STK’lar, AB Taksonomisinin iklim bilimini göz ardı ettiğini belirtiyorlar.
İklim kampanyacıları, biyoenerji ve plastik yatırımlarının, öncü niteliğindeki sürdürülebilir finans kural kitabında “yeşil” olarak etiketlenmesi nedeniyle Avrupa Birliği’ne karşı yasal bir itiraz sürecini başlattı.
Zorluklar, hangi yatırımların iklim dostu olarak etiketlenebileceğini belirleyen ve yatırımcıların düşük karbonlu projelere daha fazla sermaye yönlendirmek için kullanılması umulan bir sistem olan AB’nin sürdürülebilir finans taksonomisiyle ilgili.
Reuters tarafından görülen belgelere göre, ClientEarth, Perşembe günü Avrupa Komisyonu’ndan biyoenerji yatırımlarının sürdürülebilir olarak etiketlenmesine izin veren kuralları gözden geçirmesini istedi. Bunun AB sınıflandırmasını destekleyen yasayı ihlal ettiğini söyledi.
Karbondioksit emisyonlarına ve ormansızlaşmaya yol açtığını belirtilen, odun veya ekin artıkları ve hayvan atıkları gibi diğer biyokütlelerin yakılmasından elde edilen biyoenerjiye ilişkin yatırım kuralları Ocak ayında yürürlüğe girdi.
Bu hafta açıklanan gaz ve nükleer yatırımları yeşil olarak etiketleyecek ikinci bir taksonomi kural seti de bazı AB ülkelerinden gelebilecek başka yasal mücadele tehdidiyle karşı karşıya kaldı.
Kâr amacı gütmeyen Politika Bütünlüğü için Ortaklık ve Yaşam Alanı Projesi tarafından yönetilen bir grup STK da Çarşamba günü Komisyon’dan biyoenerji kurallarını gözden geçirmesini istedi.
Komisyonun taleplere yanıt vermesi için 16 haftası var, ardından kampanyacılar itirazlarını Avrupa Adalet Divanı’na götürebilecek.
Avrupa Komisyonu, yorum talebine hemen yanıt vermedi.
AB enerjisinin yaklaşık %10’u biyoenerjiden üretiliyor.
ClientEarth, sınıflandırma kurallarının, AB’nin taksonomi düzenlemesinin gerektirdiği gibi bilimsel bir değerlendirmeden ziyade, daha sıkı sürdürülebilirlik kriterlerini içerecek şekilde, şu günlerde revize edilmekte olan AB’nin biyokütle politikasına dayandığını söyledi.
ClientEarth avukatı Filippo Mattioli, “Komisyon, iklime ve biyoçeşitliliğe vereceği zararla ilgili açık bilimsel uyarıları göz ardı ederek, şu anda yanlış bir sürdürülebilirlik etiketi altında biyokütleye yatırımı teşvik ediyor” dedi.
ClientEarth, AB’nin mevcut biyokütle politikasının, önemli karbondioksit emisyonları ürettiğini söyledikleri biyokütle enerjisinin iklim etkisine ilişkin en son bilimsel tartışmaları yansıtmadığını söyledi.
Diğer STK’ların inceleme talebi de Komisyonun biyoenerji kurallarını bilimsel kanıtlara dayandırmadığını söyledi. STK’ların, iklim değişikliğine ilişkin Paris Anlaşması kapsamında kabul edildiği gibi, küresel ısınmayı dizginlemek için gereken emisyon azaltımlarına önemli ölçüde katkıda bulunmayacağını söyleyerek orman yönetimi de dahil olmak üzere kuralları belirledi.
Zorluklar, halkın çevre hukukuna uymayan politikaları veya kararları gözden geçirmesini ve bunlara itiraz etmesini sağlayan uluslararası bir anlaşma olan Aarhus Sözleşmesi kapsamında gündeme getirildi.
ClientEarth ayrıca, kimyasalların fosil yakıtlardan üretildiği ve çoğunlukla çevreyi kirleten tek kullanımlık plastikler yapmak için kullanıldığı gerekçesiyle, AB’nin biyo-bazlı plastikler ve belirli kimyasallar için yeşil etiketine de meydan okudu.
BM iklim şefi Stiell, gelecek hafta toplanacak G20 liderlerine iklim finansmanı çabalarına destek verme çağrısında…
İlham Aliyev’in geçtiğimiz 1 senede yaptığı konuşmaları analiz eden bir çalışmaya göre, COP29’un ev sahibinin…
G7, son 20 yılda iklim finansmanı borçlarını ödememesi nedeniyle COP29’da “Günün Fosili” ödülünü aldı. BM…
Bu yılki BM iklim zirvesine ev sahipliği yapan Azerbaycan, fosil yakıt patronlarına ve lobicilere başkanlığın…
Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…
UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…