Ekonomi

AB Ülkeleri Fosil Yakıtlı Araçlara Yılda 45 Milyar Dolarlık Teşvik Veriyor

Yeni bir araştırmanın sonuçlarına göre, AB ülkeleri şirket araçlarına sağladıkları vergi avantajları ve yakıt teşvikleriyle, fosil yakıtlara dayalı araç filolarının büyümesine yılda 45 milyar dolarlık sübvansiyon sağlıyor.

Avrupa Birliği’nin (AB) önde gelen ekonomileri, fosil yakıtlı şirket araçlarına her yıl milyarlarca dolar sübvansiyon sağlıyor. Transport & Environment (T&E) tarafından yapılan bir araştırmaya göre, İtalya, Almanya, Fransa ve Polonya gibi büyük AB ülkeleri, şirket araçlarına sağladıkları vergi avantajları ve yakıt teşvikleriyle, fosil yakıtlara dayalı araç filolarının büyümesine katkıda bulunuyor. Bu ülkeler, şirketlerin SUV gibi büyük, yüksek emisyonlu araçlar satın almalarını teşvik ederek, yılda 45 milyar dolar tutarında sübvansiyon sağlıyor.

Araştırmada İtalya, yılda 16 milyar euro ile en fazla fosil yakıt sübvansiyonu sağlayan ülke olarak öne çıkarken, Almanya ise 13.7 milyar euro ile ikinci sırada yer alıyor. Fransa ve Polonya da sırasıyla 6.4 milyar euro ve 6.1 milyar euro sübvansiyon sağlıyor. Bu teşviklerin önemli bir kısmı, büyük SUV modellerini hedef alırken, özellikle yüksek emisyonlu araçlar yılda 21.600 euroya kadar teşvik alabiliyor.

Avrupa’da elektrikli araç (EV) satışları düşüş gösterirken, fosil yakıtlı araçlara sağlanan sübvansiyonlar, yeşil dönüşüm hedeflerini zora sokuyor. Tamamen elektrikli araçların satışları, Ağustos ayında AB genelinde %43.9 oranında geriledi. Özellikle Almanya ve Fransa gibi büyük elektrikli araç pazarlarında bu düşüşler, sırasıyla %68.8 ve %33.1 olarak kaydedildi.

Yeşil Dönüşüm Hedefleriyle Ters Düşüyor

T&E Filo Direktörü Stef Cornelis, fosil yakıtlı şirket araçlarına sağlanan bu desteklerin, Avrupa’nın iklim hedefleriyle çeliştiğini vurguladı. Cornelis, “Vergi mükelleflerinin parası, Avrupa’nın yeşil geçişine aykırı bir teknolojiye akıtılıyor” diyerek, sübvansiyonların acilen elektrikli araçlara yönlendirilmesi gerektiğini belirtti. Araştırmaya göre, yalnızca Birleşik Krallık, şirket araçlarının elektrikli modellere geçişini teşvik eden mali destekler sunuyor.

Avrupa Komisyonu, bu sübvansiyonların kademeli olarak kaldırılmasını ve yeşil dönüşüm hedeflerine ulaşılmasını hedefliyor. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, yeni iklim şefi Wopke Hoekstra’ya gönderdiği bir mektupta, fosil yakıt sübvansiyonlarının aşamalı olarak sonlandırılması gerektiğini vurguladı. Komisyon, bu hamlenin elektrikli araçlara daha fazla destek sağlamak için kritik bir adım olduğunu belirtti.

Önceki Haberler

Dünya Bankası ve Türkiye Arasında Milyarlarca Dolarlık Finansman Görüşmeleri Olumlu İlerliyor

Dünya Bankası'nın Türkiye'ye sağladığı finansmanın büyük bölümü yenilenebilir enerji, afet yönetimi, iklim değişikliği ile ihracatın…

25 Ekim 2024

G20 Bakanları Dünya Ticaretinin Sürdürülebilir Kalkınmayı Teşvik Etmesi Konusunda Anlaştı

Gelecek yıl COP30 iklim müzakerelerine ev sahipliği yapacak olan Brezilya iklim değişikliğiyle mücadele ihtiyacına öncelik…

25 Ekim 2024

BM İklim Diyaloğu Bütçe Yetersizliği Nedeniyle Tehlikede

BM’nin iklim değişikliği organı, uluslararası iklim diyaloğunu sekteye uğratabilecek seviyede bütçe yetersizliğiyle karşı karşıya. Reuters'in…

25 Ekim 2024

Emisyonlar Artmaya Devam Ederken BM Uyardı: Katastrofik Bir Isınmaya Doğru Gidiyoruz

BM’nin Emisyon Açığı Raporu’na göre, küresel seragazı emisyonları 2023 yılında 57,1 GtCO2e ile yeni bir…

25 Ekim 2024

İklim STK’ları Enerji Dönüşümü Planını Değerlendirdi: “Fosil Yakıtlardan Çıkmak Şart”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın “Enerji Dönüşümü Yenilenebilir Enerji 2035” yol haritasını değerlendiren iklim ve…

24 Ekim 2024

Sağlıksız Bir Dünyada Sağlığın Geleceği: ekoIQ’nun 114. Sayısı Yayında

ekoIQ’nun 114. sayısında küreselleşen dünyanın sağlık sistemlerinden yola çıkarak “Sağlıksız Bir Dünyada Sağlığın Geleceği”ni mercek…

24 Ekim 2024