AB ülkelerinin fosil yakıtlardan aşamalı çıkış için COP28’te baskı yapacağını onaylaması, 27 ülkeden oluşan bloğu, yaklaşık 200 ülkenin küresel ısınmayla mücadele çabalarını müzakere ettiği yıllık iklim zirvesinin en iddialı müzakerecilerden biri haline getiriyor.
İspanya İklim Bakanı Teresa Ribera, “AB’nin yeşil geçişe olan güçlü bağlılığını göstermek ve ortaklarımızı bizim liderliğimizi takip etmeye teşvik etmek için müzakerelerin ön saflarında yer alacağız” dedi.
30 Kasım’da Dubai’de başlayacak olan COP’ta, ülkelerin fosil yakıtlardan aşamalı çıkışı kabul edip etmeyecekleri temel tartışma alanı olacak. Kömür, petrol ve gazın yakılması, iklim değişikliğinin ana nedeni olan seragazlarının oluşmasına neden oluyor.
AB’nin 27 üye ülkesi, COP28’de karbon tutma teknolojisine sahip olmayan fosil yakıtlardan aşamalı çıkış için çağrı yapmayı oybirliğiyle kabul etti. Bu, ortaya çıkan emisyonları “azaltmak”, yani yakalamak için teknoloji kullanmaları halinde, ülkelerin kömür, gaz ve petrol yakmaya devam etmeleri için bir pencere bırakıyor.
Ancak AB anlaşması, emisyonları yakalayan teknolojilerin “sınırlı ölçekte mevcut olduğunu ve esas olarak emisyon azaltımının zor olduğu sektörlerde kullanılacağını” kaydetti.
Reuters tarafından görülen anlaşmada, bu teknolojilerin kullanımının “iklim eylemini geciktirmek için kullanılmaması gerektiği” de belirtildi.
Aralarında Danimarka, Fransa, Almanya, İrlanda, Hollanda ve Slovenya’nın da bulunduğu yaklaşık 10 ülke, tüm fosil yakıtlardan aşamalı çıkışa yönelik daha güçlü bir anlaşma istiyordu.
Ancak aralarında Bulgaristan, Macaristan, İtalya, Malta ve Polonya’nın da bulunduğu benzer sayıda ülke ise, azaltım teknolojilerini başarılı bir şekilde savundu.
Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…
UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…
Çatışmalardan etkilenen bir grup ülke, halklarının karşı karşıya olduğu doğal afet ve güvenlik krizleriyle mücadele…
COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan ve komşuları hâlâ büyük ölçüde fosil yakıtlara bağımlı ancak yenilenebilir…
COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan, 2229 kişiyle zirvede en büyük delegasyona sahip ülke olarak kaydedildi.…
Fosil yakıt lobicileri COP29’da iklim açısından en hassas ülkelerin delegasyonlarını gölgede bıraktı; zirveye iklim açısından…