AB, gelişmekte olan ülkeler için 4 milyar euro daha iklim fonu sağlama sözü verdi.
AB, yoksul ülkelerin iklim değişikliğiyle mücadele etmesine ve etkilerine uyum sağlamasına yardımcı olmak için mali desteği artırma sözü verdi ve ABD’yi de adım atmaya çağırdı.
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Strazburg’daki Avrupa Parlamentosu’nda yaptığı konuşmasında, “Şimdi 2027’ye kadar iklim finansmanı için 4 milyar euro daha teklif edeceğiz. Ancak ABD ve ortaklarımızın da adım atmasını bekliyoruz. Bu hayati önem taşıyor, çünkü iklim finansmanı açığını ABD ve AB ile birlikte kapatmak, küresel iklim liderliği için çok güçlü bir sinyal olacak” dedi.
Ek 4 milyar euro, 2021-2027 dönemi için toplam miktar. Bir Komisyon sözcüsü, bunun AB bütçesinden geleceğini söyledi.
Von der Leyen, AB’nin iklim finansmanına halihazırda yıllık 25 milyar dolarlık katkıda bulunduğunu söyledi.
İklim finansmanının, dünya liderlerinin iklim krizini engellemek için emisyonları daha hızlı kesme taahhütlerini kabul etmeye çalışacakları Kasım ayındaki Birleşmiş Milletler COP26 zirvesinde belirleyici bir konu olması bekleniyor.
COP26’ya yedi hafta kala, finansman sıkıntılı bir nokta olmaya devam ediyor.
Zengin ülkeler, 2009’daki, 2020 itibarıyla daha yoksul ülkelere iklim finansmanı için yılda 100 milyar dolar sağlama taahhüdünü yerine getiremedi.
Zengin ülkelerin desteği olmadan gelişmekte olan ülkeler, ekonomilerini fosil yakıtlardan ve temiz enerjiden uzaklaştırmak veya iklim etkileriyle başa çıkmak için altyapılarını güçlendirmek için gereken büyük yatırımları yapamayacaklarını söylüyorlar.
Çin, ABD ve AB’den sonra seragazı emisyonlarında dünyanın dördüncü en büyük kaynağı olan Hindistan’daki hükümet yetkilileri, ülkelerinin karbon ayakizini azaltmak için daha fazla taahhüdün zengin ülkelerden gelen fonlara bağlı olacağını söyledi.
Uzmanlar ve kampanyacılar dünyanın en büyük ekonomisini daha fazlasını yapmaya çağırıyor. ABD ise Nisan ayında gelişmekte olan ülkelere yönelik kamu iklim finansmanını 2024 itibarıyla Obama yönetimi sırasındaki ortalama seviyelere kıyasla ikiye katlama sözü verdi.
Zengin ülkeler birlikte 2018’de yaklaşık 80 milyar dolar katkıda bulundu. OECD’ye göre, AB ve üye ülkeleri birlikte bu tür finansmanın en büyük sağlayıcıları.
Von der Leyen, bir miktar belirtmeden, AB’nin biyoçeşitliliği korumak için uluslararası finansmanını da ikiye katlayacağını söyledi.
İklim değişikliğine bağlı olarak deniz seviyelerinde artan yükseliş, ironik bir şekilde bu değişikliğe neden olan…
Türkiye’de 2024’te hibrit otomobil satışları bir önceki yıla göre %70,8, tam elektrikli otomobil satışları ise…
ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü ve Müsilaj Bilim ve Teknik Kurulu Üyesi Prof. Dr. Barış…
ABD’de artan siyasi baskı ile beraber, ülkedeki en büyük 6 banka bir ay gibi kısa…
Marmara ve Ege Denizi'ne yayılan müsilaj kâbusu geri döndü. Prof. Dr. Mustafa Sarı'nın açıklamalarının ardından…
Bilim insanları, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin 2021’deki çalışmasından bu yana küresel ısınmanın etkilerinin beklenenden daha…