İklim için Tarımsal İnovasyon Misyonu (AIM for Climate) 2021 yılında başlatıldı. Program kapsamında hükümetler, şirketler ve sivil toplum kuruluşları, tarımın iklim üzerindeki etkisini azaltmaya ve çiftçiliği küresel ısınmanın etkilerine karşı daha dayanıklı hale getirmeye yönelik projelere finansman sözü veriyor.
Birleşmiş Milletler’e göre gıda sistemleri, insan kaynaklı seragazı emisyonlarının yaklaşık üçte birini oluşturuyor. Buna çiftçilik ve arazi kullanımı, mahsul üretimi ve hayvancılık ile işleme ve taşımada kullanılan enerjiyle ilgili emisyonlar da dahil.
ABD Tarım Bakanı Tom Vilsack, “Tarımsal araştırma ve geliştirmeye yapılan yatırımlar, uzun zamandır refah ve dayanıklılığın itici gücü. Dünya çapında tarım ve gıda sistemlerinin bir dizi benzeri görülmemiş zorluklarla karşı karşıya kalması nedeniyle de hiçbir zaman bu kadar önemli olmamıştı” dedi.
Beş yıllık bir girişim olarak planlanan program 2025 yılında sona erecek. Küçük çiftçileri desteklemek, metan emisyonlarını azaltmak ve tarımda araştırma ve teknolojik yenilikleri ilerletmek amacıyla 800’den fazla ortakla birlikte yaklaşık 130 proje açıklandı.
AIM for Climate geçen yılki COP28’de 17 milyar dolar, COP27’de ise 8 milyar dolar finansman sağlamıştı.
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…