ABD Temsilciler Meclisi’nde geçtiğimiz hafta iklim değişikliği alanında sembolik önemi olan bir yasa önerisi kabul edildi. Düzenleme, ABD Başkanı Donald Trump’ın Paris İklim Anlaşması’ndan çıkma işlemlerinde federal bütçeden kaynak kullanmasını engellenmesini içeriyor.
ABD Temsilciler Meclisi’nde geçtiğimiz hafta sembolik öneme sahip bir yasa önerisi kabul gördü. Temsilciler Meclisi’nin 224 Demokrat Partili üyesinin imzası ile sunulan düzenleme, ABD Başkanı Donald Trump’ın Paris Anlaşması’ndan çıkma işlemlerinde federal bütçeden kaynak kullanmasını engellemeyi içeriyor. Yeşil Ekonomi’nin haberine göre öneride ayrıca Trump yönetiminin ABD’nin ulusal iklim taahhütlerine uyması ve 120 gün içinde bu alandaki yükümlülüklerini yerine getirmek için planlarını açıklaması hükümleri de yer alıyor.
Senato’da Onay Zor
Temsilciler Meclisi’nde 231 kabul oyuna karşılık 190 ret oyu ile geçen önerinin yasalaşması için ABD Senatosu’nda onaylanması gerekiyor. Önerinin Cumhuriyetçi Parti’nin ağırlığa sahip olduğu ABD Senatosu’nda gündeme alınması ve kabul edilmesi ihtimalinin yok denecek kadar az olduğu değerlendiriliyor. Bu nedenle yasanın sembolik önemine vurgu yapılıyor.
Türkiye Halen Onaylamadı
Paris İklim Anlaşması 2015’in Aralık ayında 194 ülke ve Avrupa Birliği temsilcisi tarafından kabul edilmişti. Nikaragua ve Suriye Arap Cumhuriyeti’nin de anlaşmayı daha sonra kabul etmesi ile anlaşmadaki taraf sayısı 197’ye yükselmişti. Anlaşma 2016’nın Ekim ayında anlaşmayı ulusal meclislerinde onaylayan ülke sayısının 72’ye, bu ülkelerin küresel seragazı emisyonlarındaki payının ise %56,75’e ulaşması ile bu tarihten 30 gün sonra resmi olarak yürürlüğe girmişti.
Anlaşmanın yürürlüğe girebilmesi için, küresel seragazı emisyonlarının en az %55’inden sorumlu, en az 55 ülkenin ulusal meclisleri tarafından onaylanması gerekiyordu. Ancak ABD Başkanı Trump 2017 Haziran ayında yaptığı açıklama ile ülkesini Paris İklim Anlaşması’ndan çekeceğini duyurmuştu.
Paris İklim Anlaşması Türkiye ile birlikte Angola, Eritre, Güney Sudan, Irak, İran, Kırgızistan, Lübnan, Libya, Rusya, Umman ve Yemen olmak üzere 12 ülkede, ulusal meclislerinde onaylanmadığı için yürürlüğe girmemiş durumda.
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…