Ukrayna, Polonya ve Litvanya da dahil olmak üzere bazı AB ülkeleri Rus petrol ve gazının yasaklanmasını isterken, Almanya ve Macaristan acil bir petrol ambargosuna karşı çıkıyor.
Avrupa Komisyonu başkan yardımcısı Valdis Dombrovskis, The Times‘a verdiği demeçte “Altıncı bir yaptırım paketi üzerinde çalışıyoruz ve düşündüğümüz konulardan biri de bir tür petrol ambargosu. Yaptırımları uygularken, Rusya üzerindeki baskıyı en üst düzeye çıkarmayı ancak kendimize verdiğimiz ikincil zararı en aza indirmeyi hedefliyoruz” dedi.
Gazetenin bildirdiğine göre, petrol yaptırımlarının kesin ayrıntıları henüz kararlaştırılmadı, ancak Rus petrolüne aşamalı olarak veda edilmesi veya belirli bir fiyat sınırının ötesinde ihracata tarifeler getirilmesi gündemde.
Rusya, 2020’de AB’nin ithal ettiği petrolün %26’sını sağlayarak Avrupa’nın en büyük petrol tedarikçisi oldu.
Ukrayna, Polonya ve Litvanya da dahil olmak üzere bazı AB ülkeleri Rus petrol ve gazının yasaklanmasını isterken, Almanya ve Macaristan acil bir petrol ambargosuna karşı çıkıyor.
Avrupa Komisyonu’nun adaletten sorumlu başkan yardımcısı Věra Jourová, “Komisyon için en iyi sonuç, mümkün olan en sert yaptırımlardır. Ancak, destek görmeyecek bir şey önermemiz bizim için bir anlam ifade etmiyor” dedi.
Geçen yıl Moskova’nın ihracat gelirlerinin üçte birinden fazlasını petrol ve petrol ürünleri oluşturdu. Düşünce kuruluşu Bruegel’e göre, Avrupa şu anda, Rus ham petrolüne ve rafine ürünlerine günde yaklaşık 450 milyon dolar, gaz için günde yaklaşık 400 milyon dolar ve kömür için yaklaşık 25 milyon dolar harcıyor.
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, petrol ambargosunun ötesinde, AB’nin altıncı yaptırım paketinin Rusya’nın bankacılık sektörünü hedeflemesi gerektiğini söyledi.
AB şimdiye kadar Rusya’nın en büyük bankalarından Sberbank’ı önceki yaptırımlardan kurtardı, çünkü Gazprombank ile birlikte AB ülkelerinin Ukrayna’daki ihtilafa rağmen satın aldığı Rus petrol ve doğalgaz ödemelerinin ana kanallarından biri.
Bankacılık sektörü, AB ülkeleri arasında bir uzlaşma işareti olarak görüldüğü için sektörün yaptırımlarının kabul edilme olasılığı ise yüksek.
AB’nin üst düzey diplomatı Josep Borrell 25 Nisan Pazartesi günü Alman Die Welt gazetesine verdiği demeçte, Rusya’nın petrol ve gaz ithalatına yönelik tam bir ambargo veya cezalandırıcı tarife uygulanması için AB üye ülkelerinden yeterli destek gelmediğini söyledi.
Borrell, “Şu anda AB’de bu konuda ortak bir konumumuz yok” dedi.
Borrell, konunun önümüzdeki ay sonunda yapılacak bir sonraki AB zirvesinde tartışılacağını ve o zamana kadar konuyla ilgili herhangi bir karar beklemediğini de sözlerine ekledi.
Brezilya hükümeti, Birleşmiş Milletler ve UNESCO iklim eylemini geciktiren ve raydan çıkaran dezenformasyon kampanyalarına yönelik…
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret eden Thunberg, eş başkan Bucak ile iklim değişikliği ve küresel ısınmanın…
175 ülkeden delege Pazartesi günü Güney Kore'nin Busan kentinde, plastik kirliliğini azaltmaya yönelik uluslararası bir…
Ülkeler 2 haftalık müzakereler boyunca başta iklim finansmanı olmak üzere birçok farklı konuda derin fikir…
İklim STK’ları, Türkiye’nin COP29’da kömürden çıkış tarihi vermediği gibi nükleer enerji kapasitesini artırmayı hedefleyerek enerjide…
Suudi Arabistan ve diğer fosil yakıt üreticisi devletler, başta fosil yakıtlardan uzaklaşma kararı olmak üzere,…