Ekonomi

AB Ülkeleri Fosil Yakıtlı Araçlara Yılda 45 Milyar Dolarlık Teşvik Veriyor

Yeni bir araştırmanın sonuçlarına göre, AB ülkeleri şirket araçlarına sağladıkları vergi avantajları ve yakıt teşvikleriyle, fosil yakıtlara dayalı araç filolarının büyümesine yılda 45 milyar dolarlık sübvansiyon sağlıyor.

Avrupa Birliği’nin (AB) önde gelen ekonomileri, fosil yakıtlı şirket araçlarına her yıl milyarlarca dolar sübvansiyon sağlıyor. Transport & Environment (T&E) tarafından yapılan bir araştırmaya göre, İtalya, Almanya, Fransa ve Polonya gibi büyük AB ülkeleri, şirket araçlarına sağladıkları vergi avantajları ve yakıt teşvikleriyle, fosil yakıtlara dayalı araç filolarının büyümesine katkıda bulunuyor. Bu ülkeler, şirketlerin SUV gibi büyük, yüksek emisyonlu araçlar satın almalarını teşvik ederek, yılda 45 milyar dolar tutarında sübvansiyon sağlıyor.

Araştırmada İtalya, yılda 16 milyar euro ile en fazla fosil yakıt sübvansiyonu sağlayan ülke olarak öne çıkarken, Almanya ise 13.7 milyar euro ile ikinci sırada yer alıyor. Fransa ve Polonya da sırasıyla 6.4 milyar euro ve 6.1 milyar euro sübvansiyon sağlıyor. Bu teşviklerin önemli bir kısmı, büyük SUV modellerini hedef alırken, özellikle yüksek emisyonlu araçlar yılda 21.600 euroya kadar teşvik alabiliyor.

Avrupa’da elektrikli araç (EV) satışları düşüş gösterirken, fosil yakıtlı araçlara sağlanan sübvansiyonlar, yeşil dönüşüm hedeflerini zora sokuyor. Tamamen elektrikli araçların satışları, Ağustos ayında AB genelinde %43.9 oranında geriledi. Özellikle Almanya ve Fransa gibi büyük elektrikli araç pazarlarında bu düşüşler, sırasıyla %68.8 ve %33.1 olarak kaydedildi.

Yeşil Dönüşüm Hedefleriyle Ters Düşüyor

T&E Filo Direktörü Stef Cornelis, fosil yakıtlı şirket araçlarına sağlanan bu desteklerin, Avrupa’nın iklim hedefleriyle çeliştiğini vurguladı. Cornelis, “Vergi mükelleflerinin parası, Avrupa’nın yeşil geçişine aykırı bir teknolojiye akıtılıyor” diyerek, sübvansiyonların acilen elektrikli araçlara yönlendirilmesi gerektiğini belirtti. Araştırmaya göre, yalnızca Birleşik Krallık, şirket araçlarının elektrikli modellere geçişini teşvik eden mali destekler sunuyor.

Avrupa Komisyonu, bu sübvansiyonların kademeli olarak kaldırılmasını ve yeşil dönüşüm hedeflerine ulaşılmasını hedefliyor. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, yeni iklim şefi Wopke Hoekstra’ya gönderdiği bir mektupta, fosil yakıt sübvansiyonlarının aşamalı olarak sonlandırılması gerektiğini vurguladı. Komisyon, bu hamlenin elektrikli araçlara daha fazla destek sağlamak için kritik bir adım olduğunu belirtti.

Önceki Haberler

Akbelen’de Zeytin Ağaçlarının Kesilmesine Karşı Mücadele Sürüyor

Milas'a bağlı İkizköy'de bulunan Akbelen Ormanı'nda Limak Holding ve İçtaş Holding ortak iştiraki YK Enerji tarafından işletilen Yeniköy-Kemerköy Termik Santralı'nın kömür…

3 Ocak 2025

Yalnızca 1 Yılda 12 binden Fazla ÇED Duyurusu Yapıldı

2024 yılı boyunca 12 bin 863 Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Gerekli Değildir duyurusu; Çevre, Şehircilik…

3 Ocak 2025

İklim Kriziyle Mücadelede AB’ye “Geri Vites” Tepkisi

Eski AB Çevre Komiseri Virginijus Sinkevičius, iklim krizi konusunda geri adım atılmaması gerektiği konusunda uyarılarda…

3 Ocak 2025

Edirneliler Kömür Ocağı Kapasite Artışı Kararına İtiraz Etti

Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından Edirne’nin Süloğlu ilçesine bağlı Geçkinli ve Küküler köylerinde planlanan…

2 Ocak 2025

Plastik Anlaşması 2025’e Kaldı

İnsan sağlığı ve çevre üzerinde büyük risk oluşturan plastik krizi şiddetlenirken plastik endüstrisi, önümüzdeki 20…

2 Ocak 2025

Yeni Trump Dönemi İklim Eylemi için Felaket Anlamına Gelebilir

İlk başkanlık döneminde ABD’yi Paris İklim Anlaşması’ndan çeken ve 125’ten fazla çevre koruma mevzuatını zayıflatan…

2 Ocak 2025