Politika

AB Fosil Yakıtlardan Kademeli Çıkış için COP28’te Baskı Yapacak

AB ülkelerinin iklim bakanları Pazartesi günü bloğun BM COP28 iklim zirvesi için müzakere pozisyonunu onayladı. Buna göre blok, fosil yakıtlardan aşamalı çıkışı sağlayacak bir anlaşma için baskı yapmayı kabul etti.

AB ülkelerinin fosil yakıtlardan aşamalı çıkış için COP28’te baskı yapacağını onaylaması, 27 ülkeden oluşan bloğu, yaklaşık 200 ülkenin küresel ısınmayla mücadele çabalarını müzakere ettiği yıllık iklim zirvesinin en iddialı müzakerecilerden biri haline getiriyor.

İspanya İklim Bakanı Teresa Ribera, “AB’nin yeşil geçişe olan güçlü bağlılığını göstermek ve ortaklarımızı bizim liderliğimizi takip etmeye teşvik etmek için müzakerelerin ön saflarında yer alacağız” dedi.

30 Kasım’da Dubai’de başlayacak olan COP’ta, ülkelerin fosil yakıtlardan aşamalı çıkışı kabul edip etmeyecekleri temel tartışma alanı olacak. Kömür, petrol ve gazın yakılması, iklim değişikliğinin ana nedeni olan seragazlarının oluşmasına neden oluyor.

AB’nin 27 üye ülkesi, COP28’de karbon tutma teknolojisine sahip olmayan fosil yakıtlardan aşamalı çıkış için çağrı yapmayı oybirliğiyle kabul etti. Bu, ortaya çıkan emisyonları “azaltmak”, yani yakalamak için teknoloji kullanmaları halinde, ülkelerin kömür, gaz ve petrol yakmaya devam etmeleri için bir pencere bırakıyor.

Ancak AB anlaşması, emisyonları yakalayan teknolojilerin “sınırlı ölçekte mevcut olduğunu ve esas olarak emisyon azaltımının zor olduğu sektörlerde kullanılacağını” kaydetti.

Reuters tarafından görülen anlaşmada, bu teknolojilerin kullanımının “iklim eylemini geciktirmek için kullanılmaması gerektiği” de belirtildi.

Aralarında Danimarka, Fransa, Almanya, İrlanda, Hollanda ve Slovenya’nın da bulunduğu yaklaşık 10 ülke, tüm fosil yakıtlardan aşamalı çıkışa yönelik daha güçlü bir anlaşma istiyordu.

Ancak aralarında Bulgaristan, Macaristan, İtalya, Malta ve Polonya’nın da bulunduğu benzer sayıda ülke ise, azaltım teknolojilerini başarılı bir şekilde savundu.

Paylaş

Önceki Haberler

Genç İklim Aktivistlerinden Türkiye’ye Çağrı: “Daha Güçlü İklim Hedefi Talebimize Siz de Destek Verin”

Türkiye’nin yetersiz iklim hedeflerine karşı Cumhurbaşkanı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na dava açan…

5 Temmuz 2024

“Doğal” Gazın Petrol ve Kömürden Daha İyi Olmamasının 5 Temel Nedeni

Sadece içinde “doğal” sözcüğü geçiyor diye doğal gaz gezegen, insanlar ve iklim için güvenli anlamına…

5 Temmuz 2024

AB’nin İklim Hedeflerine Ulaşmak için Yatırımı İkiye Katlaması Gerekiyor

Araştırma kuruluşlarından oluşan bir konsorsiyum, AB’nin 2030 iklim hedefine ulaşmak için yatırımları iki katına çıkarması…

5 Temmuz 2024

CHP’li Kasap: “Termik Santral İşçileri Alıkonuldu, Zorla Çalıştırılıyor”

Kütahya Seyitömer Termik Santralı'nda yaklaşık 800 çalışan, iş bırakma eylemi başlattı. CHP milletvekili Ali Fazıl Kasap, iş bırakma…

4 Temmuz 2024

Alaska Buzulları Geri Dönüşü Olmayan Noktaya İlerliyor

Yeni bir araştırma, mevcut erime nedeniyle buz kaybının devam etmesi halinde, Alaska buzullarının geri dönüşü…

4 Temmuz 2024

İkizköy Çevre Komitesi: “Akbelen Ormanı Bir Kez Daha Katlediliyor”

İkizköy Çevre Komitesi, 5 yıldır korumak için mücadele verdikleri Akbelen Ormanı’nda YK Enerji’nin yeni bir…

4 Temmuz 2024