Ekonomi

AB İklim Hedeflerine Rağmen Et ve Süt Ürünlerinin Reklamına 90 Milyon Euro Ayırdı

Avrupa Birliği’nin yürütme organı olan AB Komisyonu, 2022 yılında et ve süt ürünleri daha fazla tüketilmesini teşvik etmek amacıyla düzenlenecek kampanyalar için yaklaşık 90 milyon euro bütçe ayırdı.

Hayvan hakları savunucuları ve çevre örgütleri, komisyonun bu kararına tepki gösteriyor. Örgütlere göre, daha fazla et ve süt ürünleri tüketimi, AB’nin iklim ve sağlık hedefleri ile çelişiyor.

BBC Türkçe’nin haberine göre AB Komisyonu, Avrupa’da üretilen et, süt ve süt ürünlerinin bütün dünyada tanıtılmasını ve geniş bir pazarda alıcı bulmasını amaçlıyor. Bu nedenle sektöre yönelik reklam kampanyaları için 2022 yılında yaklaşık 54 milyon euroluk bir bütçe ayrıldı.

Ayrıca komisyon tarafından et ve süt ürünleri tüketimine yönelik kampanyalar için de 39 milyon euro harcanacak.

AB Komisyonu tarafından desteklenen, “Wonderfullbeef.eu” (Mucize sığır eti) adlı internet sitesi üzerinden, tüketicileri daha fazla et ve süt ürünleri talep etmeye teşvik eden bir kampanya başlatıldı.

“Lezzetli, güvenli, garantili: Avrupa sığır etinin tadını çıkarın”, “Sığır etimiz doğal olarak karşı konulamaz” ve vejeteryanlığa göndermede bulunan “Beefatarian olun” gibi sloganların yer aldığı internet sitesinde, çeşitli et yemekleri tarifi de yer alıyor.

ABD ve Kanada’da Reklam

Kampanya kapsamında sığır etinin çok fazla rağbet görmediği Hollanda, Belçika, İtalya ve Fransa’da bu ürünün tüketiminin teşvik edilmesi amaçlanıyor. Bu ülkelerde tanıtım ve teşvik kampanyaları için 1,7 milyon euro harcanacak.

ABD ve Kanada’da, Avrupa etlerinin tanıtımı için yaklaşık 2 milyon euroluk reklam kampanyası düzenlenecek.

Reklam kampanyalarında tüketicilerin, “kırmızı et konusundaki basmakalıp anlayışını” değiştirmek ve bu ürüne olan güveni yeniden yaygınlaştırmak hedefleniyor. Danimarka ve İsveç’te de domuz eti tüketimini artırmak için AB Komisyonu desteğiyle kapsamlı bir reklam kampanyası başlatılacak. Çünkü İskandinav ülkelerinde özellikle gençler bilinçli olarak çok az et tüketiyor.

Tüketiciler, mümkün olduğunca az domuz eti tercih ediyor. Bu nedenle AB yönetimi, İskandinav ülkelerinde domuz eti tüketimini teşvik edecek.

Hayvan refahı için mücadele eden “Dier & Recht” adlı örgüt, AB Komisyonu’nun bu girişimini eleştiriyor.

Avrupalı vergi mükelleflerinin parasının bu şekilde harcanmasının tuhaf olduğunu savunan örgüte göre, bu kampanya aynı zamanda AB iklim ve sağlık hedeflerine de aykırı.

Dier&Recht yöneticisi Frederieke Schouten, AB sübvansiyonlarının sürdürülebilir ve bitki bazlı ürünlerle sınırlı olması gerektiğini düşünüyor.

Et ve süt sektörünün daha fazla seragazı salımına neden olduğu yönündeki araştırmaların ardından çevre örgütleri de, AB’nin bu ürünlerin tüketimini teşvik eden kararlarına karşı çıkıyor.

AB Komisyonu, tepkiler üzerine 2020 yılında tarımsal ürünlerin tanıtımı programını yeniden gözden geçirme kararı almıştı. Ancak bu karar hâlâ hayata geçirilemedi. Hayvan refahı ve çevre örgütlerine göre, bunda Brüksel’deki et lobilerinin etkisi büyük.

Avrupa Parlamentosu (AP) Çevre ve Tarım Komisyonu üyesi Jan Huitema, Hollanda’da yayımlanan Trouw gazetesine yaptığı açıklamada, “Fransa gibi muhafazakar tarım politikasına sahip ülkeler bu tür şeyleri durduruyor” dedi.

AP Milletvekili Huitema, AB’nin tüketicilerin gıda seçimine müdahale etmemesi gerektiğini savunarak, ne yeneceğine, hükümetler yerine piyasanın karar vermesini istiyor.

Paylaş

Önceki Haberler

İklim Finansmanı Hedefi Konusunda Endişe ve Bölünme Derinleşiyor

COP29 başmüzakerecisi Yalchin Rafiyev’in "üç yıllık teknik süreçte ilk kez tartışma için uygulanabilir bir temel"…

14 Kasım 2024

COP29’a Katılan Taliban İklim Finansmanından Yararlanmak İstiyor

BM iklim müzakerelerine ilk defa heyet gönderen Taliban, Afganistan’ın iklim finansmanından yararlanmasını talep ediyor. Geçimi…

14 Kasım 2024

Dünya 2,7 Derecelik Sıcaklık Artışı Yolunda!

Climate Action Tracker tarafından yapılan analiz, mevcut politikaların devam etmesi durumunda ortalama sıcaklık artışının 2100…

14 Kasım 2024

İklim Finansmanı İçin Yoksul Ülkelere 2030’a Kadar Yılda 1 Trilyon Dolar Gerekiyor

Önde gelen bağımsız ekonomistlerden oluşan bir grubun yaptığı yeni bir çalışma, yoksul ülkelerin, 2030 yılına…

14 Kasım 2024

Türkiye COP28’deki “Felaket Çağrısına” COP29’da Katıldı: Amaç Nükleer Kapasitesini 3 Kat Artırmak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Türkiye’nin ilk olarak COP28'te duyurulan nükleer enerji kapasitesini 2050'ye…

14 Kasım 2024

IMF Altın Satarak İklim Krizi Finansmanını Güçlendirebilir

COP29 zirvesinde iklim finansmanı müzakereleri hız kazanırken, yeni bir çalışma, IMF’nin iklimle ilgili felaketlerden zarar…

14 Kasım 2024