Politika

AB Ülkeleri Bloktan Ormansızlaşma Yasasını Hafifletmesini İstiyor

AB’nin yaklaşık 20 üyesi Salı günü Brüksel’den bloğun ormansızlaşma karşıtı yasasının kapsamını daraltmasını ve askıya almasını talep ederek, bu politikanın çiftçilere zarar vereceğini söyledi.

AB kanunu, Avrupalı ​​tüketicilerin Amazon’dan Güneydoğu Asya’ya kadar küresel ormanların yok edilmesine katkıda bulunmamaları için Avrupa’da satılan sığır eti, soya ve diğer tarım ürünlerine yönelik tedarik zincirlerindeki ormansızlaşmayı ortadan kaldırmayı amaçlıyor.

Bu kurallar, ormansızlaştırılmış veya bozulmuş ormanlık alanlarda yetiştirilen ürünleri ihraç etmeleri yasaklanacak olan Avrupalı ​​çiftçiler için de aynı şekilde geçerli.

Avusturya Tarım Bakanı Norbert Totschnig, Salı günü Brüksel’de yapılan toplantıda, AB’nin 27 üye ülkesinden 20’sinin tarım bakanlarının Avusturya’nın yasayı gözden geçirme çağrısını desteklediğini söyledi.

Totsching, “Şimdi Komisyon’a, revizyon ile birlikte makul bir uygulamaya izin verecek şekilde düzenlemenin geçici olarak askıya alınması yönünde çağrıda bulunuyoruz” dedi.

Üç AB yetkilisi Reuters’e kapalı kapılar ardında yapılan toplantıda yaklaşık 20 ülkenin çağrıyı desteklediğini doğruladı; destekçiler arasında Fransa, İtalya, Polonya ve İsveç de vardı.

AB liderleri, öfkeli çiftçilerin AB’nin yeşil politikaları ve ucuz ithalat gibi konularda aylarca süren protestolarını bastırmak amacıyla çok sayıda çevresel önlemi sulandırdı. Avrupa Komisyonu sözcüsü, Brüksel’in yasayı şimdi değiştirip değiştirmeyeceğine ilişkin sorulara yanıt vermedi.

Avusturya’nın talepleri arasında AB içinde ürünlerin ormansızlaşmaya yol açmadığını belgelendirme yükünün “büyük ölçüde azaltılması” ve ülkelerin yasaya uymaya başlamaları için son tarih olan 30 Aralık’ın ertelenmesi yer alıyor.

Paylaş

Önceki Haberler

İklim Finansmanı Hedefi Konusunda Endişe ve Bölünme Derinleşiyor

COP29 başmüzakerecisi Yalchin Rafiyev’in "üç yıllık teknik süreçte ilk kez tartışma için uygulanabilir bir temel"…

14 Kasım 2024

COP29’a Katılan Taliban İklim Finansmanından Yararlanmak İstiyor

BM iklim müzakerelerine ilk defa heyet gönderen Taliban, Afganistan’ın iklim finansmanından yararlanmasını talep ediyor. Geçimi…

14 Kasım 2024

Dünya 2,7 Derecelik Sıcaklık Artışı Yolunda!

Climate Action Tracker tarafından yapılan analiz, mevcut politikaların devam etmesi durumunda ortalama sıcaklık artışının 2100…

14 Kasım 2024

İklim Finansmanı İçin Yoksul Ülkelere 2030’a Kadar Yılda 1 Trilyon Dolar Gerekiyor

Önde gelen bağımsız ekonomistlerden oluşan bir grubun yaptığı yeni bir çalışma, yoksul ülkelerin, 2030 yılına…

14 Kasım 2024

Türkiye COP28’deki “Felaket Çağrısına” COP29’da Katıldı: Amaç Nükleer Kapasitesini 3 Kat Artırmak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Türkiye’nin ilk olarak COP28'te duyurulan nükleer enerji kapasitesini 2050'ye…

14 Kasım 2024

IMF Altın Satarak İklim Krizi Finansmanını Güçlendirebilir

COP29 zirvesinde iklim finansmanı müzakereleri hız kazanırken, yeni bir çalışma, IMF’nin iklimle ilgili felaketlerden zarar…

14 Kasım 2024