Çin, denizaşırı kömür santralı inşa etmeyeceğini açıklarken, Biden ise, ABD’nin iklim finansmanı yardımını ikiye katlama sözü verdi.
Çin lideri Xi Jinping, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’ndaki konuşmasında iklim değişikliğiyle mücadele taahhütlerini güçlendirmek için Çin’in yurtdışında yeni kömür yakıtlı enerji projeleri inşa etmeyeceğini söyledi.
Xi herhangi bir ayrıntı vermedi, ancak politikanın nasıl uygulandığına bağlı olarak, gelişmekte olan dünyadaki kömür santrallarının finansmanı önemli ölçüde sınırlanabilir.
Çin, dünyanın karbon emisyonlarını azaltmaya yönelik Paris Anlaşması’nın hedeflerini yerine getirme yolunda kalmasını kolaylaştırabileceği için, denizaşırı kömür finansmanına son vermesi için ağır diplomatik baskı altında.
Xi’nin açıklaması, bu yılın başlarında Güney Kore ve Japonya’nın benzer hamlelerini takip etti ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve ABD iklim elçisi John Kerry, Çin’i Asyalı ülkelerin liderliğini takip etmeye çağırmıştı.
Xi, yıllık BM toplantısında önceden kaydedilmiş video konuşmasında, “Çin, yeşil ve düşük karbonlu enerjinin geliştirilmesinde diğer gelişmekte olan ülkelere desteği artıracak ve yurtdışında yeni kömür yakıtlı enerji projeleri inşa etmeyecek” diyerek Çin’in uluslararası ilişkilerdeki barışçıl niyetlerini vurguladı.
Kerry, Xi’nin açıklamasını memnuniyetle karşıladı ve bu kararı 31 Ekim-12 Kasım’da gerçekleşecek olan COP26 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nda başarıya ulaşmak için gereken çabalara “büyük bir katkı” olarak nitelendirdi.
COP26 başkanı Alok Sharma da duyuruyu memnuniyetle karşıladı ve Twitter’da yaptığı paylaşımında, “Kömür enerjisinin sonunun geldiği açıkça ortada. Başkan Xi’nin yurtdışında yeni kömür projeleri inşa etmeyi bırakma taahhüdünü memnuniyetle karşılıyorum” dedi.
ABD İklim Finansmanına Katkısı Artırıyor
ABD Başkanı Joe Biden ise Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na yaptığı açıklamada, gelişmekte olan ülkelerin iklim değişikliği ile başa çıkmasına yardımcı olmak için 2024 itibarıyla bütçesini iki katına yani yılda 11.4 milyar dolara çıkarmak için Kongre ile birlikte çalışacağını söyledi.
10 yıldan daha uzun bir süre önce belirlenen finansman, 2020 itibarıyla savunmasız ülkelerde iklim eylemini desteklemek için yılda 100 milyar dolarlık küresel bir hedefe ulaşılmasına yardımcı olacak.
Biden, dünya liderlerinin yıllık toplantısında yaptığı konuşmada, “Bu yatırımların en iyi yanı, sadece iyi bir iklim politikası değil, her bir ülkenin kendisine ve geleceklerine yatırım yapması için bir şans” dedi.
Biden, taahhüdü 31 Ekim-12 Kasım’da Glasgow’da gerçekleşecek COP26 İklim Değişikliği Konferansı’na altı haftadan daha az bir süre verdi. ABD’nin iklim değişikliği gündeminin temel unsurları, Kongre’de yoğun müzakereler altındaki altyapı ve bütçe mevzuatının kaderine bağlı kalmaya devam ediyor ve zirveye eli boş gelme riskini artırıyor.
Bazı aktivistler, taahhüdü yetersiz buldu. Endişeli Bilim İnsanları Derneği politika direktörü Rachel Cleetus, “Başkan Biden’ın uluslararası iklim finansmanını 2024 itibarıyla yılda 11,4 milyar dolara çıkarma taahhüdü, ABD’nin nihayet küresel iklim sorumluluklarını ciddiye aldığının memnuniyetle karşılanan ve çok ihtiyaç duyulan bir işaretidir” dedi.
Ancak dünyanın en büyük ikinci seragazı yayıcısı olarak, diğer kampanyacılar ABD’nin taahhüdünün hâlâ yetersiz kaldığını söyledi. Power Shift Africa’nın direktörü Mohamed Adow, “ABD, ne yazık ki borçlu olduğundan çok azını taahhüt ediyor ve bunun acilen artırılması gerekiyor” dedi.
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…