Politika

ABD ve Çin Arasındaki İklim Finansmanı Anlaşmazlığı Hafifliyor

ABD İklim Elçisi Podesta, Çin ve ABD’nin COP29 hakkında “mükemmel görüşmeler” yaptığını ve burada gelişmekte olan ülkelere yardım etmek için yeni ve büyük bir fon üzerinde anlaşmaya varılmasının öncelikli olacağını ifade etti.

ABD’nin iklim elçisi John Podesta Cuma günü Pekin’de yaptığı açıklamada, Çin ve ABD’nin iklim finansmanı gibi konularda hâlâ “bazı farklılıklara” sahip olduğunu ancak geçtiğimiz hafta yapılan görüşmelerde bu farklılıkları daraltma konusunda ilerleme kaydettiklerini aktardı.

Podesta, Çinli mevkidaşı Liu Zhenmin ve Çin dışişleri bakanı Wang Yi ile yaptığı görüşmeler sonrasında gazetecilere verdiği demeçte, “İkili ilişkilerimizdeki bazı sürtüşmelere rağmen, halkımızın ve iklimimizin iyiliği için işbirliği yapabileceğimiz yerler bulabiliriz” dedi.

Dünyanın en çok seragazı yayan iki ülkesi arasındaki iklim işbirliği, 2015 Paris Anlaşması gibi küresel anlaşmalar için fikir birliğine varılmasına yardımcı oldu.

Ancak uzmanlar, özellikle ABD başkanlık seçimlerinin sonucuna ilişkin belirsizliklerin ortasında gerçekleşen müzakere turundan çok az şey beklendiğini söyledi.

Donald Trump, başkan olarak 2017 yılında Çin ile iklim diyaloğunu sonlandırdı ve ABD’yi Paris Anlaşması’ndan çekti ve bu yıl yeniden seçilmesi halinde geçmişteki yolu takip etmesi bekleniyor.

Çin tarafından Cuma günü geç saatlerde yayımlanan toplantı özetine göre, Cuma günkü toplantıda Çin dışişleri bakanı Wang, Podesta’ya “ABD tarafının politika istikrarını sürdüreceğini umduğunu” aktardı.

Podesta, iki tarafın Kasım ayında Azerbaycan’ın Bakü kentinde yapılacak olan COP29 iklim müzakereleri hakkında “mükemmel görüşmeler” yaptığını ve burada gelişmekte olan ülkelere yardım etmek için yeni ve büyük bir fon üzerinde anlaşmaya varılmasının öncelikli olacağını ifade etti.

ABD, fonun katılımcı tabanını genişletmeye çalışıyor ancak Çin ve diğer büyük gelişmekte olan ülkeler, böyle bir hareketin zengin ulusların yükümlülüklerini “sulandıracağından” endişe ediyor.

Podesta, iki ülkenin aynı zamanda iddialı 2035 iklim hedeflerini gelecek yılın başındaki son tarihten önce Birleşmiş Milletler’e sunma hazırlıklarını da tartıştıklarını söyledi. ABD, Çin’e CO2 emisyonlarında önemli kesinti sözü vermesi için baskı yapıyor.

Podesta, iki tarafın da metan gibi CO2 dışındaki seragazlarının azaltılması konusunda ikili bir zirve düzenlemeyi planladığını da sözlerine ekledi.

Paylaş

Önceki Haberler

Fosil Yakıt Endüstrisinin Desteğiyle Oluşturulacak Fon “Şimdilik” İptal

Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…

15 Kasım 2024

Metan Emisyonlarını Azaltmak için Taahhüt Var, Eylem Yok

UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…

15 Kasım 2024

Çatışmalardan Mustarip Ülkeler Ekstra Bir Finansman Talep Ediyor

Çatışmalardan etkilenen bir grup ülke, halklarının karşı karşıya olduğu doğal afet ve güvenlik krizleriyle mücadele…

15 Kasım 2024

Yeşil Enerji Koridorları Orta Asya ve Kafkasya’ya “Güç Verebilir”

COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan ve komşuları hâlâ büyük ölçüde fosil yakıtlara bağımlı ancak yenilenebilir…

15 Kasım 2024

COP29 Delege Sayısında Türkiye 3. Sırada

COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan, 2229 kişiyle zirvede en büyük delegasyona sahip ülke olarak kaydedildi.…

15 Kasım 2024

Fosil Yakıt Endüstrisi COP29’a Akın Etti!

Fosil yakıt lobicileri COP29’da iklim açısından en hassas ülkelerin delegasyonlarını gölgede bıraktı; zirveye iklim açısından…

15 Kasım 2024