New York merkezli kâr amacı gütmeyen First Street Foundation’ın yeni araştırmasına göre, sel riski altındaki ABD evlerinde bu yıl 20 milyar dolarlık hasar yaşanabilir.
New York merkezli kâr amacı gütmeyen First Street Foundation’ın (FSF) Pazartesi günü yayınladığı araştırmaya göre, yükselen deniz seviyeleri ve aşırı hava olayları, bu yıl sel riski altındaki ABD evlerinde 20 milyar dolarlık hasara neden olabilir; 2051’de ise 32 milyar dolara yükselebilir.
First Street Foundation’ın kurucusu ve yönetici müdürü Matthew Eby, “Sel riski ve gelecekteki yükselen sigorta maliyetleri konusunda artan farkındalık, emlak piyasalarını etkileyecek olan değer algısını etkiliyor” dedi.
Federal Acil Durum Yönetimi (FEMA) Ajansı temsilcisi Michael Grimm’in aktardıklarına göre, selin maliyeti 2010 ve 2018 arasında yıllık yaklaşık 17 milyar dolardı. FSF, 2020 veya 2019 için ise karşılaştırılabilir verilere sahip değil.
Rapor; Florida, Kaliforniya, Güney Carolina ve Teksas’ta yoğunlaşan kabaca 4,3 milyon evin bu yıl sel nedenli ekonomik hasar konusunda önemli bir risk taşıdığını gösteriyor. ABD hükümeti sel sigortası yaptırılmasını zorunlu kılmıyor. Rapora göre, bütün evler federal sigorta satın alacak olsaydı, Ulusal Sel Sigortası Programı (NFIP) oranlarının, bu riski karşılamak için 4,5 kat artması gerekecekti. 4,3 milyon ev için mevcut ortalama NFIP primi ise 981 dolar.
Florida’daki Miami-Dade ilçesini bir vaka çalışması olarak kullanan, daha önceki First Street araştırması, su basmış evlerde %3 fiyat indirimi olduğunu gösterdi. Diğer su basmış mülklere ve yollara yakın evlerde ise %11 indirim yapıldı.
First Street’e göre, bu yıl önemli bir sel riski taşıyan mülklerin sayısı FEMA’nın haritalarında tahmin edilenden yaklaşık %70 daha fazla. FEMA haritaları, devlet sel sigortası oranlarını belirlemek ve ipotek kreditörleri, büyük emlak firmaları ve yatırımcılar tarafından yapılan risk değerlendirmelerini desteklemek için kullanılıyor.
Eby, “Genel olarak, çoğu ticari emlak firmasının şu anda, bu değişikliğin varlıkların yeniden fiyatlandırılması için ne anlama gelebileceğini iyi anlamadığını görüyoruz” dedi.
Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…
UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…
Çatışmalardan etkilenen bir grup ülke, halklarının karşı karşıya olduğu doğal afet ve güvenlik krizleriyle mücadele…
COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan ve komşuları hâlâ büyük ölçüde fosil yakıtlara bağımlı ancak yenilenebilir…
COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan, 2229 kişiyle zirvede en büyük delegasyona sahip ülke olarak kaydedildi.…
Fosil yakıt lobicileri COP29’da iklim açısından en hassas ülkelerin delegasyonlarını gölgede bıraktı; zirveye iklim açısından…