Hükümet verilerinden oluşturulan rapora göre, ABD’deki yenilenebilir kaynaklardan üretilen enerji miktarı 40 gün boyunca kömür enerjisini geçerek bir rekora imza attı.
Haber: Nichola Groom
Çeviri: Çisil Sevinç
Pazartesi günü (4 Mayıs) yayımlanan ve ABD hükümeti verilerine dayanarak hazırlanan rapora göre, ABD’deki güneş, rüzgar ve hidroelektrik gibi yenilenebilir kaynaklardan üretilen enerji miktarı 40 gün boyunca kömür enerjisini geçerek bir rekora imza attı.
Enerji Ekonomisi ve Finansal Analiz Enstitüsü’ne (Institute for Energy Economics and Financial Analysis – IEEFA) göre, yenilenebilirlerin yükselişe geçmesinin ardında yatan sebep, koronavirüse bağlı evde kalma çağrıları sonucu düşen elektrik talebi ile birlikte düşük maliyetli güneş ve hidroelektrik üretiminin sezonluk artışı.
Yenilenebilir kaynakların düşük maliyetli olması ve çoğunlukla devletin temiz enerji yönergeleriyle desteklenmesi sebebiyle yaşanan talep azalmasında kamu hizmetleri tarafından azaltıma gidilen ilk enerji kaynağı kömür oldu.
ABD Enerji Bilgi İdaresi’nin (EIA) Mart ayının son günlerindeki verileri üzerinden hazırlanan IEEFA raporu, koronavirüs salgınının Trump yönetiminin zayıflayan endüstriyi destekleme çabalarına rağmen kömür yakıtlı enerjiden çekilme sürecini hızlandırabileceğini ortaya koyuyor.
IEEFA’ya göre, 25 Mart ile 3 Mayıs tarihleri arasındaki her gün, rüzgar ve hidroelektrik santrallarının toplamı kömür santrallarından daha fazla elektrik üretti. Daha önceki rekor, 2019 yılındaki 9 günlük istikrarla kaydedilmişti.
IEEFA, 2019 yılının toplamında yenilenebilirlerin kömürün önüne yalnızca 38 gün geçebildiğini belirtti.
IEEFA’nın sağlık krizinin yol açtığı enerji tüketim eğilimlerinin bu şekilde seyretmesi durumunda ABD’deki yenilenebilir enerjinin ilk defa bu sene kömürü geçme ihtimali olduğunu belirtmesiyle, gelecek sene olacağı öngörülen bu olay erken gerçekleşmiş olacak.
EIA’ya göre, büyük oranda ticaret ve sanayi sektörünün düşen talebi sonucu ABD’de elektik tüketimi bu sene %3 oranında gerileyebilir. Konut talebinin de ılık geçen kış ve yaz mevsimi sebebiyle düşmesi ön görülüyor.
EIA, kömür enerjisi talebinin bu sene orantısız bir darbe alarak %20 oranında düşebileceğini söyledi. Bu esnada, yenilenebilir enerji üretiminin düşük işletme ücretleri nedeniyle şebeke kapasitelerinin artırılmasıyla %11 oranında büyümesi bekleniyor.
Hükümet ve işletmelerin daha temiz enerji kaynaklarını tercih etmesi ve kullanım dışı kalan kömür santralları yerine yenilenebilir kaynaklar yerleştirmesi sonucu şebekelere büyük miktarda rüzgar ve güneş enerjisi kapasitesi ekleniyor.
Haberin aslına buradan ulaşabilirsiniz.
Hava kirliliği ile fiziksel rahatsızlıklar arasındaki bağ üzerine daha önce birçok araştırma yapılmıştı. Ancak yeni…
Küresel kömür talebinin bu yıl rekor seviyeye ulaşmasının ardından 2027'ye kadar yatay bir seyir izleyeceği…
Türkiye’de 10 kentte enerji şirketlerinin projeleri için acele kamulaştırma kararı verildi. Niğde, Ankara, İstanbul, Sakarya,…
Dünyanın ortalama sıcaklığının orta vadede 1,5 dereceden öte 2 dereceyi de geçebileceğini belirten Prof. Dr.…
Karbon emisyonları azaltımı hedeflerini açıklayan Kanada hükümeti, resmi danışma kurulunun tavsiye ettiği miktarın altında bir…
Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…