Ekonomi

AB Kayıp ve Zarar Fonuna “Önemli” Miktarda Katkı Yapma Sözü Verdi

AB Komisyonu, AB’nin iklim değişikliğinin neden olduğu yıkıma yönelik yeni bir uluslararası fona “önemli” bir mali katkı yapacağını açıkladı.

Dünyanın ilk iklim “kayıp ve zarar” fonu, 30 Kasım-12 Aralık tarihleri ​​arasında Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) düzenlenecek Birleşmiş Milletler COP28 iklim zirvesi sırasında başlatılacak.

Avrupa Komisyonu ve BAE’nin COP28 Başkanı ortak bir açıklamada, “COP28’deki iddialı bir sonuç bağlamında AB ve üye devletlerinin kayıp ve zarar fonuna önemli mali katkı duyurmaya hazır” olduğunu aktardı. AB, planlanan katkısının boyutunu belirtmedi.

Açıklamada, 27 ülkeden oluşan bloğun ayrıca ülkelerin 2030’a kadar küresel yenilenebilir enerji kapasitesini üç katına çıkarma taahhüdünü yerine getirmelerine yardımcı olmak için COP28’de fon sağlamayı planladığı belirtildi. Finans, yıllık BM iklim müzakerelerinin en büyük konularından biri.

COP28 zirvesinin CEO’su Adnan Amin, amacın etkinliğin sonuna kadar birkaç yüz milyon dolar elde etmek olduğunu söyledi. COP28’in ev sahibi BAE’nin de katkıda bulunacağından “umutlu” olduğunu söyledi.

Amin, Reuters’e verdiği demeçte, “BAE’de buna katılıp katılamayacağımız konusunda aktif bir tartışma sürüyor. Sürecin olumlu ilerlediğini söyleyebilirim” dedi.

Ülkeler geçen yılki BM iklim müzakerelerinde iklim zararı fonunu başlatma konusunda anlaşmışlardı. Bu anlaşma, kuraklık, sel ve yükselen denizlerden kaynaklanan iklim kaynaklı zararlarla başa çıkmak için uzun süredir destek talep eden daha savunmasız, gelişmekte olan ülkeler tarafından bir atılım olarak selamlanmıştı.

Şu ana kadar hiçbir ülke fona belirli bir mali taahhütte bulunmadı, ancak bazı ülkeler bunu yapabileceğinin sinyallerini verdi.

ABD’nin İklim Elçisi John Kerry, geçen hafta Singapur’da düzenlenen Bloomberg Yeni Ekonomi Forumu’nda yaptığı konuşmada, Washington’un “COP’taki fona birkaç milyon dolar  aktaracağını” söylemişti.

BAE ise, BM iklim fonlarına katkıda bulunmak zorunda olmayan ancak Avrupa devletlerinin bunu yapma baskısıyla karşı karşıya olan, kişi başına düşen geliri yüksek bir avuç ülke arasında yer alıyor.

Paylaş

Önceki Haberler

Genç İklim Aktivistlerinden Türkiye’ye Çağrı: “Daha Güçlü İklim Hedefi Talebimize Siz de Destek Verin”

Türkiye’nin yetersiz iklim hedeflerine karşı Cumhurbaşkanı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na dava açan…

5 Temmuz 2024

“Doğal” Gazın Petrol ve Kömürden Daha İyi Olmamasının 5 Temel Nedeni

Sadece içinde “doğal” sözcüğü geçiyor diye doğal gaz gezegen, insanlar ve iklim için güvenli anlamına…

5 Temmuz 2024

AB’nin İklim Hedeflerine Ulaşmak için Yatırımı İkiye Katlaması Gerekiyor

Araştırma kuruluşlarından oluşan bir konsorsiyum, AB’nin 2030 iklim hedefine ulaşmak için yatırımları iki katına çıkarması…

5 Temmuz 2024

CHP’li Kasap: “Termik Santral İşçileri Alıkonuldu, Zorla Çalıştırılıyor”

Kütahya Seyitömer Termik Santralı'nda yaklaşık 800 çalışan, iş bırakma eylemi başlattı. CHP milletvekili Ali Fazıl Kasap, iş bırakma…

4 Temmuz 2024

Alaska Buzulları Geri Dönüşü Olmayan Noktaya İlerliyor

Yeni bir araştırma, mevcut erime nedeniyle buz kaybının devam etmesi halinde, Alaska buzullarının geri dönüşü…

4 Temmuz 2024

İkizköy Çevre Komitesi: “Akbelen Ormanı Bir Kez Daha Katlediliyor”

İkizköy Çevre Komitesi, 5 yıldır korumak için mücadele verdikleri Akbelen Ormanı’nda YK Enerji’nin yeni bir…

4 Temmuz 2024