AB üye devletlerinin önümüzdeki 10 yıl için iklim koruma planlarını 31 Aralık 2019’a kadar Avrupa Komisyonu’na bildirmiş olmaları gerekiyordu. Ancak Almanya dahil birçok ülke belirtilen tarihte bildirim yapmadı.
Avrupa Komisyon’un düzenli günlük bilgilendirme toplantısında, Komisyon sözcüsü önemli sayıda devletin ulusal planlarını sunduğunu ancak gelecek haftalarda daha fazlasının da ulaşmasını beklediklerini söyledi.
Almanya Enerji Bakanı, geçtiğimiz Pazartesi günü (6 Ocak), planlarını henüz Komisyon’a sunmadıklarını ve iklim politikası kapsamında bir değişikliğe gittiklerini söyledi.
Almanya, 2019’un son aylarında bir iklim koruma yasası kabul ederek, yasal bağlayıcılığı bulunan, AB iklim hedeflerine ulaşacağı taahhüdünde bulundu. Ancak son yasa, Almanya’nın 16 eyaletinin temsil edildiği yasama organı olan Bundesrat Federal Konseyi tarafından veto edildi.
Şansölye Angela Merkel Yeni Yıl konuşmasında, Alman hükümetinin iklim krizini durdurmak için “yapılabilecek insancıl her şeyi” yapacağını söyledi.
Berlin’in, ulusal iklim planını, teslim tarihinin uzun zamandır bilinmesine rağmen Komisyon’a sunma konusunda geç kalmış olmasını, iklim düşünce kuruluşu E3G’den Pieter de Pous, sorunlu olarak değerlendiriyor.
De Pous, Alman hükümetinin yasal olarak zorunlu olmamakla birlikte, kömürün aşamalı olarak kaldırılması için enerji santralı operatörleri ile aylardır tazminat ödemelerini müzakere etmesini zaman kaybı olarak değerlendiriyor.
AB Yönetim Düzenlemeleri’nin bir parçası olan Ulusal Enerji ve İklim Planları’na (NECPs), üye devletler tarafından 2018 yılında karar verilmişti. Planlar, AB üye devletlerinin iklim politikalarını, ilk kez birbirine göre düzenlemeyi amaçlıyor.
2019 yılının sonunda bütün hükümetlerin 2030 iklim hedeflerini Komisyon’a sunması gerekiyordu. Ayrıca her iki yılda bir, ülkelerin ne kadar ilerleme sağladıklarını raporlamaları gerektiği gibi 2024 yılında hedeflerin artırılması da gerekiyor.
Enerji verimliliğiyle ilgili, AB’nin 2030 hedefine göre %6 oranında bir açığı bulunabilir. Düşünce kuruluşu Carbon Market Watch’ın analizine göre sadece Finlandiya, İsveç ve Portekiz’in NECP taslaklarını yeterli olmaya yakın.
Ancak birçok ülkeninki ortalamanın altında kaldı. Haziran ayında Komisyon, 2018 yılının sonunda sunulan NECP taslaklarının çoğunun yetersiz ve etkileyici olmadığı sonucuna varmıştı. Nihai iklim planları ise, AB Yeşil Düzeni’nin uygulanması adına bir zemin oluşturuyor.
Ursula von der Leyen’in yönetiminde Komisyon, AB’nin iklim hedefleri kapsamında yer alan emisyon oranlarının 1990 yılına oranla %40 azaltılması hedefini %50’ye ve uzun vadede %55’e çıkarma kararı aldı.
Ancak bu karara bazı üye devletler tarafından itiraz edildi. Mart ayında Brüksel’de gerçekleşen AB zirvesinde, kömür bölgelerinde yaratacağı maliyet konusunda endişe duyan Polonya, 2050 iklim hedeflerine karşı çıkmıştı. Ancak tartışma Haziran 2020’de gerçekleşmesi planlanan bir sonraki zirveye ertelendi. Bu zirveden çıkacak bir anlaşma, Eylül ayında gerçekleşecek AB – Çin zirvesinde ve Aralık ayında gerçekleşecek COP26’da önemli bir adım olabilir.