Avrupa Sayıştayı’nın verilerinin aksine, AB Komisyonu iklim değişikliği harcama hedefinin tutturulduğunu duyurmuştu.
Avrupa Sayıştayı, AB’nin 2020 öncesi bütçesinin %20’sini iklim değişikliğiyle mücadeleye harcama hedefini kaçırdığını ve hedefe ulaşıldığını iddia etmek için yeşil harcamalarını abarttığını söyledi.
AB, 2014-2020 bütçesinin en az %20’sini iklim değişikliğini sınırlama tedbirlerine harcamayı taahhüt etmişti ve kendi hesabına göre bu hedefe tam olarak ulaşarak, bu dönemde 216 milyar euro harcadı.
Ancak denetçiler, AB’nin iklim harcamalarını en az 72 milyar euro “yükselttiğini” ve gerçek rakamın muhtemelen toplam bütçenin %13’üne denk gelen 144 milyar euro olduğunu ortaya koydu.
ECA üyesi Joelle Elvinger, “AB bütçesi kapsamında rapor edilen iklimle ilgili harcamaların tümü aslında iklim eylemiyle ilgili değildi” dedi.
Denetçiler, “iklim” harcamalarının %80’ini oluşturan tarım sübvansiyonlarının yanlış etiketlendiğini söyledi. Denetçiler, bazı planların toprak karbon depolamasını zenginleştirmek gibi iklim değişikliğiyle mücadeleye sağlam bir katkı sağlarken, diğerlerinin iklim üzerinde çok az etkisi olduğunu söyledi.
Avrupa Komisyonu, %20 hedefine ulaşıldığına ilişkin değerlendirmesinde ısrar etti. Komisyon, AB iklim harcamalarını izleme yönteminin güvenilir olduğunu ve şeffaf temel varsayımlar kullandığını duyurdu. Tarım harcamalarının iklim katkısını değerlendirmek için bilimsel kanıtların kullanılması da dahil olmak üzere denetçilerin tavsiyelerinin çoğunu kabul etti.
Bir Komisyon sözcüsü, “Komisyon, AB iklim izleme metodolojisini önemli ölçüde güçlendirdi” dedi.
Denetçiler ise bu sistemin “zayıflıklarla dolu” olduğunu ve para harcandıktan sonra projelerin yarattığı gerçek etkiyi değerlendirmediği için güvenilmez olduğunu söyledi.
Denetçiler, AB’nin iklim harcamalarını izleme sisteminde boşlukları düzeltmediği konusunda da uyarıda bulundu. AB 2021-2027 bütçesinin %30’unu ve bloğun COVID-19 kurtarma fonunun %37’sini iklim eylemine harcama yönünde yeni bir hedefi mevcut.
Hava kirliliği ile fiziksel rahatsızlıklar arasındaki bağ üzerine daha önce birçok araştırma yapılmıştı. Ancak yeni…
Küresel kömür talebinin bu yıl rekor seviyeye ulaşmasının ardından 2027'ye kadar yatay bir seyir izleyeceği…
Türkiye’de 10 kentte enerji şirketlerinin projeleri için acele kamulaştırma kararı verildi. Niğde, Ankara, İstanbul, Sakarya,…
Dünyanın ortalama sıcaklığının orta vadede 1,5 dereceden öte 2 dereceyi de geçebileceğini belirten Prof. Dr.…
Karbon emisyonları azaltımı hedeflerini açıklayan Kanada hükümeti, resmi danışma kurulunun tavsiye ettiği miktarın altında bir…
Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…