Koalisyon, anlaşmanın diğer büyük ülkeler tarafından tercih edilen yeni evrensel kurallar sağlamak yerine 2015 Paris Anlaşması’na benzer bir modelde tek tek ülkelerin çabalarına odaklanma arzusunun altını çiziyor. Plastik kirliliği çağımızın en büyük sorunlarından biri.
Birleşmiş Milletler üyeleri, 2024’e kadar sonuçlandırmak amacıyla, plastik atık belasıyla mücadelede dünyanın ilk anlaşmasını oluşturmak için Şubat ayında anlaştılar.
Ağustos ayında İngiltere, Kanada, Fransa, Almanya ve çevre krizinin sonundaki birkaç gelişmekte olan ülke de dahil olmak üzere 20 ülke, anlaşmanın küresel standartları, yasakları ve kısıtlamaları içermesini savunan bir koalisyon kurdu.
Kaynaklar, şimdi ABD’nin farklı bir yaklaşımla kendi grubunu oluşturmaya çalıştığını, Avustralya ve Japonya da dahil olmak üzere birçok ülkeyi katılmaya davet ettiğini söyledi.
Koalisyon, ülkelerin anlaşmaya katkıda bulunmaları için “birincil mekanizma olarak ulusal eylem planlarının geliştirilmesi” gerektiğini söylüyor; bu aktivistlerin kaçak sorununu engellemek için yeterince sağlam olmayacağını söyledikleri bir yaklaşım.
Taslak belgede, ABD liderliğindeki koalisyonun Uruguay’da 28 Kasım – 2 Aralık tarihleri arasında gerçekleşmesi planlanan ilk tur anlaşma müzakerelerini başlatmayı hedeflediği belirtiliyor. Dışişleri Bakanlığı, önerilen koalisyonla ilgili sorularıysa doğrudan yanıtlamadı.
Anlaşma müzakerelerine liderlik eden ABD yetkilisi Monica Medina, e-postayla gönderilen bir açıklamada, ülkenin plastik kirliliğini 2040 yılına kadar sona erdirmeye kararlı olduğunu söyledi. Medina, “En iyi yol, ülkelerin iddialı adımlar atmasına yardımcı olan ve onları sorumlu tutan, çözüm bulma konusunda yenilikçi olmalarına izin veren ve daha sonra değil şimdi eyleme geçmelerini sağlayan Paris benzeri bir anlaşma” dedi.
ABD, küresel ısınmayı en az 2 derece ile sınırlamak için önemli bir uluslararası anlaşma olan Paris Anlaşması’nın ülke odaklı yaklaşımının kilit mimarıydı. Ancak bu anlaşma, ülkeler iklim eylemlerini hızlandırmak için son teslim tarihlerini kaçırdığı için yaptırım mekanizmasına sahip olmadığından eleştirilerle karşı karşıya kaldı.
Japonya’nın küresel çevre işlerinden sorumlu bakan yardımcısı Hiroshi Ono, ABD’nin koalisyon girişiminden haberdar olduğunu söyledi, ancak daha fazla yorum yapmayı reddetti.
Avustralya’nın çevre departmanı ise yaptığı açıklamada, ayrıntı vermeden farklı koalisyonların oluştuğunun farkında olduklarını belirtti.
Önümüzdeki 20 yılda plastik üretiminin iki katına çıkması, okyanuslara akan plastik miktarının ise üç katına çıkması bekleniyor.
Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) araştırmasına göre bu, yaygın çevresel hasara neden olacak, hassas ekosistemleri yok edecek ve bazı türleri yok olma riskiyle karşı karşıya bırakacak.
WWF’nin küresel plastik politikası yöneticisi Eirik Lindebjerg, “Ülkelerin ulusal eylemlerinin ne olması gerektiğine kendileri karar vermeleri için bir anlaşmaya ihtiyacımız yok. Bunun üzerine gerçekten ekleyebilecek bir anlaşmaya ihtiyacımız var” dedi ve böyle bir yaklaşımı “hafif dokunuş” olarak nitelendirdi.
Plastik üretimine odaklananlar gibi daha sert küresel önlemlere yönelik çağrılar, plastik üreten güçlü petrol ve petrokimya firmalarının direnişiyle karşılaştı. Sanayi grupları, plastik üretimini sınırlayacak herhangi bir anlaşmayı reddetmek için ABD de dahil olmak üzere hükümetlere lobi yapıyor.
Karadeniz'de iki Rus petrol tankerinin ağır hasar almasıyla petrol sızıntısı yaşandığı açıklandı. Greenpeace ise iki…
Yeni ABD Başkanı Donald Trump'ın geçiş ekibi, elektrikli araçlara ve şarj istasyonlarına yönelik desteğin kesilmesini…
İklim değişikliği açısından dönüm noktası olarak nitelendirilen ve Uluslararası Adalet Divanı'ndan görülen davanın duruşmaları sona…
Enerji Yatırımcıları Derneği Başkanı Cem Özkök, GES ve RES projelerinin yapı denetim kapsamından çıkarılmasının, yatırımcıların…
Dünya Ekonomik Forumu’nun yeni bir çalışmasına göre, küresel seragazı emisyonlarının %40’ını oluşturan sekiz sektördeki emisyon…
Dünya, kuraklık ve arazi bozulumuna en çok maruz kalan ülkeleri desteklemek için yeni bir çerçeve…