Ekonomi

AB Sınırda Karbon Vergisini En Büyük İthalatçılarla Sınırlayabilir

Sınırda karbon vergisi kapsamındaki emisyonların neredeyse tamamının ilgili şirketlerin sadece %20’si tarafından üretildiğini belirlediklerini anlatan AB’li üst düzey bir yetkili, AB’nin CBAM’i en büyük ithalatçılarla sınırlamayı değerlendirdiğini ifade etti.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu İklim, Net Sıfır, Temiz Büyüme ve Vergiden Sorumlu Üyesi Wopke Hoekstra, Brüksel’de mevcut durumda geçiş aşamasında olan ve 2026 başında tam olarak yürürlüğe girmesi öngörülen, AB’nin kendi ürünleri için ödenen karbon fiyatı ile ithal mallar için ödenen karbon fiyatını eşitlemeye yönelik Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (CBAM) hakkında açıklamalarda bulundu.

AA’nın haberine göre Hoekstra, sınırda karbon vergisi kapsamına girmesi öngörülen şirketlerin %80’ini bundan muaf tutmayı değerlendirdiklerini söyledi.

Sınırda karbon vergisi kapsamındaki emisyonların neredeyse tamamının ilgili şirketlerin sadece %20’si tarafından üretildiğini belirlediklerini anlatan Hoekstra, AB’nin CBAM’i en büyük ithalatçılarla sınırlamayı değerlendirdiğini ifade etti.

Hoekstra, AB’de bürokrasiyi azaltma ve üretkenliği artırma çabalarının bir parçası olarak, çoğu işletmeyi CBAM uyum sürecinden ve maliyetlerden kurtarmak istediklerini anlattı.

Karbon yoğun sektörler olan çimento, demir-çelik, alüminyum, gübre, elektrik ve hidrojen ithalatına uygulanacak CBAM kapsamında, bu aşamada AB ithalatçılarının ürünlerin hacmini ve üretim sırasında ortaya çıkan seragazı emisyon miktarını raporlaması gerekiyor.

AB, halihazırda 2026’da başlaması planlanan nihai döneme yönelik metodolojiyi geliştirmek için bilgi toplamaya ve çalışmalar yapmaya devam ediyor.

2026’dan itibaren ise ithalatçıların ürünlerinin seragazlarına karşılık gelen sayıda CBAM sertifikası satın alıp teslim etmesi gerekecek. AB ile denk seviyede karbon fiyat mekanizmasına sahip olunması durumunda ise fark ödenmeden AB’ye ihracat yapabilecek.

AB’nin CBAM uygulaması başta ABD ve Hindistan gibi ülkeler tarafından sert biçimde eleştiriliyor. Öte yandan, AB’deki şirketler, Birliğin sürdürülebilirlik ve çevre politikalarını karmaşık ve maliyetli buluyor.

AB Komisyonu, son dönemde iş ortamını geliştirmek ve AB’yi daha rekabetçi hale getirmek için çeşitli politikaların basitleştirilmesini içeren bir paket üzerinde çalışıyor. CBAM’de yapılacak değişiklik teklifinin de bu pakete dahil edilebileceği düşünüyor.

Önceki Haberler

Güneş ve Rüzgardaki Artışa Rağmen Elektrik Üretiminde İthal Kömür Hâlâ Zirvede

Türkiye’de rüzgar ve güneş santrallarının elektrik üretimindeki payı 2024’te %18,2’ye ulaşırken, ithal kömürle çalışan termik…

11 Şubat 2025

Yeni Veri Merkezleri Emisyon Azaltım Hedeflerini Tehlikeye Sokabilir

Yeni veri merkezleri, Avrupa’nın enerji dönüşümünü baltalayarak emisyon azaltım hedeflerini riske atabilir. Fosil Yakıtların Ötesi…

11 Şubat 2025

Türkiye’nin de Dahil Olduğu Birçok Ülke BM’nin Yeni İklim Hedefleri için Verdiği Son Tarihi Kaçırdı

Dünyanın en büyük kirletici ülkelerinin çoğu, ABD Başkanı Donald Trump'ın seçilmesinin ardından küresel ısınmayı engelleme…

11 Şubat 2025

Dünya Liderlerine Çağrı: İklim Finansmanını Unutmayın!

ABD’de Donald Trump hükümetinin BM’ye bağlı Yeşil İklim Fonu’na 4 milyar dolarlık yardım taahhüdünü iptal…

11 Şubat 2025

Trump Çelik ve Alüminyum İthalatına Yeni Vergiler Getiriyor

ABD Başkanı Donald Trump, çelik ve alüminyum ithalatına %25 ek gümrük vergisi getireceğini duyurdu.  ABD'nin en…

10 Şubat 2025

BM İklim Şefi: Ülkeler İklim Planlarından Vazgeçmedi

BM'nin iklim şefi Stiell, ABD'nin Paris Anlaşması’ndan çıkmayı planlamasına rağmen ülkelerin ulusal iklim planlarına bağlı…

10 Şubat 2025