Ormansızlaştırma yasası, 30 Aralık’tan itibaren 27 ülkeden oluşan blokta soya, sığır eti, kahve, palmiye yağı ve diğer ürünleri satan şirketlerin tedarik zincirlerinin, ormanların yok edilmesine katkıda bulunmadığını kanıtlamalarını gerektirecek. Aynı şekilde, AB şirketlerinin ormansızlaşmış arazilerde yetiştirilen ürünleri ihraç etmesi de yasaklanacak.
Reuters’in haberine göre, ABD hükümeti ve Avrupa Kağıt Endüstrileri Konfederasyonu’nun (CEPI) da aralarında bulunduğu sanayi grupları, AB’nin yasağı yönetmeye yönelik sisteminin henüz tamamlanmaması da dahil olmak üzere bazı şikayetleri öne sürerek politikanın ertelenmesini istiyor.
Avrupa Çevre Komiseri Virginijus Sinkevicius, CEPI üyelerine yazdığı 2 Temmuz tarihli mektubunda bu tür endişeleri kabul etti ancak Brüksel’in yasayı ertelemeyi düşündüğüne dair herhangi bir işaret vermedi.
Mektupta, “Bazı paydaşlardan uygulamaya hazırlığın zorlu olabileceğine dair geri bildirimler duyuyoruz. Bununla birlikte, EUDR (AB Ormansızlaştırma Yönetmeliği) gerekliliklerine uyum sağlamak için çalışan birçok sektör ve ülkede de cesaret verici işaretler görüyoruz” denildi.
Sinkevicius, şirketlerin durum tespiti beyanlarını göndermelerine olanak sağlayacak çevrimiçi bir sistem üzerindeki çalışmaların devam ettiğini söyledi.
Bu politika AB parlamenterlerini ve ülkelerini ikiye böldü; bazıları yasayı geçen yıl geniş bir destekle onayladıktan sonra gecikmeyi destekledi.
Danimarka Çevre Bakanı Magnus Heunicke ise geçtiğimiz hafta Avrupa Komisyonu’na gönderdiği mektupta dünyanın ilk çevre politikasını ertelememesi yönünde çağrıda bulundu; ancak Brüksel’i bu politikayı başlatmak için gereken teknik sistemleri hızlı bir şekilde tamamlamaya çağırdı.
Mektupta Heunicke, “Bu düzenlemenin ormansızlaşmaya karşı küresel mücadelede gerçek bir oyun değiştirici olacağına inanıyoruz” dedi.
Brezilya hükümeti, Birleşmiş Milletler ve UNESCO iklim eylemini geciktiren ve raydan çıkaran dezenformasyon kampanyalarına yönelik…
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret eden Thunberg, eş başkan Bucak ile iklim değişikliği ve küresel ısınmanın…
175 ülkeden delege Pazartesi günü Güney Kore'nin Busan kentinde, plastik kirliliğini azaltmaya yönelik uluslararası bir…
Ülkeler 2 haftalık müzakereler boyunca başta iklim finansmanı olmak üzere birçok farklı konuda derin fikir…
İklim STK’ları, Türkiye’nin COP29’da kömürden çıkış tarihi vermediği gibi nükleer enerji kapasitesini artırmayı hedefleyerek enerjide…
Suudi Arabistan ve diğer fosil yakıt üreticisi devletler, başta fosil yakıtlardan uzaklaşma kararı olmak üzere,…