İklim için Tarımsal İnovasyon Misyonu (AIM for Climate) 2021 yılında başlatıldı. Program kapsamında hükümetler, şirketler ve sivil toplum kuruluşları, tarımın iklim üzerindeki etkisini azaltmaya ve çiftçiliği küresel ısınmanın etkilerine karşı daha dayanıklı hale getirmeye yönelik projelere finansman sözü veriyor.
Birleşmiş Milletler’e göre gıda sistemleri, insan kaynaklı seragazı emisyonlarının yaklaşık üçte birini oluşturuyor. Buna çiftçilik ve arazi kullanımı, mahsul üretimi ve hayvancılık ile işleme ve taşımada kullanılan enerjiyle ilgili emisyonlar da dahil.
ABD Tarım Bakanı Tom Vilsack, “Tarımsal araştırma ve geliştirmeye yapılan yatırımlar, uzun zamandır refah ve dayanıklılığın itici gücü. Dünya çapında tarım ve gıda sistemlerinin bir dizi benzeri görülmemiş zorluklarla karşı karşıya kalması nedeniyle de hiçbir zaman bu kadar önemli olmamıştı” dedi.
Beş yıllık bir girişim olarak planlanan program 2025 yılında sona erecek. Küçük çiftçileri desteklemek, metan emisyonlarını azaltmak ve tarımda araştırma ve teknolojik yenilikleri ilerletmek amacıyla 800’den fazla ortakla birlikte yaklaşık 130 proje açıklandı.
AIM for Climate geçen yılki COP28’de 17 milyar dolar, COP27’de ise 8 milyar dolar finansman sağlamıştı.
Karbon emisyonları azaltımı hedeflerini açıklayan Kanada hükümeti, resmi danışma kurulunun tavsiye ettiği miktarın altında bir…
Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…
Karadeniz'de iki Rus petrol tankerinin ağır hasar almasıyla petrol sızıntısı yaşandığı açıklandı. Greenpeace ise iki…
Yeni ABD Başkanı Donald Trump'ın geçiş ekibi, elektrikli araçlara ve şarj istasyonlarına yönelik desteğin kesilmesini…
İklim değişikliği açısından dönüm noktası olarak nitelendirilen ve Uluslararası Adalet Divanı'ndan görülen davanın duruşmaları sona…
Enerji Yatırımcıları Derneği Başkanı Cem Özkök, GES ve RES projelerinin yapı denetim kapsamından çıkarılmasının, yatırımcıların…