Politika

ABD 1.5 Derece Hedefini Yakalamayı Amaçlayan Koalisyona Yeniden Katıldı

Koalisyon Paris Anlaşması’nın önemli bir parçasını oluşturuyordu.

ABD, BM iklim müzakerelerinde High Ambition Coalition’a (Yüksek Hedef Koalisyonu) yeniden katıldı. 1.5 derece hedefini sağlayan gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler grubu, Paris Anlaşması’nın önemli bir parçasıydı.

Guardian’dan Fiona Harvey’in haberine göre, dünyanın en büyük ekonomisi ve Çin’den sonra en büyük ikinci yayıcının koalisyona geri dönme kararı, COP26 zirvesinin sıcaklık artışlarını 1,5 derece ile sınırlamaya odaklanan girişimlerine önemli bir destek verecek.

Koalisyon, hükümetlere seragazı emisyonları ve kömürün aşamalı olarak kaldırılması konusundaki çabalarını 1,5 derece ile tutarlı bir şekilde artırma çağrısında bulunacak ve zengin ülkeleri iklim finansmanına sağladıkları katkıları iki katına çıkarmaya çağıracak. Ayrıca fosil yakıtlara verilen sübvansiyonların sonlandırılmasını talep ediyorlar.

Üst düzey bir ABD’li yetkili şunları söyledi: “Koalisyon, Paris Anlaşması’nda yüksek hedeflerin yer aldığından emin olmak için Paris’te etkili oldu. Glasgow’da da bunun gerçekleştirildiğinden emin olmak için çalışacak.”

Marshall Adaları iklim elçisi Tina Stege ise, “Koalisyon, bu COP’ta olması gerekenler için çıtayı belirledi; gelişmiş Ulusal Katkı Beyanları ile sıcaklık artışını 1,5 derecede sınırlama yolunda ilerlemek; kömürün aşamalı olarak kaldırılması gibi gerçek, fiili eylemler; mevcut uyum finansmanı seviyelerinin en az iki katına çıkarılmasıyla uyum konusunda köklü bir değişiklik ve bugün yaşadığımız kayıp ve hasarlar da dahil olmak üzere, bu krizle yüzleşmek için ihtiyaç duyduğumuz kaynaklara hepimizin sahip olduğundan emin olmak” dedi.

Bir müzakereci, 1.5 derece hedefinin ulaşılamaz olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna dair korkuların grubun yeniden canlanmasına yol açtığını söyledi: “1.5 derece konusunda son derece endişeliyiz. Bu yüzden 1.5 dereceyi uygun bir seçenek olarak tutmanın bir yolunu arıyoruz.”

Koalisyon, Paris Anlaşması yaklaşırken Marshall Adaları baş müzakerecisi Tony de Brum tarafından kuruldu. Küçük Pasifik ada devletinin yalnızca 60 bin nüfusu olmasına rağmen, karizmatik De Brum’un iklim COP’ları üzerinde büyük etkisi oldu.

2030 yılına kadar 2010 seviyelerine kıyasla en az %45 emisyon azaltımı gerektirdiğinden, sıcaklığı 2 derece yerine 1,5 derecede sınırlandırma hedefine ulaşmak çok daha zor. Ancak bilim, bunun çok daha güvenli olduğunu gösteriyor: 1,5 derecenin ötesinde, buz tabakalarının erimesi gibi iklim çöküşünün etkilerinin çoğu geri döndürülemez noktaya ulaşıyor ve birçok küçük ada yükselen deniz seviyeleri ve fırtınalardan kaynaklanan su baskını ile karşı karşıya kalacak.

ABD iklim elçisi John Kerry, bu yılın başlarında, Paris’in 1.5 dereceye yönelik “çabaları sürdürme” hedefinin “Yüksek Hedef Koalisyonu ve gelişmekte olan küçük ada devletlerinin sıkı çalışmasına dayandığını” söylemişti. Stege ise, “Bunun zorunlu olduğunu hissettiler – ve Tanrı’ya şükürler olsun ki yaptılar. Bilim şimdi bu gerçeği yakaladı, IPCC (Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli) ve IEA (Uluslararası Enerji Ajansı) ve diğerleri, başarmaya çalışmamız gereken şeyin bu olduğu konusunda oldukça açıktı” dedi.

Paylaş

Önceki Haberler

İklim Finansmanı Hedefi Konusunda Endişe ve Bölünme Derinleşiyor

COP29 başmüzakerecisi Yalchin Rafiyev’in "üç yıllık teknik süreçte ilk kez tartışma için uygulanabilir bir temel"…

14 Kasım 2024

COP29’a Katılan Taliban İklim Finansmanından Yararlanmak İstiyor

BM iklim müzakerelerine ilk defa heyet gönderen Taliban, Afganistan’ın iklim finansmanından yararlanmasını talep ediyor. Geçimi…

14 Kasım 2024

Dünya 2,7 Derecelik Sıcaklık Artışı Yolunda!

Climate Action Tracker tarafından yapılan analiz, mevcut politikaların devam etmesi durumunda ortalama sıcaklık artışının 2100…

14 Kasım 2024

İklim Finansmanı İçin Yoksul Ülkelere 2030’a Kadar Yılda 1 Trilyon Dolar Gerekiyor

Önde gelen bağımsız ekonomistlerden oluşan bir grubun yaptığı yeni bir çalışma, yoksul ülkelerin, 2030 yılına…

14 Kasım 2024

Türkiye COP28’deki “Felaket Çağrısına” COP29’da Katıldı: Amaç Nükleer Kapasitesini 3 Kat Artırmak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Türkiye’nin ilk olarak COP28'te duyurulan nükleer enerji kapasitesini 2050'ye…

14 Kasım 2024

IMF Altın Satarak İklim Krizi Finansmanını Güçlendirebilir

COP29 zirvesinde iklim finansmanı müzakereleri hız kazanırken, yeni bir çalışma, IMF’nin iklimle ilgili felaketlerden zarar…

14 Kasım 2024