BM eski Genel Sekreteri Ban Ki-moon ve diğer önde gelen küresel liderler, Joe Biden ve Xi Jinping’i bir araya gelip ortak bir zemin bulmaya çağırdı.
Birleşmiş Milletler (BM) eski Genel Sekreteri Ban Ki-moon ve diğer önde gelen küresel liderler, ABD Başkanı Joe Biden ve Çin Başkanı Xi Jinping’i ortak bir zemin aramak adına BM COP26 iklim görüşmelerinden önce bir araya gelmeye çağırdı.
Eski devlet insanları ve önde gelen topluluk ve iş liderlerinden oluşan Elders grubu adına konuşan Ban, “ABD ve Çin liderlerini ortak çıkarlarını görmeye ve birlikte çalışmanın bir yolunu bulmaya çağırıyoruz. Söz verdiklerini yerine getirmek için Çin ve ABD’den iddialı bir 2030 karbon emisyon azaltım hedefine ihtiyacımız var” dedi.
Çin Devlet Başkanı, dünyanın en büyük yayıcıları arasında bir anlaşma yapmak için 2015’teki Paris iklim zirvesinden haftalar önce ABD eski Başkanı Barack Obama ile bir araya gelmişti.
Ban, “Biden ve Jinping’in eskiden Obama ile yaptıklarını yapmaları gerekiyor. Paris Anlaşması bu iki ülke olmadan mümkün olmayabilirdi. Mümkün olan her şeyi yapmalıyız. COP26 tarihin en önemli zirvelerinden biri olacak” dedi.
Ban, büyük ekonomilerden gelen ve Ulusal Katkı Beyanı veya NDC’ler olarak bilinen emisyonlar azaltım taahhütlerinin, COP26 konferansının amacı olan küresel ısınmayı 1.5 derecede tutmak için yetersiz olduğu konusunda uyardı ve “Bu NDC’lerin yeterince iddialı olmasına ihtiyacımız var. NDC’leri güçlendirmek için doğru sinyaller gerek” dedi.
Jinping’in 31 Ekim’de başlayacak olan COP26 için Glasgow’a ya da aynı hafta sonu Roma’da yapılacak olan G20 liderler toplantısına gelmesi pek olası değil. COVID-19 salgınının başlangıcından bu yana Çin’den ayrılmadı.
Dünyanın en büyük iki emisyon üreticisine ve en büyük ekonomilerine liderlik eden başkanlar arasında bir zirve için mevcut bir plan yok. Ancak Jinping ve Biden kısa süre önce iklimin tartışıldığı uzun bir telefon görüşmesi yaptı ve ABD iklim elçisi John Kerry Çinli temsilcilerle görüşmeler gerçekleştirdi.
Ban, eski devlet insanları ve önde gelen topluluk ve iş liderlerinden oluşan Elders grubunun bir parçası ve G20 ülkelerinin liderlerinden, Glasgow’daki COP26 zirvesinden önce seragazı emisyonlarını azaltma konusundaki taahhütlerini güçlendirmelerini istemek için bir mektup yazdı.
Ban, “Bu ülkelerden hedeflerini tekrar düşünmelerini ve iddialı olmalarını istiyoruz. Tüm G20 ülkelerinin 1.5 derecede kalmak için daha fazla önlem alması gerekiyor. Zengin ülkelerin gelişmekte olan dünyaya yardım etmek için masaya daha fazla finansman koyması gerekiyor” dedi.
COP26’nın amacı “1.5 dereceyi canlı tutmak”, bu da küresel ısınmayı 2015 Paris Anlaşması’nın ana hedefi olan sanayi öncesi seviyelere göre ısınmayı en fazla 1.5 derece içinde tutmak için emisyonların yeterince azaltılmasını sağlamak adına bir yol belirlemek anlamına geliyor. Bilimsel tavsiye, bunun küresel olarak 2030 itibarıyla 2010 seviyelerine kıyasla yaklaşık %45’lik bir emisyon azaltımı olması gerektiği yönünde.
Elders başkanı Mary Robinson, “Glasgow’daki boşluğu kapatmayacağız, ancak 1.5 derece ile uyum sağlamamız gerekiyor. 1.5 dereceye dair siyasi bir taahhüt olmalı. Adım atmayan hedef ülkelere nasıl baskı yapılacağına dair bir süreç geliştirilmeli” dedi.
Robinson, yeterli planı olmayan ülkelerin, Paris Anlaşması’nda öngörüldüğü gibi her beş yılda bir değil, her yıl yeni planlarla masaya dönmesi gerektiğini söyledi.
Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…
Karadeniz'de iki Rus petrol tankerinin ağır hasar almasıyla petrol sızıntısı yaşandığı açıklandı. Greenpeace ise iki…
Yeni ABD Başkanı Donald Trump'ın geçiş ekibi, elektrikli araçlara ve şarj istasyonlarına yönelik desteğin kesilmesini…
İklim değişikliği açısından dönüm noktası olarak nitelendirilen ve Uluslararası Adalet Divanı'ndan görülen davanın duruşmaları sona…
Enerji Yatırımcıları Derneği Başkanı Cem Özkök, GES ve RES projelerinin yapı denetim kapsamından çıkarılmasının, yatırımcıların…
Dünya Ekonomik Forumu’nun yeni bir çalışmasına göre, küresel seragazı emisyonlarının %40’ını oluşturan sekiz sektördeki emisyon…