’daki Helene ve Milton kasırgalarının yol açtığı doğrudan ekonomik kayıplara iklim değişikliğinin katkısını tahmin ederek, eylemsizliğin yıkıcı maliyetini ortaya koyuyor.

Imperial College London’daki bilim insanları tarafından yapılan yenilikçi analiz, öncelikle fosil yakıtların yakılmasından kaynaklanan iklim değişikliğinin, Sunshine State olarak adlandırılan bölgedeki her iki kasırganın maliyetine milyarlarca dolar eklediğini ortaya koyuyor.

Çalışmalar, Paris Anlaşması eşiği olan 1,5 derecenin altındaki ısınmaya rağmen iklim değişikliğinin ekonomilere nasıl zarar verdiğinin altını çiziyor.

Londra Imperial College Grantham Enstitüsü – İklim Değişikliği ve Çevre Direktörü Profesör Ralf Toumi, ellerinde iklim değişikliği konusunda eylemsizliğin maliyetinin çok yüksek olduğunu gösteren yeni araçlar bulunduğunu söylerken şöyle devam etti:

“Her bir derecelik ısınmayla birlikte Milton ve Helene Kasırgaları gibi aşırı hava olayları daha güçlü hale gelecek ve daha fazla hasara yol açacaktır. Bu çalışma, iklim değişikliğinin önemli olmadığını ya da başa çıkılamayacak kadar pahalı olduğunu düşünen herkes için bir uyandırma çağrısı olmalı. Dünyanın emisyonları azaltması ne kadar uzun sürerse, aşırı hava olayları da o kadar maliyetli hale gelecektir”

Meksika Körfezi’ndeki ılık deniz sıcaklıklarının etkisiyle hızla şiddetlenen Milton Kasırgası, geçtiğimiz Çarşamba akşamı Florida’nın Sarasota İlçesi’ndeki Siesta Key yakınlarında Kategori 3 kasırga olarak karaya ulaşmadan önce güç dalgalanmaları yaşadı.

Milton, Helene Kasırgası’nın Florida Big Bend’i vurmasından ve ABD’nin güneydoğusunu kasıp kavurarak en az 232 kişinin ölümüne yol açmasından sadece iki hafta sonra meydana geldi.

Araştırmacılar, insan kaynaklı iklim değişikliğinin kasırgaların yol açtığı ekonomik zararları nasıl etkilediğini anlamak için öncelikle kasırgaların güçlü rüzgarlarını inceledi. Imperial College Fırtına Modeli’ni (IRIS) kullanarak iklim değişikliğinin Helene’in karaya ulaştığı andaki rüzgar hızını yaklaşık 13 mil/saat ya da %11, Milton’ınkini ise yaklaşık 11 mil/saat ya da %10 artırdığını belirlediler. Bu, iklim değişikiliğinin olmadığı bir dünyada, Katogori 3 olarak gerçekleşen Milton kasırgasının aslında daha zayıf olan Kategori 2 bir kasırga olarak karaya çıkacağı anlamına geliyor.

Araştırmacılar daha sonra bu rüzgar hızı değişimini, daha önce yayımlanmış bir hasar fonksiyonunu ve maruz kalınan değere ilişkin verileri kullanarak Helene’nin neden olduğu ekonomik zararların %44’ünün ve Milton’ın neden olduğu ekonomik zararların %45’inin iklim değişikliğine atfedilebileceğini tahmin ettiler.

Buradan hareketle, iklim değişikliğinin Florida eyaletinde Helene ve Milton Kasırgaları ile bağlantılı olarak evler ve diğer binalar gibi varlıklara verilen doğrudan ekonomik zararların neredeyse yarısına neden olduğu tahmin ediliyor.

Bu bulgu, hava olaylarının yoğunluğundaki görünüşte küçük değişikliklerin zararlarda nasıl dramatik artışlara yol açabileceğini vurguluyor; NOAA’ya göre, kasırga yoğunluğundaki her kategori artışı, ABD’deki zararların yaklaşık dört kat artmasına neden oluyor.

Hasar fonksiyonu Florida’da beklenen kasırga kayıplarının basitleştirilmesi olduğundan, bir dizi faktör bulguya belirsizlik katarken, araştırmacılar analizin kasırgaların gerçek maliyetini muhtemelen hafife aldığını çünkü kayıp üretkenlik ve kötüleşen sağlık sonuçları gibi uzun süreli ekonomik etkileri yakalamadığını söylüyorlar.

Araştırmacılar daha genel olarak, fosil yakıt emisyonlarının iklimi ısıtmasıyla birlikte aşırı hava koşullarının maliyetinin arttığını vurguluyor. Bu yıl yayımlanan bir çalışmaya göre, ısınmanın 3 dereceye ulaşması halinde, iklim etkileri gayrisafi yurtiçi hasılayı küresel olarak %10 oranında azaltabilir, ancak ısınma 1,5 derece ile sınırlandırılırsa, kayıpların yaklaşık üçte ikisi önlenebilir.

İklim değişikliğinin Florida’daki Helene ve Milton Kasırgaları üzerindeki etkisini araştıran hızlı analiz, Imperial College Fırtına Modelini (IRIS) geliştiren Imperial College London’dan Profesör Ralf Toumi ve Dr. Nathan Sparks tarafından gerçekleştirildi.

Bu çalışmalar, Grantham Enstitüsü tarafından küresel çapta meydana gelen aşırı hava olaylarının ekonomik zararlar ve can kayıpları gibi etkileri üzerine hızlı ilişkilendirme çalışmaları üretecek daha büyük bir girişimin parçası olarak yayınlanan ilk çalışmalar.

Önceki Haberler

Dünya Bankası ve Türkiye Arasında Milyarlarca Dolarlık Finansman Görüşmeleri Olumlu İlerliyor

Dünya Bankası'nın Türkiye'ye sağladığı finansmanın büyük bölümü yenilenebilir enerji, afet yönetimi, iklim değişikliği ile ihracatın…

25 Ekim 2024

G20 Bakanları Dünya Ticaretinin Sürdürülebilir Kalkınmayı Teşvik Etmesi Konusunda Anlaştı

Gelecek yıl COP30 iklim müzakerelerine ev sahipliği yapacak olan Brezilya iklim değişikliğiyle mücadele ihtiyacına öncelik…

25 Ekim 2024

BM İklim Diyaloğu Bütçe Yetersizliği Nedeniyle Tehlikede

BM’nin iklim değişikliği organı, uluslararası iklim diyaloğunu sekteye uğratabilecek seviyede bütçe yetersizliğiyle karşı karşıya. Reuters'in…

25 Ekim 2024

Emisyonlar Artmaya Devam Ederken BM Uyardı: Katastrofik Bir Isınmaya Doğru Gidiyoruz

BM’nin Emisyon Açığı Raporu’na göre, küresel seragazı emisyonları 2023 yılında 57,1 GtCO2e ile yeni bir…

25 Ekim 2024

İklim STK’ları Enerji Dönüşümü Planını Değerlendirdi: “Fosil Yakıtlardan Çıkmak Şart”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın “Enerji Dönüşümü Yenilenebilir Enerji 2035” yol haritasını değerlendiren iklim ve…

24 Ekim 2024

Sağlıksız Bir Dünyada Sağlığın Geleceği: ekoIQ’nun 114. Sayısı Yayında

ekoIQ’nun 114. sayısında küreselleşen dünyanın sağlık sistemlerinden yola çıkarak “Sağlıksız Bir Dünyada Sağlığın Geleceği”ni mercek…

24 Ekim 2024