Avrupa Komisyonu, Ekim ayında 20 AB ülkesi, bazı şirketler ve Brezilya ve Endonezya gibi ülkelerden gelen şikayetler üzerine ormansızlaşmayla bağlantılı malların ithalatına ilişkin yasağın yürürlüğe 30 Aralık 2025’te girmesi teklifinde bulundu. AB hükümetleri de bu hamleyi destekledi.
Bununla birlikte, AB parlamenterleri geçen ay yalnızca AB Ormansızlaştırma Yönetmeliğini ertelemek için değil, aynı zamanda kontrolleri büyük ölçüde azaltan yeni bir “risksiz” kategori önererek yasayı “sulandırmak” için oy kullandı.
AB hükümetleri ve parlamenterleri adına müzakereciler Salı günü geç saatlerde bir araya gelerek 12 aylık erteleme üzerinde anlaştılar, ancak mevcut kurallarda herhangi bir değişiklik yapılmadı.
Büyük operatörler ve tüccarlar 30 Aralık 2025’ten itibaren, küçük işletmeler ise altı ay sonra yükümlülüklere uymak zorunda kalacak; bu, dünya çapındaki şirketlerin uyum sağlamasına izin verecek şekilde tasarlanmış bir gecikme.
Komisyon, sürdürülebilir orman yönetimi uygulamalarına sahip ülkeler için gerekliliklerin basitleştirilip basitleştirilemeyeceğini değerlendirmeyi taahhüt etti.
Komisyon ayrıca şirketlere yönelik çevrimiçi sistemin Aralık 2025’e kadar faaliyete geçmesini ve ülke risk sınıflandırmasını en az altı ay önce önermeyi taahhüt edecek.
Yasada daha fazla değişiklik yapılmasını isteyen parlamentonun en büyük grubu olan Avrupa Halk Partisi bu eklentileri memnuniyetle karşıladı.
Yeşiller grubu herhangi bir değişiklik yapılmadan ertelemeye gidilmesini “kısmi ama önemli bir zafer” olarak değerlendirdi.
Ormansızlaştırma düzenlemesi, Avrupa’da satılan sığır eti, soya, odun, kakao, palmiye yağı, kahve ve kauçuğun tedarik zincirlerindeki ormansızlaşmanın kökünü kazımayı amaçlıyor. Böylece AB’li tüketiciler Amazon’dan Güneydoğu Asya’ya kadar ormanların yok edilmesine katkıda bulunmayacak.
Yasa, iklim değişikliğine karşı mücadelede bir dönüm noktası olarak selamlanıyor, ancak Brezilya’dan Endonezya’ya kadar gelişmekte olan ülkeler, bunun korumacı olduğunu ve milyonlarca yoksul, küçük ölçekli çiftçiyi AB pazarından dışlayabileceğini söylüyor.
Dünya Sağlık Örgütü, 2023'te dünya genelinde 263 milyon sıtma vakası görüldüğünü ve bu hastalığın 600…
Norveç’in aldığı karar, hem küresel temiz enerji geçişine destek sağlaması hem de fosil yakıt finansmanının…
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü arazi tuzlanmasındaki artış eğilimi nedeniyle küresel gıda üretiminin giderek…
Afşin-Elbistan A Termik Santralı’nın emisyon verileri, yönetmelik sınırlarının 1 buçuk kattan 8 kata kadar aşıldığını…
Google, yapay zeka veri merkezlerini desteklemek için 20 milyar dolarlık yenilenebilir enerji ve altyapı yatırımı…
Yeni bir anketin sonuçları, dünya genelinde insanların %71’inin ekonomik büyümenin yavaşlaması pahasına daha güçlü çevre…