Politika

AB Orman Yangınlarıyla Mücadele Kapsamında Hava Filosunu Güçlendiriyor

AB, iklim krizi nedeniyle şiddetlenen orman yangınları gibi zorluklara atıfta bulunarak 2023 yazı için hava filosundaki uçak ve helikopter sayısını iki katına çıkartıyor.

AB’nin Kriz Yönetiminden Sorumlu Komiseri Janez Lenarcic, son birkaç yılda şimdiye kadar karşılaştıkları en büyük zorlukları yaşadıklarını söylerken, son 10 yılda RescEU programından gelen yardım taleplerinde ortalama %350’lik bir artış olduğunu sözlerine ekledi.

Lenarcic, “Felaketler artan sıklıkta ve yoğunlukta meydana geliyor” derken, daha önce görece savunmasız olmayan bölgelerdeki orman yangını risklerine, Belçika, Almanya ve İtalya’daki sellere atıfta bulundu.

AB, yaklaşan orman yangını sezonu için RescEU yangın söndürme uçağı rezervinin 10 üye ülkeden 24 uçak ve dört helikopteri kapsayacağını söyledi.

Ayrıca 11 üye ülke, Fransa, Yunanistan ve Portekiz’de konuşlanacak yaklaşık 450 itfaiyeci gönderecek.

Güney Avrupa şiddetli kuraklık beklenen bir yaza hazırlanıyor. İklim değişikliği Güney Avrupa’yı daha sıcak ve daha kuru hale getirirken, yıllarca ardı ardına gelen kuraklık yeraltı suyu rezervlerini tüketti. İspanya, Güney Fransa ve İtalya’da topraklar neredeyse tamamen kurumuş durumda. Düşük nehir ve rezervuar seviyeleri bu yazın hidroelektrik üretimini de tehdit ediyor.

Bilim insanları, sıcaklıkların yaz mevsimine doğru tırmanmasıyla, Avrupa’nın kuraklık anlamında başka bir acımasız yaza doğru ilerlediği konusunda uyarıyorlar.

İspanya Alicante Üniversitesi’nde coğrafi analiz profesörü olan Jorge Olcina, “Kuraklık durumu bu yaz daha da kötüleşecek. Yılın bu zamanında sahip olabileceğimiz tek şey, yağış açığını gidermeyecek olan dakik ve yerel fırtınalar” dedi.

Güney Avrupa, bu yıl şiddetli su kıtlığı yaşayan tek bölge değil. Afrika Boynuzu, onlarca yılın en kötü kuraklığına katlanırken, Arjantin’deki tarihi bir kuraklık soya ve mısır mahsullerini vurdu.

Ortalama sıcaklığın şu anda 150 yıl öncesine göre 1,5 derece daha yüksek olduğu Akdeniz bölgesinde daha sık ve şiddetli kuraklık, bilim insanlarının iklim değişikliğinin bölgeyi etkileyeceği tahminleriyle aynı çizgide görünüyor.

Paylaş

Önceki Haberler

Genç İklim Aktivistlerinden Türkiye’ye Çağrı: “Daha Güçlü İklim Hedefi Talebimize Siz de Destek Verin”

Türkiye’nin yetersiz iklim hedeflerine karşı Cumhurbaşkanı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na dava açan…

5 Temmuz 2024

“Doğal” Gazın Petrol ve Kömürden Daha İyi Olmamasının 5 Temel Nedeni

Sadece içinde “doğal” sözcüğü geçiyor diye doğal gaz gezegen, insanlar ve iklim için güvenli anlamına…

5 Temmuz 2024

AB’nin İklim Hedeflerine Ulaşmak için Yatırımı İkiye Katlaması Gerekiyor

Araştırma kuruluşlarından oluşan bir konsorsiyum, AB’nin 2030 iklim hedefine ulaşmak için yatırımları iki katına çıkarması…

5 Temmuz 2024

CHP’li Kasap: “Termik Santral İşçileri Alıkonuldu, Zorla Çalıştırılıyor”

Kütahya Seyitömer Termik Santralı'nda yaklaşık 800 çalışan, iş bırakma eylemi başlattı. CHP milletvekili Ali Fazıl Kasap, iş bırakma…

4 Temmuz 2024

Alaska Buzulları Geri Dönüşü Olmayan Noktaya İlerliyor

Yeni bir araştırma, mevcut erime nedeniyle buz kaybının devam etmesi halinde, Alaska buzullarının geri dönüşü…

4 Temmuz 2024

İkizköy Çevre Komitesi: “Akbelen Ormanı Bir Kez Daha Katlediliyor”

İkizköy Çevre Komitesi, 5 yıldır korumak için mücadele verdikleri Akbelen Ormanı’nda YK Enerji’nin yeni bir…

4 Temmuz 2024