Mevsim normalleri üzerinde seyreden aşırı sıcaklar, koca bir kıtayı kuraklığa sürükledi. Avrupa Birliği ve birleşik krallık topraklarının yüzde 60’ı kuraklık tehlikesi ile karşı karşıya. Avrupa Kuraklık Gözlemevi son verilerini paylaştı. O verilere göre, Alaska ve Teksas’ın toplamından daha büyük bir alan tehdit altında.
Temmuz ayının ortalarından 10 günlük döneme dayanan verilere göre, arazilerin yüzde 45’inde toprakta nem eksikliği oluştu yüzde 15’iyise bitki örtüsünün baskı altında olduğu şiddetli uyarı seviyesinde. Rapora göre bu koşullar, kıtanın kayıtlara geçen en sıcak yazlardan birinde orman yangınlarının hızla yayılması ile oluştu.
Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın neden olduğu gıda krizinin ekstrem hava sıcaklıkları ile daha da kötüleştiğine dikkat çekildi. Fransa’da ise kuraklık, gözle görülür bir hal aldı. Loire Nehri’nin suları öyle çekildi ki nehir yürüyerek geçilebilir hale geldi.
Almanya’da su yoluyla taşınan tüm malların %80’ini, endüstriyel merkezlerden Hollanda limanlarına taşıyan Ren Nehri’ndeki su seviyelerinin düşüklüğü de o kadar ciddi bir noktada ki, bu hafta içinde mavnalar için geçilmez hale gelebilir. Bu durumdan petrol ve kömür sektörlerinin etkileneceği öngörülüyor.
Fransa kuraklığın yanı sıra orman yangınları ile de ciddi bir mücadele içerisinde. Ülkenin sadece güneybatısındaki yangın nedeniyle 10 binden fazla insan tahliye edilirken, 6 bin hektardan fazla bir alanın yandığı tahmin ediliyor. Sıcaklıklar geçen ay rekor seviyelere yükselirken zaten kötü bir şekilde etkilenen bir bölgeyi yakıyor ve ayrıca gıda üretiminin ortalamanın çok altına düşeceği korkuları var.
Portekiz’de Lizbon’un 280 km kuzeydoğusunda bulunan Covilhã bölgesinde geçtiğimiz Cumartesi’den beri 3 bin hektarlık alan yandı ve bin 200 itfiayeci ve 8 yangın söndürme uçağı dağlık alanda yangınla mücadele etti.
Geçtiğimiz haftalarda İspanya ve Yunanistan da yangınlarla başa çıkmaya çalıştı.
Ekonomistler, kuraklığın ülkelerin bu yılki genel ekonomik büyümelerini etkileyeceğini tahmin ederken, uzmanlar ülkenin daha kuraklık vurmadan önce bile Rusya’dan dolayı bir enerji krizi nedeniyle durgunlukla karşı karşıya olduğu konusunda uyarıyor.
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…