;
Ekonomi

AB Kentlerin 2030’a Kadar Net Sıfıra Ulaşması için 650 Milyar Euroluk Bir Planı Destekliyor

ab

AB’nin yeni bir girişimi, seragazı emisyonlarını 2030’a kadar ortadan kaldırmayı hedefleyen 112 şehirden oluşan bir grubun, bu taahhüdü yerine getirmek için toplam 650 milyar euro yatırıma ihtiyaç duyacağını söyledi.

AB’nin “100 İklim Nötr ve Akıllı Şehir Misyonu”nun bir parçası olan şehirlerin net sıfır emisyon hedefi, çoğu hükümetin hedefine göre daha iddialı. 27 ülkeden oluşan AB ve Britanya’nın her ikisi de net sıfır için 2050 son tarihini belirlemişti.

Programa katılmak için 377 şehir başvurmuştu. Sonucunda bloktan 100 şehir ve ilişkili ülkelerden 12 şehir seçildi ve AB’nin ve kâr amacı gütmeyen danışmanlık firması Sınır Tanımayan Bankacılar’ın (BwB) desteğiyle bir iklim planı geliştirdiler.

Bu plan daha sonra Avrupa Komisyonu ve bağımsız uzmanlar tarafından değerlendirilen bir yatırım planına dönüştürülürken, şehre bir etiket veriliyor.

Bugüne kadar aralarında Lyon, Sevilla, Malmö, Lizbon ve Floransa’nın da bulunduğu 33 şehrin planları imzalandı. Daha fazla şehrin planlarının Ekim ayında onaylanması bekleniyor.

BwB’nin Genel Müdürü Allison Lobb, “Tarihsel olarak şehirler özel sektör için önemli ortaklar olmamıştır, ancak özel sermaye daha fazla dahil olursa ilerleme çok daha hızlı olabilir” dedi.

AB, nakit paranın toplanmasına yardımcı olmak amacıyla, özel finansmanı çekmek için ulusal hükümetlerin garantilerinden yararlanacak ve genellikle finansmana tekil olarak erişmede zorluk çeken küçük projeleri gruplandıracak bir “İklim Şehri Başkenti Merkezi” başlattı.

Kamu ve özel finansman, yerel yatırım fonları kurmak veya belirli projeleri finanse etmek için tahvil ihraç etmek de dahil olmak üzere birçok biçimde olabilir. BwB, her şey hazır olduğunda yaklaşık 50 yatırımcının yatırım yapabileceğini söyledi.

Avrupa Yatırım Bankası da, şehirlere kendi planlarını uygulamalarına yardımcı olmak amacıyla finansal ve teknik danışmanlık sağlamak üzere merkezle işbirliği yapmaya hazırlanıyor.

Şehirler, Uluslararası Enerji Ajansı’na göre sanayi ve binalardaki enerji tüketiminden fosil yakıt bazlı ulaşım sistemlerine kadar dünyadaki CO2 emisyonlarının %70’ini üreterek iklim değişikliğine önemli bir katkıda bulunuyor. Şehirlerde yaşayan insanlar da iklim değişikliğine yüksek oranda maruz kalıyor.