Politika

“AB Vatandaşları Hava Kirliliği Nedeniyle Ülkelere Dava Açabilir”

Adalet Divanı Alman Başkonsolosu Juliane Kokott, hava kirliliğinin yoğun olduğu bölgelerde yaşayan ve çalışan kişilerin genellikle daha yoksul topluluklar olduğunu ve yargı korumasına ihtiyaç duyduklarını kaydetti.

Avrupa Adalet Divanı danışmanı, AB ülkelerindeki vatandaşların hava kirliliği seviyelerinin sağlıklarına zarar vermesi durumunda hükümetlerine mali tazminat davası açabileceklerini söyledi.

Danışmanın bu görüşü, son yıllarda Lüksemburg merkezli AB Adalet Divanı’nda Fransa, Polonya, İtalya ve Romanya da dahil olmak üzere yaklaşık 10 AB ülkesinin hava kirliliğinden suçlu bulunduğu bir dizi kararı takip ediyor.

Mahkemeden yapılan bir açıklamada, “AB hukuku kapsamında hava kalitesinin korunmasına ilişkin sınır değerlerin ihlali, devletten tazminat talep etme hakkını doğurabilir” denildi.

Adalet Divanı Alman Başkonsolosu Juliane Kokott, hava kirliliğinin yoğun olduğu bölgelerde yaşayan ve çalışan kişilerin genellikle daha yoksul topluluklar olduğunu ve özellikle yargı korumasına ihtiyaç duyduklarını kaydetti.

Kokott, tazminat talep eden kişilerin, sağlıklarına verilen zararın doğrudan hava kirliliğinden kaynaklandığını kanıtlamaları gerektiğini söyledi. Bir hükümet, yürürlükte güçlü bir hava kalitesi planına sahip olduğunu ve kirlilik sınırların buna rağmen ihlal edildiğini kanıtlayabilirse sorumluluktan kaçınabilir.

Çevre hukuku firması ClientEarth’in avukatı Irmina Kotiuk, “İktidarı elinde tutanlardan hesap soracak yollar olduğuna dair bu yasal doğrulama, temiz ve sağlıklı hava için verilen mücadelede büyük bir atılım” dedi.

AB mahkemesinin görüşleri bağlayıcı değil ancak ileriki dönemlerde verilebilecek kararlarda etkisi olabiliyor.

Kirli havaya bağlı erken ölümleri azaltmak amacıyla AB, daha katı Dünya Sağlık Örgütü kurallarına uyum sağlamak için bu yıl kirlilik sınırlarının yükseltilmesini önerecek.

Paylaş

Önceki Haberler

İklim Finansmanı Hedefi Konusunda Endişe ve Bölünme Derinleşiyor

COP29 başmüzakerecisi Yalchin Rafiyev’in "üç yıllık teknik süreçte ilk kez tartışma için uygulanabilir bir temel"…

14 Kasım 2024

COP29’a Katılan Taliban İklim Finansmanından Yararlanmak İstiyor

BM iklim müzakerelerine ilk defa heyet gönderen Taliban, Afganistan’ın iklim finansmanından yararlanmasını talep ediyor. Geçimi…

14 Kasım 2024

Dünya 2,7 Derecelik Sıcaklık Artışı Yolunda!

Climate Action Tracker tarafından yapılan analiz, mevcut politikaların devam etmesi durumunda ortalama sıcaklık artışının 2100…

14 Kasım 2024

İklim Finansmanı İçin Yoksul Ülkelere 2030’a Kadar Yılda 1 Trilyon Dolar Gerekiyor

Önde gelen bağımsız ekonomistlerden oluşan bir grubun yaptığı yeni bir çalışma, yoksul ülkelerin, 2030 yılına…

14 Kasım 2024

Türkiye COP28’deki “Felaket Çağrısına” COP29’da Katıldı: Amaç Nükleer Kapasitesini 3 Kat Artırmak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Türkiye’nin ilk olarak COP28'te duyurulan nükleer enerji kapasitesini 2050'ye…

14 Kasım 2024

IMF Altın Satarak İklim Krizi Finansmanını Güçlendirebilir

COP29 zirvesinde iklim finansmanı müzakereleri hız kazanırken, yeni bir çalışma, IMF’nin iklimle ilgili felaketlerden zarar…

14 Kasım 2024