ABD Başkanı Joe Biden yönetimi, iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında havayollarını fosil yakıtlardan arındırmak için 2050 hedef tarihini tartışıyor.
Konuya yakın kaynaklar, ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin, Beyaz Saray’ın iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik daha geniş kapsamlı girişiminin bir parçası olarak uçakları fosil yakıtlardan arındırmak için 2050 hedef tarihini tartıştığını söyledi.
Reuters’in haberine göre Beyaz Saray son günlerde, iklime yönelik altyapı harcamalarının teşvik edilmesi ve otomobil şirketlerinin daha fazla elektrikli araç kullanımı için harekete geçmesi de dahil olmak üzere ABD ekonomisini dönüştürmeye yönelik çabalarını hızlandırdı.
Biden yönetimi, elektrikli hale getirilmesi zor havacılık endüstrisinde seragazı emisyonlarını ortadan kaldırmanın yollarını ararken, özel sektör sürdürülebilir havacılık yakıtı (SAF) üretimini desteklemek için teşvikler düşünüyor.
Tartışmalar hakkında anonim olarak konuşan iki kaynak, yönetimin, havayollarının %100 yenilenebilir kaynaklardan elde edilen jet yakıtı ile uçması için 2050 hedefine baktığını söyledi.
Kaynaklar, tartışmaların hâlâ erken aşamada olduğunu ve çok az ayrıntının mevcut olduğunu söyledi. ABD ve Avrupa, standart jet yakıtından iki ila beş kat daha pahalı olan SAF’ın üretimini ve benimsenmesini teşvik etmenin yollarını bulmaya çalışıyor.
Kullanılmış yemeklik yağ ve hayvansal yağ gibi hammaddelerden yapılan sürdürülebilir havacılık yakıtı, şu anda toplam jet yakıtı kullanımının yalnızca çok küçük bir miktarını oluşturuyor.
Yönetim, SAF’ın radarlarında olduğunu doğruladı, ancak 2050 hedefi hakkında yorum yapmadı veya doğrulamadı.
Beyaz Saray Ulusal İklim Danışmanı Yardımcısı Ali Zaidi, “Daha İyiyi Yeniden İnşa Etme gündeminin bir parçası olarak, Başkan Biden, inovasyonu ve sürdürülebilir havacılık yakıtlarının dağıtımını ilerletmek için katalitik yatırımlar önerdi” dedi.
Havacılık sektörü, bataryaların ağırlığı nedeniyle kısa vadeli bir çözüm olarak elektriğe güvenemez.
2050 itibarıyla net sıfır emisyon hedefi belirleyen Biden yönetimi, SAF’ı artırmaya yönelik teşvikleri ve hedefleri tartıştı. Şu anda ABD yönetimi, düzenleyicilerin tedarikçileri artan miktarlarda SAF’ı gazyağı ile karıştırmaya zorlamaya çalıştığı Avrupa’dan farklı bir yaklaşım benimsiyor. Bu durum, ABD havayollarının karşı çıktığı bir hareket.
Üç kaynak, Beyaz Saray ve endüstri gruplarının alternatif jet yakıtlarını teşvik etmek için bu ayın sonlarında bir araya gelmesinin beklendiğini, ancak alınabilecek belirli eylemlerin net olmadığını söyledi.
Çevreciler, üretimi artırmak ve SAF’ın fiyatını düşürmek için Avrupa tarzı bir yetkiye ihtiyaç olduğunu söylüyorlar.
Jet yakıtı için küresel talep şu anda yılda yaklaşık 200 milyar litre, ancak havayolu ticaret grubu IATA, 2021’de sadece 100 milyon ila 120 milyon litre SAF üretileceğini tahmin ediyor. Bu, toplam yakıtın sadece %0,05’ini oluşturuyor.
Fosil yakıtlar olmadan çalışabilen uçaklar ve motorlar, modele bağlı olarak 2025 ve 2030 yılları için planlanıyor. Mevcut motorlar teorik olarak %50 sürdürülebilir karışımlarla çalışabilir.
Karbon emisyonları azaltımı hedeflerini açıklayan Kanada hükümeti, resmi danışma kurulunun tavsiye ettiği miktarın altında bir…
Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…
Karadeniz'de iki Rus petrol tankerinin ağır hasar almasıyla petrol sızıntısı yaşandığı açıklandı. Greenpeace ise iki…
Yeni ABD Başkanı Donald Trump'ın geçiş ekibi, elektrikli araçlara ve şarj istasyonlarına yönelik desteğin kesilmesini…
İklim değişikliği açısından dönüm noktası olarak nitelendirilen ve Uluslararası Adalet Divanı'ndan görülen davanın duruşmaları sona…
Enerji Yatırımcıları Derneği Başkanı Cem Özkök, GES ve RES projelerinin yapı denetim kapsamından çıkarılmasının, yatırımcıların…